Siste nytt

Sjekk hva banken gjør med pengene dine

8. november, 2017

Låner banken din penger til atomvåpen, kullkraft eller slavearbeid? Etisk bankguide gir deg svaret. Og du får hjelp til å bytte eller klage om banken din er en versting.

Etisk bankguide er et samarbeid mellom Fremtiden i våre hender og Forbrukerrådet, der bankenes arbeid med etikk og bærekraft undersøkes etter internasjonale kriterier. Etisk bankguide feirer i dag to år i Norge.

– Etisk bankguide gjør det enkelt for forbrukerne å sjekke om banken de har valgt er opptatt av etikk og bærekraft. For forbrukere på jakt etter en ny bank, er Etisk bankguide et verktøy som raskt viser hvilke banker som ikke investerer kundenes penger i uetiske prosjekter, sier Randi Flesland som er direktør for Forbrukerrådet.

Og det hjelper å gå bankene etter i etikk sømmene, for fjorårets tapere har skjerpet seg, og rykker oppover i årets undersøkelse.

Storbanker på vei opp

DNB har tatt grep og hopper fra 40 til 60 poeng, og rykker dermed forbi Nordea som står på stedet hvil med 45 poeng. KLP gjør også et solid hopp, fra 65 til 72 poeng, og beholder dermed bronseplassen. Danske bank klatrer noe, fra 28 til 42 poeng. Sparebanken Midt-Norge bykser fra 7 poeng i fjor til 59 poeng i år, og står dermed for den største forbedringen. Nykommeren Sbanken plasserer seg på en fjerde plass.

Sparebanker på bunn

Det er to sparebanker som havner på bunnen av årets Etiske bankguide. De to bankene er: Sandnes Sparebank og Sparebank1 SR. Disse bankene har antagelig ikke valgt å prioritere etikkarbeidet i egen virksomhet veldig høyt. Manglende etiske prioriteringer kan straffe seg på sikt, for moderne bankkunder er opptatt av mer enn renter.

– Bankkundene legger stadig mer vekt på etikk og bærekraft, og kundene forventer at banker og forsikringsselskaper tar etiske hensyn når de investerer eller låner ut, sier Flesland.

Og det finnes to banker som får toppkarakterer for etikk og bærekraft. Cultura Bank og Storebrand tar topplasseringene i årets Etiske bankguide.

Etikk med et klikk

Etisk bankguide gjør det lett for skuffede kunder å bytte bank. Hvis banken svikter sitt ansvar for etikk og bærekraft, kan misfornøyde kunder klikke på knappen «Bytt bank», der de får hjelp til å flytte kundeforholdet til en bank som tar etikk på alvor.

– Ofte sitter det langt inne å bytte bank. Derfor har Etisk bankguide en knapp, der folk med et klikk kan gi tilbakemelding om de er misfornøyd med etikkarbeidet hos egen bankforbindelse. Det er også mulig å klikke seg til en ny bankforbindelse, sier Flesland.

– Målet med etisk bankguide er et «kappløp mot toppen». Bankene kan bli en drivkraft for å skape et rettferdig og miljøvennlig samfunn, og vi gir dem gjerne et dult på veien. At de i løpet at et år har styrket sine retningslinjer for etikk og bærekraft såpass mye, tyder på at vi beveger oss i riktig retning. Det gjør meg glad, Anja Bakken Riise som er leder av Fremtiden i våre hender.

Se årets Etisk bankguide 2017 her.

Bilde av ansatt: Henrik Ebne.Foto

Henrik Ebne

Kommunikasjonsrådgiver forbrukerrettigheter

Fakta om Etisk bankguide

Etisk bankguide gir karakterer for bankenes arbeid med etikk og bærekraft, særlig investeringer og utlån. Bankenes retningslinjer og rutiner gjennomgås i detalj. Hele 1012 ulike punkter undersøkes hos hver bank i henhold til internasjonale konvensjoner og krav fra Fair Finance Guide. Formålet er at norske forbrukere enkelt skal kunne se om banken deres utelukker investeringer i våpen, miljø- og klimaskadelige aktiviteter, brudd på menneskerettigheter eller deltar i korrupsjon. I tillegg til å granske bankenes retningslinjer, tas det stikkprøver for å se om de følger egne retningslinjer i praksis.

Abonner på vårt nyhetsvarsel