Siste nytt

Info om det tyske gruppesøksmålet mot Volkswagen

12. desember, 2018

I 2015 ble 140 959 forbrukere i Norge rammet av dieselsaken. Det tyske forbrukerrådet vzbv planlegger sak mot Volkswagen, og norske bileiere har mulighet til å melde seg på innen 31. desember.

Foto.Av.Volkswagen.Bil

– Er du en av bileierne som ønsker å kreve kompensasjon av Volkswagen på grunn av dieselsaken, så bør du klage innen nyttår. Vi har gjort det enklere for deg ved å oversette skjemaet, slik at du vet hva du må fylle inn, sier leder for forbrukerdialog Pia Cecilie Høst.

Hva skjer?

Det tyske forbrukerrådet Verbraucherzentrale Bundesverband (vzbv)  går til sak mot Volkswagen på grunn av dieselsaken. Saken starter opp i 2019.

– Først skal domstolen vurdere om Volkswagen har skyld, eller om det finnes et annet grunnlag for ansvar. Etter det vil vzbv på vegne av saksøkerne fremme et krav om kompensasjon for bilkjøperne, og så søker du individuelt om pengene, sier Høst.

Saken vil bli ført for Den høyere regionale domstol i Braunschweig. Det kan ta inntil to år.

Hvordan gjør du det?

Du kan delta hvis du har kjøpt en Volkswagen, Audi, Seat eller Skoda med dieselmotor EA 189. Fristen for å melde seg på gruppesøksmålet er 31. desember.

Her kan du sjekke om bilen din er omfattet av jukset.

– Du må fylle ut skjemaet på tysk. Det er gratis å registrere seg, og du trenger ingen advokathjelp. Du trenger ikke å legge frem beviser. Du kan også delta uavhengig av om du har mottatt en software-oppdatering eller ikke, kan Høst fortelle.

– Ved siden av å fylle ut navn og adresse i skjemaet, bør du skrive hvorfor du mener du har rett på pengene, samt bilens registreringsnummer og modell. Du trenger ikke å fylle ut beløp. Det er ikke obligatorisk. Du sender inn kravet ved å bruke linken øverst i hjørnet på skjemaet,  legger hun til.

Er det noen risiko?

Når du går til sak mot noen, er det alltid en risiko for at du taper.

– I denne saken er det ingen ekstrakostnader om det blir vinn eller tap, men dommen vil være bindende for alle som har deltatt. Det vil si at du ikke vil ha mulighet til å saksøke Volkswagen for samme feil igjen i framtiden, advarer lederen.

– Forbrukerrådet er ikke involvert i dette gruppesøksmålet, men har du spørsmål, kan du kontakte oss på 23 400 500 så skal vi forsøke å hjelpe deg så godt vi kan, avslutter Pia Cecilie Høst.

Fakta om dieselsaken

I Norge har vi et regelverk for massesøksmål. Det er et mål om at saker løses utenfor domstolene. I 2015 valgte vi derfor å mekle direkte med Møller-gruppen på vegne av 140 959 forbrukere. Inkludert firmabiler er 164 736 bileiere berørt av dieselsaken.

Forbrukerrådet er ikke en part i det tyske gruppesøksmålet. Forbrukere må selv vurdere om de skal være med eller ikke. Forbrukerrådet kan informerer om selve rettsprosessen, og kan besvare spørsmål om hvordan den vil foregå.

Abonner på vårt nyhetsvarsel