Et godt offentlig tjenestetilbud er viktig for oss som forbrukere og innbyggere. Samtidig kan det være utfordrende å orientere seg i jungelen av offentlige instanser og tilbud, og å vite hva man skal gjøre hvis tilbudet ikke er godt nok.
Ny teknologi gir nye muligheter til å ta ansvar for egen helse. Samtidig kan forbrukeren være i en særlig sårbar situasjon når det handler om egen helse og sykdom.
Forbrukerrådet kan vanskelig se saklige grunner for å utsette iverksettelsen av endringer i drosjereguleringen som en følge av Covid-19 med fire måneder.
For å tydeliggjøre de forventninger og behov som pasient- og innbyggerne har på dette feltet velger Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), Nasjonalforeningen for folkehelsen, Forbrukerrådet, Pårørendealliansen og Kreftforeningen å levere felles høringssvar.
Forbrukerrådet vil med dette å komme med innspill til høringen med frist 2. januar 2020.
Forbrukerrådet mener at forbrukerne selv skal kunne bestemme hvilke betalingsløsninger de vil bruke, med mindre det finnes svært tungtveiene grunner for det motsatte. Det må tas høyde for at noen mennesker står utenfor den digitale økonomien, og det må eksistere god betalingsløsninger også for slike grupper.
Forbrukerrådet ber departementet se nærmere på omfanget og problemene knyttet til salg av genetiske selvtester til norske forbrukere. Ellers understreker Forbrukerrådet viktigheten av Helsedirektoratets tiltak for å øke kunnskapen om selvtesting og ønsker å presisere at det haster med å få arbeidet ferdigstilt.
Forbrukerrådet er fornøyd med at kommuneloven gir departementet hjemmel til å gi ny forskrift om beregning av selvkost. Det er positivt at reglene om selvkost legges inn i en forskrift, da bestemmelsene i dag kun er lagt i en veiledning til kommuneloven.
Forbrukerrådet viser til Prop. 70 L (2018–2019) «Endringer i yrkestransportlova (oppheving av behovsprøvingen for drosje mv.)», og vil med dette komme med våre innspill til transport- og kommunikasjonskomiteen.
Forbrukerrådet er opptatt av at fastlegetjenesten må holde tritt med utviklingen i resten av samfunnet. Hvis ikke vil ny teknologi som f.eks videkonsultasjon være forbeholdt de som enten allerede har behandlingsforsikring eller kan betale for det selv.
Både forbrukernes manglende tilfredshet med taximarkedet, og teknologiens muligheter for innovasjon i taximarkedet, taler for regelverksendringer nå. Forbrukerrådet er derfor glad for at Samferdselsdepartementet nå fremmer forslag til endringer i taximarkedet.
Forbrukerrådet har ingenting å bemerke til høringen.
Forbrukerrådet mener det er noen svært viktige aspekter som må ivaretas dersom meldeordningen skal endres. Åpenhet om uønskede hendelser er en forutsetning for å kunne vurdere den totale verdien av helsetilbudet, og data om uheldige hendelser er svært viktig i et forbedringsarbeid.
Forbrukerrådet støtter forslaget om å lovfeste regler i kommuneloven for hvordan selvkost skal beregnes. Forbrukerrådet mener at det i tillegg til å lovfeste hvordan selvkost skal beregnes, må stilles et lovkrav til effektiv drift for kommunale tjenester som er finansiert gjennom selvkost.
Forbrukerrådet er positiv til pilot om primærhelseteam, da vi forstår piloten som et tiltak for å brukerorientere tjenesten.
Forbrukerrådet oppfatter retningslinjene faglig svært solide. Arbeidsprosessen med retningslinjene har sikret innspill fra en bred faggruppe. Her er både bærekraft, helse, måltidenes pedagogiske betydning og foreldresamarbeid lagt til grunn, det er viktig og riktig. Forbrukerrådet støtter det faglige innholdet i retningslinjene.
Forbrukerrådet ser at norske forbrukere vil få løst transportbehovene sine på nye måter i årene som kommer.
Høringssvar: Direkte tilgang til fysioterapeut uten henvisning Forbrukerrådet støtter Helse- og omsorgsdepartementets forslag. ...
Forbrukerrådet mener det er viktig at kommunenes plikter for forebygging og håndtering av overvann tydeliggjøres mer enn det som skisseres i NOU 2015:16. Noen av forslagene innebærer en forskyvning av ansvar og kostnader fra kommunen til forbruker. Det er videre vanskelig å se konsekvensen for forbruker ved noen av utvalgets forslag. Forbrukerrådet mener derfor at det trengs sikkerhetsventiler for å sikre forutsigbarhet og rimelighet for forbrukeren.
Forbrukerrådet er positiv til Helse- og omsorgsdepartementets forslag til ny drikkevannsforskrift. Forbrukerrådet mener imidlertid at kommunenes plikt til å informere om abonnentenes klagemulighet, herunder også tilrettelegge for en enkel måte å klage på, bør komme fram i drikkevannsforskriften.
Forbrukerrådet er positiv til at legemidler skal kunne kjøpes over internett og sendes. For at ordningen skal fungere best mulig for pasienten, må forsendelsene være trygge, og det må sikres at pasienten får god informasjon om bruk av legemidler.
Forbrukerrådet støtter regjeringens forslag om økt valgfrihet for pasienter. Det viktig at pasienter skal kunne ta informerte valg. Ved utforming av fritt rehabiliteringsvalg er det derfor viktig å vektlegge hvordan pasienter i størst mulig grad kan settes i stand til dette.
Forbrukerrådet er bekymret for konsekvenser av flytting av Pasientskadenemnda. Høy kompetanse i saksbehandlingen, og rask saksgang er viktig. Forbrukerrådet støtter heller ikke forslaget om at det ikke lenger skal stilles krav om medisinsk sakkyndige nemndsmedlemmer.
Tilrettelegging for en kartlegging av barnehagebarn uten foreldrenes samtykke slik høringsforslaget legger opp til, vil etter vårt syn være en sterk inngripen i foreldrenes bestemmelsesrett i forhold til barna og deres valgfrihet i forhold til barnehagen. De foreslåtte tilleggene i barnehageloven medfører slik vi ser det en reell lovendring med stor praktisk betydning for barnehagene, foreldrene og barna, spesielt da det foreslås å frata foreldrene samtykkekompetanse på området.
Forbrukerrådet ser positivt på forslaget om å forlenge den lovfestede fristen for mottak av forhåndsstemmer. Det er etter Forbrukerrådets vurdering en langt større demokratisk utfordring at forhåndsstemmer ikke kommer frem i tide, enn at endelig valgresultat kan komme noe senere enn i dag.
Forbrukerrådet er opptatt av at kvaliteten på persontransport er så god som mulig. Derfor ser vi positivt på den nye forordningen og på de kravene som stilles til virksomheter som skal drive persontransport i Norge.
Forbrukerrådet er svært opptatt av at pasienter skal gis god og riktig informasjon. Dette er et nødvendig premiss for å kunne fatte riktige valg for egen helse. Veilederen knyttet til lmf § 13-1 bør i større grad enn slik vi oppfatter forslaget fra Legemiddelverket, åpne for at pasienter kan gis informasjon om hvordan medisinene hun/han har fått foreskrevet skal håndteres.
Forbrukerrådet og Norpark ser positivt på forslaget om en ny lokalisering av Parkeringsklagenemnda. Vi mener den beste løsningen vil være å innlemme en ny parkeringsklagenemnd i den allerede eksisterende Transportklagenemnda.
Det er positivt at man reviderer AutoPASS-avtalen med tanke på å få til mest mulig lik praksis. Når det gjelder uenighet i registrerte passeringer, vil vi presisere viktigheten av at det skal være enkelt for forbruker å få tilgang på oversikt over hvilke tidspunkt det er registrert at vedkommende har passert bompunkt.
Forbrukerrådet er svært glad for at regjeringen har klart å få fortgang i arbeidet med etablering av et nytt parkeringsregelverk. Vi er også glad for at forslaget som foreligger er tro mot det langvarige og grundige arbeidet som er gjort av arbeidsgruppen som har arbeidet med et felles parkeringsregelverk.
Sportilgangsavtalen er et viktig virkemiddel som i sterkere grad bør benyttes for å styrke kapasitet og fremme punktlighet i togtrafikken. Forbrukerrådet mener at dagens avtale ikke gir nok økonomiske insentiver til effektiv utnyttelse av jernbaneinfrastrukturen. Forbrukerrådet mener at det bør gjøres betydelige endringer fra høringsforslaget.
Ved å velge denne formen for lovfestelse blir selve regelverket som er relevant for brukerne, enten det er passasjerene eller transportøren, liggende som et vedlegg til en forskrift til yrkestransportloven. Vi mener at denne formen for inkorporering gjør at regelverket blir vanskelig tilgjengelig, og at dette er en lite brukervennlig måte å utforme regelverk på innen forbrukerområdet.
Forbrukerrådet har ingen ting å bemerke hva gjelder spørsmålet om samordning av norsk regelverk til EØS-avtalen knyttet til statusendring av bruktimporterte motorvogner. Selv om det er naturlig å beregne at verdifall på kjøretøy fortsetter etter femten år, vil vi bemerke at miljø og trafikksikkerhetsargumenter taler imot å innføre avgiftsendringer som bidrar til at eldre biler blir relativt sett billigere.
Forbrukerrådet er positiv til EU-kommisjonens målsetting om en klargjøring og harmonisering av regelverket for pakkereiser, men man lykkes ikke tilstrekkelig i å ivareta forbrukernes interesser.
Forbrukerrådets kommunetester har flere ganger påvist urimelige prisforskjeller på viktige kommunale tjenester, der kommunene kun har lov å dekke faktiske kostnader, såkalt selvkost. Forbrukerrådet mener de reviderte retningslinjene er grundige og detaljerte. Retningslinjene gir kommunene en forbedret veiledning til hvordan selvkost skal beregnes, og gir med dette forutsigbarhet for innbyggerne i kommunene
Forbrukerrådet er positiv til tanken bak kjernejournalen, og generelt til digitalisering av pasientinformasjon. For å kunne ta et informert valg om elektronisk kjernejournal mener Forbrukerrådet at informasjon må gis individuelt. En del innbyggere er avhengige av å få denne informasjonen postalt for å kunne få tilgang til den.
Det er et mål for Forbrukerrådet å sikre et etisk og miljøforsvarlig forbruk og å bidra til at norske myndigheter implementerer gode miljøvirkemidler som når definerte miljømål på en forbrukervennlig måte.
Forbrukerrådet er opptatt av et fungerende taximarked, med gode valgmuligheter og informerte kunder. En synliggjøring av prisen på selve bilen, som er godt synlig både fra bilens utside, forsete og baksete, er positivt. Imidlertid tror vi tilgjengeliggjøringen av prisinformasjonen i et åpent digitalt format, vil kunne komme flere forbrukere til nytte gjennom at det da kan utvikles gode prisinformasjonstjenester for forbrukerne.
God forståelse om gjeldende rett forutsetter at regelverket er systematisert og fremstilt på en mest mulig leservennlig måte. Forbrukerrådet mener at dette kan gjøres best ved å skille ut reglene om passasjerrettigheter i en egen lov.
Innføring av alkolås som alternativ til tap av førerett fremstår som et fornuftig trafikksikkerhetstiltak. Etter Forbrukerrådets syn vil sikkerheten til andre passasjerer være det viktigste. Vi stiller i den forbindelse spørsmålstegn ved om de foreslåtte tiltakene i tilstrekkelig grad sikrer at personer som gis rett til å kjøre med alkolås ikke benytter andre rusmidler enn alkohol.
Forbrukerrådet følger Konkurransetilsynet i de vurderinger de gjør av den sannsynlige effekten av at bonusordningene gjeninnføres. Vi er imidlertid sterkt uenig i konklusjonen fra Konkurransetilsynet der det tilrås å oppheve forbudet mot bonusordninger på strekningene Gardermoen til Bergen, Stavanger og Trondheim.
Forbrukerrådet støtter utvalgets syn på at barnehagepersonalets kompetanse har avgjørende betydning for barnehagens pedagogiske kvalitet. Forbrukerrådet har i strategiplanen for perioden 2010-2015 pekt ut offentlige tjenester som ett av seks satsingsområder, og har i den anledning utformet noen overordnede perspektiver med hensyn til trygghet, service, kvalitet, prispolitikk og klagesystem.
Forbrukerrådet stiller seg positivt til forslaget om å slutte med kontrollmerker på kjøretøy. Vi mener det er grunn til å se til erfaringene i våre naboland, slik Vegvesenet har gjort.
Forbrukerrådet mener at det er helt vesentlig å prioritere det daglige transportbehovet for pendlerne rundt landets største byer, med spesiell fokus på sentrale deler av østlandet der de trafikale problemene er størst.
Forbrukerrådet har ingen innvendinger til de endringer som er foreslått når det gjelder postoppkrav og utleveringshyppighet. Når det gjelder postkasseplassering, går Forbrukerrådet inn for å videreføre dagens bestemmelser.
Forbrukerrådet ser frem til innføringen av den nye forskriften, og håper den vil kunne bidra til å gi forbrukerne et bedre grunnlag for prissammenligninger i drosjenæringen.
Forbrukerrådet har lenge jobbet for en felles transportklagenemnd, og stiller seg svært positivt til at dette nå foreslås etablert. Det er viktig at kollektivreisende har et sted å henvende seg med avklaring av prinsipielle spørsmål.
Forbrukerrådet ser positivt på Europakommisjonens foreslåtte tiltak innen transport. Hviteboken peker klart på viktigheten av gode transportløsninger for økonomien og samfunnet. Samtidig pekes det på at transporten skal være bærekraftig, for å møte utfordringene våre samfunn står overfor.
Forbrukerrådet mener innføring av maksimale gjennomsnittspriser kan bidra til at forbrukere kan få tilgang også til billigere billetter, samtidig som kapasiteten sikres ved populære avganger. Forbrukerrådet viser til TØI rapport 1116/2010, som slår fast at kravene om trykkabin, setekapasitet og satellittnavigasjonssystem hindrer konkurranse om flygningene på kortbanenettet.
Forbrukerrådet vil generelt stille seg bak forslag som kan bidra til et mer bærekraftig forbruk, og støtter Vegvesenets intensjon om å gi lokale myndigheter muligheter til å sette inn et virkemiddel raskt i situasjoner med akutt luftforurensning. Høringsforslaget i seg selv er et varsel om at det bør gjøres noe substansielt med trafikken i områder der det gjentatte ganger er overskridelser av fastsatte grenser for forurensning.