Forside > Tester, guider og undersøkelser > Tørketromler: Hvilke merker er best?
Hvilke tørketrommel-produsenter gjør det best i test? Takket være 71 grundige tester fra Råd & Rön, kan vi i dag gi deg svaret.

Les Forbrukerrådets store tørketrommel-kjøpeguide her

 

Det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön er medlem av det internasjonale testsamarbeidet ICRT (International Consumer Research and Testing), som utfører noen av verdens grundigste, laboratoriebaserte produkttester. Nå har Råd & Rön gitt Forbrukerrådet tillatelse til å lage merkestatistikk basert på deres omfattende testdatabaser.

I forrige uke kunne vi derfor fortelle hvilke vaskemaskiner som har gjort det best og dårligst i Råd & Röns tester. Og når testresultatene systematiseres og rangeres, viser det seg at det tyske merket Miele oppnår overlegne resultater. Miele oppnår i gjennomsnitt 66,5 av 100 oppnåelige poeng – 6,4 poeng mer enn neste merke på listen – LG.

Miele vinner igjen

I dag ser vi nærmere på en annen hvitevare med stor utbredelse i norske hjem – tørketrommelen. Når de 71 resultatene fra perioden 2008-2014 sammenstilles, viser det seg også denne gangen at Miele har oppnådd de beste resultatene – 66,3 poeng i snitt. Også denne gangen er seieren tydelig, om enn ikke fullt så overlegen som for vaskemaskin-testens vedkommende.

Her finner du resultatene for de 10 tørketrommel-merkene

Sølv til Siemens, bronse til Bosch

Denne gangen er det nemlig «bare» 3,5 poeng ned til sølvmedaljen, som denne gangen tildeles landsmannen Siemens. Siemens henter med andre ord 62,8 poeng i snitt. Rett bak Siemens finner vi Bosch, som oppnår 62,6 poeng.

Og det er ikke så rart at de to merkene oppnår svært like resultater. Bosch og Siemens er nemlig søstermerker. Vanligvis er det derfor kun design og logo som skiller de to merkenes produkter. Innmaten er som regel identisk.

4. AEG

De tre merkene som tar pallplasseringene er for øvrig i en klasse for seg. For å finne merket på fjerdeplass, må vi nemlig helt ned på 57,8 poeng, der vi møter tyske AEG. Det innebærer at AEG ligger hele 4,8 poeng bak Bosch. Men dette resultatet er tross alt bedre enn resultatet AEG endte opp med i vaskemaskin-testene. Der måtte AEG nøye seg med 56,5 poeng og sjuendeplass.

5. Electrolux

Rett bak AEG finner vi også denne gangen svenske Electrolux, som for øvrig eier AEG. Electrolux oppnår 57,5 poeng, noe som tilfeldigvis er nøyaktig samme poengsum som snittet for samtlige 71 testede maskiner. Denne gangen blir det dermed femteplass på Electrolux, mot åttendeplass i vaskemaskin-testen.

6. Elektro Helios

I tillegg til at Electrolux eier AEG, har det svenske merket hånd om en rekke andre merkevarer, deriblant Husqvarna, Zanussi og Elektro Helios. Elektro Helios føres for tiden ikke i Norge, men det svenske merket er i salg i vårt naboland. Merket oppnår 56,7 poeng – 0,8 poeng mindre enn eiermerket Electrolux.

7. og 8. Whirlpool og Cylinda

Etter Electro Helios er det et langt dropp igjen, denne gangen ned til Whirlpool. Det amerikanske merket må nøye seg med 54,4 poeng i snitt og kvalifiserer derfor såvidt til sjuendeplassen.

Bare 0,1 poeng bak Whirlpool finner vi nemlig svenske Cylinda, som tar åttendeplassen med 54,3 poeng. Cylindas testede tørketromler gjør det dermed betydelig bedre enn vaskemaskinene fra samme merke. Cylindas vaskemaskiner måtte nøye seg med 48,2 poeng og nest sisteplass.

9. og 10. Hotpoint og Indesit

Etter Cylinda er det nok et stort dropp, denne gangen ned til amerikanske Hotpoint, som inntil nylig ble markedsført som Hotpoint-Ariston. Hotpoint ender på 50,0 poeng i snitt og lander dermed på nest sisteplass.

Hotpoint eies for øvrig av italienske Indesit, som ender på jumboplassen med 49,5 poeng – 16,8 poeng bak Miele.

LG og Samsung?

Hva med det koreanske merket LG, som tok sølvmedaljen på vaskemaskin-fronten? Og landsmann Samsung, som tok femteplassen? Årsaken til at disse to merkene ikke er med denne gangen, er at vi kun har tatt med merkene som er testet tre ganger eller mer. Samsung og LGs tørketromler er – i likhet med tromlene fra Asko, Gorenje, Hoover og Husquarna – kun testet to ganger.

Samtlige testresultater finner du hos Råd & Rön (betalingstjeneste, 45 SEK per test).

Les mer om testkriteriene i underartikkelen.

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

Testkriterier

Forbrukerrådet har fått tillatelse av Råd & Rön til å lage dagens merke-rangering. Vi har imidlertid ikke rettigheter til å oppgi karakterer for enkeltmodeller. Full tilgang til kanskje verdens mest omfattende tørketrommeltester finner du imidlertid hos Råd & Rön(betalingstjeneste, 45 SEK per test).

 

71 modeller, 20 merker

Testen omfatter maskiner i alle prisklasser og inkluderer både modeller med og uten varmepumpe-teknologi. Siden 2008 er 71 modeller fra 20 ulike merker testet. Forbrukerrådet har tatt utgangspunkt i 55 modeller fra de 10 merkene som er testet tre ganger eller mer.

Les mer om testkriteriene i underartikkelen.

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker