Forside > Tester, guider og undersøkelser > Oppvaskmaskiner: Hvilke merker er best?
Hvilke oppvaskmaskin-produsenter gjør det best i test? Takket være 73 grundige tester fra Råd & Rön, kan vi i dag gi deg svaret.

Det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön er medlem av det internasjonale testsamarbeidet ICRT (International Consumer Research and Testing), som utfører noen av verdens grundigste, laboratoriebaserte produkttester. Nå har Råd & Rön gitt Forbrukerrådet tillatelse til å lage merkestatistikk basert på deres omfattende testdatabaser.

Vaskemaskiner …

Forrige uke fortalte vi hvilke vaskemaskin-merker som har gjort det best og dårligst i Råd & Röns tester. Vår analyse av 109 testresultater viser at Miele oppnår overlegne resultater. De 11 testede Miele-vaskemaskinene ble i gjennomsnitt tildelt 66,5 av 100 oppnåelige poeng, og det tyske merket slår dermed knockout på konkurrentene. Først på 60,1 poeng finner vi det koreanske merket LG, tett fulgt av søstermerkene Bosch og Siemens.

… og tørketromler

Tidligere denne uken fulgte vi opp med en analyse av 71 tørketrommel-tester. Også her tar Miele en klar seier, med 66,3 poeng i snitt. På tørketrommel-fronten er imidlertid avstanden ned til konkurrentene ikke like oppsiktsvekkende som for vaskemaskinenes vedkommende. Bosch og Siemens kan nemlig skilte med henholdsvis 62,8 og 62,6 poeng.

Gull: AEG

Denne gangen har vi altså sett nærmere på oppvaskmaskiner. Og på oppvaskmaskin-fronten viser det seg at Miele får langt tøffere konkurranse. Denne gangen må Miele nøye seg med 59,6 poeng og bronsemedalje.

På toppen av pallen finner vi i stedet landsmann AEG, som kan skilte med 61 poeng i snitt. Og dette resultatet er egentlig litt overraskende. AEGs tørketromler måtte nemlig nøye seg med fjerdeplass, mens vaskemaskinene havnet helt nede på en sjuendeplass.

Hovedårsaken til at AEG ender opp med seieren denne gangen, er at merkets oppvaskmaskiner – i tillegg til at de jevnt over oppnår gode resultater – er spesielt stillegående (se faktaramme). Nettopp støynivå er spesielt viktig når det kommer til oppvaskmaskinen, som i stadig flere hjem befinner seg i åpne kjøkkenløsninger.

Tyske AEG eies for øvrig av svenske Electrolux, som blant annet også har Husqvarna og Zanussi i sin portefølje. Electrolux gjør det imidlertid ikke spesielt godt, noe vi skal komme tilbake til.

Her finner du resultatene for de 10 oppvaskmaskin-merkene

Sølv: Bosch

AEG fremstår altså som vinneren, men avstanden ned til sølvmedaljen er svært liten. Tyske Bosch oppnår nemlig 60,8 poeng i snitt, bare 0,2 poeng mindre enn AEG. Bosch tok for øvrig bronsemedaljen både i vaskemaskin- og tørketrommel-testene og fremstår dermed som en meget seriøs hvitevareprodusent.

4. Husqvarna

Bronsemedaljen går som nevnt til Miele. Bare 0,3 poeng bak Miele finner vi svenske Husqvarna, som lander på 59,3 poeng. Dessverre er ikke Husqvarna med i våre vaskemaskin- og tørketrommel-analyser. Årsaken er at kun to vaskemaskiner og to tørketromler fra Husqvarna har vært inne til test. Forbrukerrådet har valgt kun å publisere resultater for merker som er testet tre ganger eller mer.

Vi kan imidlertid avsløre at Husqvarnas to testede vaskemaskiner gjorde det relativt svakt, mens de to testede tørketromlene oppnådde meget gode resultater.

5. Siemens

Bare 0,4 poeng bak Husqvarna – med 58,9 poeng i snitt – finner vi Bosch-søstermerket Siemens. 58,9 poeng er overhodet ikke svakt – avstanden opp til AEG er kun 2,1 poeng. Og med tanke på at merkets vaskemaskiner tok fjerdeplassen, og at tørketromlene tok sølvmedalje, tyder det meste på at også Siemens er en solid produsent av hvitevarer.

6., 7. og 8. Ikea, Gorenje og Electrolux

Etter Siemens er det et relativt langt dropp ned til nestemann på listen – Ikea – som oppnår 56,3 poeng i snitt. Det betyr at Ikeas oppvaskmaskiner havner godt under snittet for samtlige merker. Totalsnittet ligger på 57,6 poeng.

Rett bak Ikea, med 56,0 poeng, finner vi slovenske Gorenje. Og bare 0,1 poeng bak Gorenje finner vi nevnte Electrolux, som altså må nøye seg med åttendeplassen.

9. Cylinda

Mens AEG, Bosch, Miele, Husqvarna og Siemens spiller i oppvaskmaskinenes eliteserie, kan vi si at Ikea, Gorenje og Electrolux befinner seg i mellomsjiktet.

I det nedre sjiktet finner vi svenske Cylinda, som med 52,8 poeng havner 3,1 poeng bak Electrolux og dermed må ta til takke med nest siste plass. Cylinda føres for tiden ikke i Norge, men føres av blant andre Elgiganten (Elkjøp) i Sverige. Med utgangspunkt i merkets testresultater, er det imidlertid kanskje ikke så farlig at merket ikke er representert her i landet. Cylindas tørketromler ender nemlig på en åttendeplass og merkets vaskemaskiner havner i likhet med oppvaskmaskinene på nest siste plass.

10. Whirlpool

Sammenlignet med Whirlpool, oppnår imidlertid Cylindas oppvaskmaskiner gode resultater. Whirlpools testede maskiner ender opp med bare 47,3 poeng i snitt og havner dermed på jumboplassen. Det betyr at Whirlpools oppvaskmaskiner oppnår betydelig svakere resultater enn merkets vaskemaskiner og tørketromler, som ender på henholdsvis niende- og sjuendeplass og i begge tilfeller henter mer enn 54 poeng i snitt.

LG

Hva med det koreanske merket LG, som tok sølvmedaljen på vaskemaskin-fronten? Årsaken til at LG ikke er med denne gangen, er vår beslutning om kun å inkludere merkene som er testet tre ganger eller mer. Dessverre er kun én LG-maskin testet. Også merkene Elektro Helios, Gram, Hotpoint, Logik, Smeg og Upo er testet for få ganger til å tilfredsstille vårt kriterium.

Samtlige testresultater finner du hos Råd & Rön (betalingstjeneste, 45 SEK per test).

Les mer om testkriteriene i underartikkelen.

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

Fakta

Forbrukerrådet har fått tillatelse av Råd & Rön til å lage dagens merke-rangering. Vi har imidlertid ikke rettigheter til å oppgi karakterer for enkeltmodeller. Full tilgang til kanskje verdens mest omfattende tørketrommeltester finner du imidlertid hos Råd & Rön (betalingstjeneste, 45 SEK per test).

73 modeller, 16 merker

Testen omfatter maskiner i alle prisklasser og inkluderer både normale modeller (60 cm bredde), smale modeller (45 cm bredde) og benkoppvaskmaskiner. Siden 2007 er 73 modeller fra 16 ulike merker testet. Forbrukerrådet har hoppet over benkoppvaskmaskinene og har tatt utgangspunkt i de 10 merkene som er testet tre ganger eller mer (både normale og smale modeller).

Les mer om testkriteriene i underartikkelen.

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker