Forside > Tester, guider og undersøkelser > Gressklippere: Hvilke merker er best?
Hvilke gressklipper-merker gjør det best i test? Og hvilken type bør du velge? Takket være 80 grundige tester fra Råd & Rön, kan vi i dag gi deg svaret.

Det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön er medlem av det internasjonale testsamarbeidet ICRT (International Consumer Research and Testing), som utfører noen av verdens grundigste, laboratoriebaserte produkttester. Nå har Råd & Rön gitt Forbrukerrådet tillatelse til å lage merkestatistikk basert på deres omfattende testdatabaser.

Hvitevarer og dekk

Tidligere har vi fortalt deg hvilke vaskemaskin-, tørketrommel- og oppvaskmaskin-merker som har oppnådd de beste og dårligste resultatene i Råd & Röns tester. Og i april avdekket vi hvilke produsenter som lager de beste sommerdekkene.

De beste: Viking, Bosch og Honda

Denne gangen ser vi nærmere på gressklipperne. Råd & Rön har nemlig siden 2007 publisert testresultater for hele 80 gressklippermodeller. Vi har analysert testresultatene og har fokusert på merkene som er testet tre eller flere ganger. Vår analyse viser at det er tre merker som peker seg tydelig ut: Viking, Bosch og Honda.

Østerriksk-tyske Viking – som kjennetegnes ved sin lysegrønne farge – oppnår i gjennomsnitt hele 73,1 av 100 oppnåelige poeng og plasserer seg dermed helt på toppen av vår liste.

Like bak finner vi tyske Bosch, som i snitt oppnår 72,5 poeng og dermed tar sølvmedaljen. Bronsemedaljen går til japanske Honda, som henter 71,3 poeng.

Al-Ko, Stiga og Gardena

Som nevnt står nevnte medaljører i en særstilling. Først på 63,5 poeng – hele 7,8 poeng bak Honda – finner vi dansk-tyske Al-Ko, som tidligere ble markedsført som Al-Ko Ginge.

Like bak Al-Ko – med henholdsvis 62,6 og 62,2 poeng – finner vi svensk-italienske Stiga og tysk-svenske Gardena.

Klippo og Husqvarna

Al-Ko, Stiga og Gardena befinner seg i et tydelig mellomsjikt. Først på 59,8 poeng finner vi sjuendeplassen, som går til svenske Klippo. 0,4 poeng etter Klippo dukker svenske Husqvarna (59,4) opp.

De dårligste: Flymo og Partner

Britisk-svenske Flymo ender opp med bare 57,5 poeng i snitt og havner derfor helt nede på niendeplass. Kun ett merke – svenske Partner – gjør det dårligere.

Varemerkene Partner og Flymo, som i likhet med Gardena og Klippo eies av svenske Husqvarna – er imidlertid ikke lenger i salg i Skandinavia. I stedet har Husqvarna valgt å satse på et annet av sine varemerker – amerikanske McCulloch. McCulloch er imidlertid ikke testet av Råd & Rön.

Klippeevne

Resultatene som ligger til grunn for nevnte rangering, er den såkalte totalkarakteren, som går fra 0 til 100. I tillegg til klippeevne, reflekterer totalkarakteren også en rekke andre testkriterier, deriblant brukervennlighet, energiforbruk og støynivå (se faktaramme).

Fordi klippevnen tross alt er en gressklippers viktigste egenskap, har vi valgt å også rangere merkene utelukkende etter denne egenskapen, som belønnes med 0 til 10 poeng.

De beste: Viking, Honda og Bosch

Også når klippeevne er utgangspunktet, er det de samme tre merkene som peker seg ut: Viking, Honda og Bosch. Viking tar også denne gangen gullmedaljen, med hele 7,9 poeng. Men Bosch og Honda bytter plass. Sølvmedaljen går denne gangen til Honda, som kaprer solide 7,5 poeng. Bosch må ta til takke med bronsemedaljen (7,1) når klippeevne er i fokus.

Stiga og Klippo

Også denne gangen er det oppsiktsvekkende stor avstand fra pallen og ned til fjerdeplassen, hvor vi finner Stiga (5,9), tett etterfulgt av Klippo (5,8).

Al-Ko, Husqvarna og Flymo

Al-Ko (5,6) må nøye seg med sjetteplass, mens Husqvarna (5,4) og Flymo (5,3) begge rykker opp en plass på bekostning av Gardena.

De dårligste: Gardena og Partner
Gardena (5,1) havner dermed på nest sisteplass. Også denne gangen ender Partner opp med jumboplassen.

Teknologivalg

Nå vet vi altså hvilke merker som gjør det best og dårligst. Men hvilken teknologi bør vi satse på? Bensin, strøm, batteri eller hånddrevet? Vel, det kommer an på hva som er viktigst for deg, kun klippeevnen eller hele totalpakken.

Totalt: Batteri best

Hvis vi tar utgangspunkt i totalkarakteren, er det batteriklipperne som kommer aller best ut. De seks testede batteriklipperne oppnår i snitt 66,7 poeng. Vær imidlertid oppmerksom på at batteriklippere nødvendigvis har begrenset batterikapasitet og derfor ikke egner seg for større hager.

Uansett er avstanden ned til bensinklipperne (66,1) og de elektriske ledningklipperne (65,8) moderat. Helt på bunn finner vi de hånddrevne sylinderklipperne med 53,7 poeng.

Underteknologier

Legg for øvrig merke til at det er forskjeller mellom ulike underteknologier. For eksempel oppnår elektriske klippere med både bio- og oppsamlingsfunksjon hele 72,8 poeng. Elektriske klippere som kun har oppsamlingsfunksjon oppnår 65,7 poeng, mens de elektriske sveveklipperne kun oppnår 52,7 poeng.

Tilsvarende oppnår batteridrevne oppsamlingsklippere langt bedre resultater (72,5) enn batteridrevne sylinderklippere (55,0).

Klippeevne: Bensin best

Hvis vi lar brukervennlighet, energi og støy fare – og utelukkende konsentrerer oss om klippeevne – tegner det seg imidlertid et helt annet bilde.

Da havner nemlig bensinklipperne på topp, med 6,9 poeng i snitt. Først på 6,2 poeng finner vi de elektriske ledningklipperne. Og vi må helt ned på 5,7 poeng før batteriklipperne dukker opp. De hånddrevne klipperne havner også denne gang nederst på listen, med bare 3,5 poeng.

 

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

Fakta

Forbrukerrådet har fått tillatelse av Råd & Rön til å lage dagens merke-rangering. Vi har imidlertid ikke rettigheter til å oppgi karakterer for enkeltmodeller. Full tilgang til kanskje verdens mest omfattende gressklippertester finner du hos Råd & Rön (betalingstjeneste, 45 SEK per test).

 

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker