Forside > Tester, guider og undersøkelser > Vaskemaskiner: Hvilke merker er best?
Hvilke vaskemaskiner gjør det best i test? Takket være 109 grundige tester fra svenske Råd & Rön, kan vi i dag gi deg svaret.

Miele har høy status i hvitevaremarkedet. Derfor er det kanskje ikke så overraskende at Råd & Röns omfattende tester viser at Miele lager de beste vaskemaskinene. Og Miele nøyer seg ikke med å vinne – det tyske merket vinner fullstendig overlegent. De 11 testede Miele-maskinene har i snitt oppnådd 66,5 av 100 oppnåelige poeng, noe ingen av de andre merkene er i nærheten av.

Koreansk sølv

6,4 poeng bak Miele finner vi imidlertid et merke som muligens vil overraske. Sølvmedaljen går nemlig til LG, som oppnår 60,1 poeng i snitt. Det betyr at det koreanske merket tar innersvingen på en rekke tradisjonsrike, europeiske produsenter.

Her finner du resultatene for de 13 vaskemaskin-merkene

Bosch og Siemens på tredje og fjerde plass

LG slår blant andre søstermerkene Bosch og Siemens, som må nøye seg med henholdsvis 59,8 og 59,1 poeng i snitt. Som tallene viser, er avstanden opp til LG ikke stor, men de to tradisjonsrike, tyske hvitevareprodusentene må likevel altså nøye seg med tredje- og fjerdeplass.

Koreansk femteplass

Og det er ikke bare LG som beviser at de enorme, koreanske industri-konglomeratene kan utfordre europeiske produsenter. På femteplass finner vi nemlig Samsung. Samsung oppnår 58,4 poeng og ligger dermed bare 0,7 poeng bak Siemens og 1,7 poeng bak LG. Det betyr at de to koreanske merkene – sammen med de to tyske søstermerkene – ligger i en egen divisjon mellom overlegne Miele og alle de andre.

Asko

På sjetteplass finner vi svenske Asko, som eies av slovenske Gorenje. De tre testede Asko-modellene oppnår i snitt 57,3 poeng. Asko ligger dermed godt over snittet for samtlige 109 testede modeller; 56,6 poeng.

AEG, Electrolux og Whirlpool

I likhet med Miele, har tyske AEG en stolt historie å leve opp til på vaskemaskin-fronten. Derfor vil nok mange la seg overraske over at AEG ender opp under snittet, med moderate 56,5 poeng. Dermed blir det bare sjuendeplass på AEG.

Men det går enda dårligere med svenske Electrolux, som for øvrig eier AEG. De 13 testede Electrolux-maskinene oppnår kun 54,9 poeng i snitt og må dermed nøye seg med en svak åttendeplass.

Dermed er det bare så vidt at Electrolux slår amerikanske Whirlpool, som med 11 testede maskiner ender opp med 54,8 poeng.

Elektro Helios og Gorenje

På tiendeplass – et godt stykke bak Whirlpool – finner vi enda et Electrolux-eid merke, nemlig Elektro Helios. Dette merket føres ikke i Norge, men selges i svenske forretninger. Elektro Helios ender opp med 54,0 poeng, noe som resulterer i tiendeplassen.

Like bak Elektro Helios, finner vi slovenske Gorenje. Gorenje, som altså også eier svenske Asko, ender med 53,7 poeng i snitt og havner dermed på ellevteplass.

Cylinda og Candy

Gorenjes resultater er imidlertid gode sammenlignet med Cylindas. Svenske Cylinda må nøye seg med svake 48,2 poeng i snitt og ender dermed på tolvte og nest siste plass. Dermed er det kanskje ikke så farlig at Cylinda ikke føres her i landet.

Et merke som imidlertid selges i Norge, er Candy. Merket med det amerikansk-klingende navnet er egentlig italiensk og de fire testede Candy-maskinene oppnår elendige 45,3 poeng i snitt. Dermed blir det en klar og tydelig jumbo-plassering på Candy.

Samtlige testresultater finner du hos Råd & Rön (betalingstjeneste, 45 SEK per test).

Les mer om testkriteriene i underartikkelen.

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

Fakta

Forbrukerrådet har fått tillatelse av Råd & Rön til å lage dagens merke-rangering. Vi har imidlertid ikke rettigheter til å oppgi karakterer for enkeltmodeller. Full tilgang til kanskje verdens mest omfattende vaskemaskintester finner du imidlertid hos Råd & Rön (betalingstjeneste, 45 SEK per test).

109 modeller, 20 merker

Testen omfatter både topp- og frontmatede maskiner i alle prisklasser. Siden 2009 er 109 modeller fra 20 ulike merker testet. Forbrukerrådet har tatt utgangspunkt i 99 modeller fra de 13 merkene som er testet tre ganger eller mer.

Les mer om testkriteriene i underartikkelen.

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker