Forside > Tester, guider og undersøkelser > TV: Hvilke merker er best?
Hvilke TV-merker gjør det best i test? Takket være 233 grundige tester fra Råd & Rön, kan vi i dag gi deg svaret.

Det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön er medlem av det internasjonale testsamarbeidet ICRT (International Consumer Research and Testing), som utfører noen av verdens grundigste, laboratoriebaserte produkttester. Nå har Råd & Rön gitt Forbrukerrådet tillatelse til å lage merkestatistikk basert på deres omfattende testdatabaser

Tidligere har vi fortalt deg hvilke gressklipper-, vaskemaskin-, tørketrommel– og oppvaskmaskin-merker som har oppnådd de beste og dårligste resultatene i Råd & Röns tester. Vi har også fortalt deg hvilke produsenter som lager de beste sommerdekkene og vinterdekkene.

Denne gangen har turen kommet til TV-apparater. Råd & Rön har nemlig siden 2010 publisert testresultater for hele 263 plasma- og LCD-flatskjermer fra ni produsenter. Vi har analysert testresultatene og har valgt å fokusere på LCD-skjermene. Resultatene vi her presenterer, er basert på 233 testede LCD/LED-modeller fra de sju produsentene som er testet tre ganger eller mer.

Og vår analyse viser at det er to merker som peker seg tydelig ut: Samsung og Sony. Disse to merkene oppnår oppsiktsvekkende gode resultater. I den andre enden av skalaen finner vi Sharp og Toshiba, som gjennomgående må nøye seg med svake testresultater.

Her finner du merkene rangert etter totalkarakter

 

1. plass: Samsung

Hvis vi i første omgang tar utgangspunkt itotalkarakteren, som omfatter alle tenkelige aspekter ved en flatskjerm (se faktaramme), troner imidlertid koreanske Samsung alene på toppen.

De 60 testede Samsung-modellene har i snitt oppnådd hele 65,5 av 100 oppnåelige poeng, noe som er helt overlegent. Samsung kan også skilte med den høyeste poengsummen som er oppnådd av noen enkeltmodell: 74 poeng. Samtidig har ingen Samsung-modell endt opp med mindre enn 51 poeng, noe som forteller oss at det koreanske merket gang på gang leverer gode modeller, og at merket tilsynelatende aldri tar snarveier.

2. plass: Sony

Først 3,5 poeng bak Samsung finner vi den japanske erkekonkurrenten Sony. De 37 testede Sony-modellene oppnår i snitt 62,0 poeng. Sammenlignet med de andre merkene er dette et meget solid resultat, men når det dreier seg om totalkarakteren, befinner Sony seg i skyggen av Samsung. Sonys beste enkeltmodell oppnår 72 poeng – 2 poeng mindre enn Samsungs rekord. Og mens Samsung aldri har havnet under 51 poeng, har Sony vært nede i 46.

3. plass: LG

På tredjeplass finner vi nok et koreansk merke: LG. De 51 testede LG-modellene oppnår 59,6 poeng i snitt og havner dermed 2,4 poeng bak Sony. LG har aldri oppnådd mer enn 67 poeng, noe som er betydelig svakere enn Samsung og Sony. Men LG har et ess i ermet – merket har nemlig aldri endt opp med mindre enn 55 poeng. Dermed slår LG både Samsung og Sony grundig i denne viktige disiplinen. Det betyr at risikoen for å ende opp med en dårlig TV er svært, svært liten hvis du velger LG.

4. plass: Panasonic

Japanske Panasonic må nøye seg med fjerdeplassen. De 22 testede modellene ender opp med 58,0 poeng i snitt – 1,6 poeng mindre enn LG. Men hvis vi ser på beste og dårligste karakter, så kommer Panasonic godt ut. Panasonics beste modell oppnår 69 poeng og merket slår dermed LG i denne disiplinen. I tillegg har Panasonic aldri endt opp med mindre enn 50 poeng, noe som er betydelig bedre enn Sony og nesten like bra som Samsung.

5.plass: Philips

Den eneste europeiske produsenten – nederlandske Philips – ender opp med kun 55,8 poeng i snitt. Den beste av de 45 testede Philips-modellene oppnår riktignok solide 68 poeng, noe som er bedre enn LG. Men i den andre enden av skalaen skjærer det seg for Philips. Merket har nemlig vært helt nede i 26 poeng, noe som er det usammenlignbart dårligste resultatet for noe merke.

6.plass: Sharp

På sjetteplass finner vi japanske Sharp. De ni testede Sharp-modellene må nøye seg med 53,3 poeng i snitt, noe som betyr at Sharp befinner seg langt bak de beste. Beste oppnådde poengsum er moderate 60 poeng, dårligste poengsum 46 poeng.

7. plass: Toshiba

På jumboplassen dukker nok et japansk merke opp: Toshiba. Toshiba må nøye seg med elendige 49,9 poeng i snitt og har aldri oppnådd mer enn 58 poeng. Dårligste poengsum er svake 35 poeng.

Utvikling over tid

Vi har så langt tatt utgangspunkt i resultatene for hele perioden fra 2010 til 2014. Det er imidlertid alltid interessant å se nærmere på hvilke merker som er inne i en positiv utvikling og hvilke som beveger seg i negativ retning. Vi har derfor analysert resultatene fra 2010 og 2011 og sammenlignet disse med resultatene for perioden 2012 til 2014.

Les videre i underartiklene

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

Dette er testet

Følgende kriterier er brukt i Råd & Röns TV-test. Karakterens vekting i parentes:

Bildekvalitet 40%:

Følgende testdisipliner inngår:

  • Standard-bilder
  • HD-bilder (evt. også Ultra-HD- og 3D-bilder)
  • Kontrast
  • Fargegjengivelse
  • Sortnivå
  • Lysgjennomtrenging (clouding)
  • Tekstflimmer
  • Bevegelsesskarphet
  • Innsynsvinkler
  • Refleksjoner

 

Lydkvalitet: 20 %

Ekstra funksjoner: 17,5 %

Brukervennlighet: 12,5 %

Tuner og tilkoblinger: 5 %

Strømforbruk: 5 %

 

Forbrukerrådet har ikke rettigheter til å oppgi karakterer for enkeltmodeller. Full tilgang til verdens mest omfattende TV-tester finner du hos Råd & Rön (betalingstjeneste, 45 SEK per test)

Les mer om testen i underartikkelen «5. Testfakta»

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker