Det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön er medlem av det internasjonale testsamarbeidet ICRT (International Consumer Research and Testing), som utfører noen av verdens grundigste, laboratoriebaserte produkttester. Nå har Råd & Rön gitt Forbrukerrådet tillatelse til å lage merkestatistikk basert på deres omfattende testdatabaser
Tidligere har vi fortalt deg hvilke gressklipper-, vaskemaskin-, tørketrommel– og oppvaskmaskin-merker som har oppnådd de beste og dårligste resultatene i Råd & Röns tester. Vi har også fortalt deg hvilke produsenter som lager de beste sommerdekkene og vinterdekkene.
Denne gangen har turen kommet til TV-apparater. Råd & Rön har nemlig siden 2010 publisert testresultater for hele 263 plasma- og LCD-flatskjermer fra ni produsenter. Vi har analysert testresultatene og har valgt å fokusere på LCD-skjermene. Resultatene vi her presenterer, er basert på 233 testede LCD/LED-modeller fra de sju produsentene som er testet tre ganger eller mer.
Og vår analyse viser at det er to merker som peker seg tydelig ut: Samsung og Sony. Disse to merkene oppnår oppsiktsvekkende gode resultater. I den andre enden av skalaen finner vi Sharp og Toshiba, som gjennomgående må nøye seg med svake testresultater.
1. plass: Samsung
Hvis vi i første omgang tar utgangspunkt itotalkarakteren, som omfatter alle tenkelige aspekter ved en flatskjerm (se faktaramme), troner imidlertid koreanske Samsung alene på toppen.
De 60 testede Samsung-modellene har i snitt oppnådd hele 65,5 av 100 oppnåelige poeng, noe som er helt overlegent. Samsung kan også skilte med den høyeste poengsummen som er oppnådd av noen enkeltmodell: 74 poeng. Samtidig har ingen Samsung-modell endt opp med mindre enn 51 poeng, noe som forteller oss at det koreanske merket gang på gang leverer gode modeller, og at merket tilsynelatende aldri tar snarveier.
2. plass: Sony
Først 3,5 poeng bak Samsung finner vi den japanske erkekonkurrenten Sony. De 37 testede Sony-modellene oppnår i snitt 62,0 poeng. Sammenlignet med de andre merkene er dette et meget solid resultat, men når det dreier seg om totalkarakteren, befinner Sony seg i skyggen av Samsung. Sonys beste enkeltmodell oppnår 72 poeng – 2 poeng mindre enn Samsungs rekord. Og mens Samsung aldri har havnet under 51 poeng, har Sony vært nede i 46.
3. plass: LG
På tredjeplass finner vi nok et koreansk merke: LG. De 51 testede LG-modellene oppnår 59,6 poeng i snitt og havner dermed 2,4 poeng bak Sony. LG har aldri oppnådd mer enn 67 poeng, noe som er betydelig svakere enn Samsung og Sony. Men LG har et ess i ermet – merket har nemlig aldri endt opp med mindre enn 55 poeng. Dermed slår LG både Samsung og Sony grundig i denne viktige disiplinen. Det betyr at risikoen for å ende opp med en dårlig TV er svært, svært liten hvis du velger LG.
4. plass: Panasonic
Japanske Panasonic må nøye seg med fjerdeplassen. De 22 testede modellene ender opp med 58,0 poeng i snitt – 1,6 poeng mindre enn LG. Men hvis vi ser på beste og dårligste karakter, så kommer Panasonic godt ut. Panasonics beste modell oppnår 69 poeng og merket slår dermed LG i denne disiplinen. I tillegg har Panasonic aldri endt opp med mindre enn 50 poeng, noe som er betydelig bedre enn Sony og nesten like bra som Samsung.
5.plass: Philips
Den eneste europeiske produsenten – nederlandske Philips – ender opp med kun 55,8 poeng i snitt. Den beste av de 45 testede Philips-modellene oppnår riktignok solide 68 poeng, noe som er bedre enn LG. Men i den andre enden av skalaen skjærer det seg for Philips. Merket har nemlig vært helt nede i 26 poeng, noe som er det usammenlignbart dårligste resultatet for noe merke.
6.plass: Sharp
På sjetteplass finner vi japanske Sharp. De ni testede Sharp-modellene må nøye seg med 53,3 poeng i snitt, noe som betyr at Sharp befinner seg langt bak de beste. Beste oppnådde poengsum er moderate 60 poeng, dårligste poengsum 46 poeng.
7. plass: Toshiba
På jumboplassen dukker nok et japansk merke opp: Toshiba. Toshiba må nøye seg med elendige 49,9 poeng i snitt og har aldri oppnådd mer enn 58 poeng. Dårligste poengsum er svake 35 poeng.
Utvikling over tid
Vi har så langt tatt utgangspunkt i resultatene for hele perioden fra 2010 til 2014. Det er imidlertid alltid interessant å se nærmere på hvilke merker som er inne i en positiv utvikling og hvilke som beveger seg i negativ retning. Vi har derfor analysert resultatene fra 2010 og 2011 og sammenlignet disse med resultatene for perioden 2012 til 2014.
Les videre i underartiklene
1. Totalkarakter over tid
Det mest interessante ved denne formkurve-analysen er at den avslører at ett merke peker seg tydelig ut: LG. LG er det eneste merket som tydelig har forbedret sine modeller. Mens de 15 testede LG-modellene i perioden 2010-2011 måtte nøye seg med 58,8 poeng i snitt, har de 36 modellene som er testet de tre siste årene oppnådd 59,9 poeng. Det innebærer en fremgang på hele 1,1 poeng.
Isolert fremstår kanskje ikke 1,1 poeng som spesielt voldsomt, men når vi sammenligner med utviklingen for de andre produsentene, blir det tydelig hvor imponerende denne fremgangen er. Alle de andre produsentene har nemlig negative formkurver, i den forstand at de to siste årenes testresultater er dårligere enn testresultatene merkene oppnådde i perioden 2010-2011.
Til nå har vi altså sett på totalkarakteren, som omfatter samtlige testdisipliner, deriblant lydkvalitet, brukervennlighet og strømforbruk (se faktaramme). Fordi bildekvaliteten tross alt er et TV-apparats viktigste egenskap, har vi valgt å også rangere merkene utelukkende etter denne egenskapen, som belønnes med 0 til 10 poeng
Les om bildekvalitet i neste underartikkel
2. Bildekvalitet
Samsung
Også når bildekvalitet er i fokus, troner Samsung på toppen av vår liste, med 6,4 poeng i snitt. Men denne gangen er avstanden ned til Sony langt mer beskjeden. Sony henter nemlig 6,3 poeng og ligger dermed bare 0,1 poeng bak Samsung. Begge merker kjennetegnes for øvrig ved at enkeltmodeller har vært helt oppe på 8 poeng. Samsung har aldri havnet under 5 poeng, mens Sony har vært nede på 4-tallet.
LG og Philips
Først 0,7 poeng bak Sony finner vi LG, som lander på 5,6 poeng i snitt. LG har aldri vært oppe i 8 poeng, men kan til gjengjeld – i likhet med Samsung – skilte med aldri å ha havnet under 5 poeng.
Philips ligger like bak LG med 5,5 poeng i snitt. Vår analyse viser imidlertid at Philips ikke klarer å produsere jevn bildekvalitet. Philips har nemlig vært helt nede i 2 poeng.
Sharp og Toshiba
Sharp og Toshiba ender opp med henholdsvis 5,3 og 5,2 poeng i snitt. Det som hovedsakelig skiller de to merkene, er at Sharp leverer en jevnere kvalitet enn Toshiba. Mens samtlige testede Sharp-modeller har havnet mellom 6 og 4 poeng, har Toshiba dobbelt så stor resultatspredning – mellom 7 og 3 poeng.
Panasonic
Mens Panasonics totalkarakter (58,0) kvalifiserte til en fjerdeplass, havner merket helt nederst når vi utelukkende fokuserer på bildekvalitet. Panasonics trøst er at merket leverer den jevneste kvaliteten av samtlige merker. Samtlige 22 testede Panasonic-modeller oppnår karakteren 6 eller 5 når bildekvalitet fokuseres.
Les om bildekvalitet over tid i neste underartikkel
3. Bildekvalitet over tid
Hva skjer når vi ser på merkenes formkurver innenfor bildekvalitet? Jo, hvis vi sammenligner resultatene for perioden 2010 til 2011 med perioden 2012 til 2014, viser det seg at to produsenter utmerker seg positivt.
Det ene merket er Sony. Sony har klart å opprettholde bildekvaliteten på samme nivå (6,3) hele veien. Det betyr at Sony i perioden 2012 til 2014 faktisk har levert bedre bildekvalitet enn Samsung, som de tre siste årene «kun» har oppnådd 6,2 poeng i snitt.
Også Panasonic har levert lik bildekvalitet (5,1) i begge perioder. Men fordi 5,1 poeng er såpass svakt, passerer Panasonic kun ett merke (Toshiba) på vår liste når vi utelukkende konsentrerer oss om perioden 2012 til 2014.
På formkurve-listen finner vi Philips på tredjeplass. Philips har «kun» gått ned fra 5,5 til 5,4 poeng i snitt. Det betyr at Philips i perioden 2012 til 2014 har levert like god bildekvalitet som LG.
De tre andre merkene – LG, Samsung Toshiba – har alle opplevd en tilbakegang på hele 0,5 poeng når de to periodene sammenlignes.
Sharp er ikke testet tilstrekkelig antall ganger i de to periodene til at merket kvalifiserer til å bli med i vår formkurve-analyse.
Les vår konklusjon i neste underartikkel
4. Konklusjon
Hvis du skal kjøpe en ny LCD-TV og målet er et best mulig bilde, er Samsung, Sony og LG produsentene som mest sannsynlig vil gjøre deg fornøyd. Samsung har oppnådd de beste resultatene i hele femårsperioden, men Sony kan vise til en mer positiv formkurve og har faktisk oppnådd bedre bilde-karakterer enn Samsung de to siste årene. LG ligger et godt stykke bak Samsung og Sony når det kommer til bildekvalitet. LGs styrke er at merket aldri har oppnådd noen dårligere bildekvalitet-karakter enn 5.
Men en TV er selvsagt også mer enn bare bilde. Lyd, brukervennlighet og fjernkontroll er blant elementene som betyr mye for mange. Hvilket merke skal du velge om du er opptatt av en best mulig totalpakke? Svaret er Samsung. Til tross for en svakt dalende formkurve, oppnår Samsung overlegne resultater både i perioden 2010 til 2011 og i perioden 2012 til 2014. Kun Sony er i nærheten av Samsungs resultater – de andre merkene befinner seg rett og slett en divisjon under det koreanske merket.
5. Testfakta
Forbrukerrådet har fått tillatelse av Råd & Rön til å lage dagens merke-rangering. Vi har imidlertid ikke rettigheter til å oppgi karakterer for enkeltmodeller. Full tilgang til verdens mest omfattende TV-tester finner du hos Råd & Rön (betalingstjeneste, 45 SEK per test). I tillegg kan du finne TV-tester i en rekke norske medier.
263 modeller, 9 merker
TV-testen omfatter flatskjermer av begge typer (LCD/LED og plasma), alle størrelser (26 til 65 tommer) og i alle prisklasser. Siden 2010 er 263 modeller fra 9 ulike merker testet. Forbrukerrådets analyse omfatter LCD-modellene og vi har tatt utgangspunkt i 233 LCD-modeller fra sju merker som er testet tre ganger eller mer.
Testkriteriene finner du i faktarammen.