Forside > Tester, guider og undersøkelser > Hvilke vinterstøvler for barn er best?
Viking og Ecco er i en klasse for seg, mens Superfit tar en sterk bronsemedalje. Dyre Kamik må nøye seg med fjerdeplass.

Da Forbrukerrådet publiserte vår test av vinterstøvler høsten 2012, var det kanadiske Superfit som stakk av med seieren med hele 4,9 av 5,0 oppnåelige poeng. Modellen Superfit Cross kunne skilte med tipp-topp vanntetthet, kjempegod pusteevne og god varmeisolasjon.

Året før – i 2011 – måtte imidlertid Superfit nøye seg med moderate 2,8 poeng, noe som ikke kvalifiserte til mer enn en sjetteplass. Betyr dette at Superfit er en kjempegod eller bare en middelmådig produsent av vinterstøvler? For å gi deg svaret på dette spørsmålet, har Forbrukerrådet kikket nærmere på hvilke resultater de ulike produsentene har oppnådd over tid.

Dette kunne vi gjøre takket være test-ekspertene i Testfakta. Svenske Testfakta har gjennomført grundige laboratorietester av barnestøvler helt siden 2007 og har gitt Forbrukerrådet tillatelse til å analysere resultatene. Det betyr at vi har kunnet fordype oss i sju tester av til sammen 59 modeller fra 17 ulike merker. Vi har i denne artikkelen konsentrert oss om de ni merkene som er testet tre ganger eller mer.

Les også: Slik holder du føttene varme i vinter

Gull: Viking

Vår analyse viser at det norske skomerket Viking er den beste produsenten av vinterstøvler for barn. Viking har deltatt i samtlige sju tester og har vunnet hele tre av dem. Viking vant blant annet fjorårets test og oppnådde da full pott – 5,0 poeng – noe ingen annen modell har oppnådd. I tillegg kan Viking skilte med tre sølvmedaljer og en bronse. Det betyr at merket har havnet på pallen i samtlige tester. I snitt oppnår merket imponerende 4,59 av 5,00 oppnåelige poeng. Velger du Viking, er det derfor svært stor sjanse for at barnet ditt kan glede seg over vanntette, pustende og varme vintersko.

Utfordringen ved Vikings modeller, er at de er relativt dyre. I snitt kostet de testede modellene 839 svenske kroner.

Sølv: Ecco

Like bak finner vi danske Ecco, som i likhet med Viking har deltatt i samtlige tester. Akkurat som Viking har også Ecco hentet tre gullmedaljer og tre sølvmedaljer. Men mens Viking altså har havnet på pallen hvert eneste år, måtte Ecco i 2008 nøye seg med en fjerdeplass. I snitt har imidlertid Ecco hentet imponerende 4,53 poeng.

Danske Ecco tar seg imidlertid svært godt betalt. I snitt koster de testede modellene hele 914 svenske kroner, nesten 10 prosent mer enn de testede Viking-modellene.

Bronse: Superfit

Superfit Cross vant altså Forbrukerrådets test i 2012 og har deltatt i Testfaktas tester seks ganger siden 2007. Og selv om det kanadiske merket ligger et godt stykke bak Viking og Ecco, så oppnår Superfit tross alt solide 4,10 poeng i snitt. I tillegg til gullmedaljen i 2012, hentet merket sølvmedaljer i både 2010 og 2008.

Heller ikke Superfit er et billigmerke – i snitt kostet de testede modellene 758 kroner. Superfit er likevel i snitt snaue 10 prosent rimeligere enn Viking og snaue 20 prosent rimeligere enn Ecco.

4. Kamik

Kamik, som kun er testet tre ganger, har oppnådd ujevne resultater. Mens det kanadiske merket hentet bronsemedaljer både i 2011 og 2013, endte merket opp med en sjetteplass i 2012 og en sjuendeplass i 2009. I snitt oppnår Kamiks vinterstøvler 3,83 poeng og ligger dermed et godt stykke bak Superfit.

Kamik er for øvrig testens dyreste merke. I snitt kostet de tre testede parene 988 svenske kroner, hele 230 kroner mer enn Superfit (30 prosent).

5. Eurosko

På femteplass finner vi norske Eurosko, som har deltatt i samtlige tester og som ender opp rett bak Kamik. I snitt oppnår Eurosko 3,79 poeng. Det aller beste resultatet kom i 2009, da Eurosko delte gullmedaljen med Ecco. De to foregående årene hentet Eurosko sølvmedaljer. Siden 2009 har imidlertid merket ikke tatt noen pallplasseringer.

Heller ikke Eurosko er et spesielt rimelig merke. I snitt har de testede modellene kostet 757 svenske kroner, ganske nøyaktig det samme som Superfit-modellene.

6. Skopunkten

Langt under Eurosko, med 2,93 poeng i snitt, finner vi merket Skopunkten, fra kjeden med samme navn. Merket har deltatt i alle de sju testene og kunne notere sin beste plassering i 2011, da merket ble belønnet med en fjerdeplass. Dårligst gikk det i 2008, da Skopunkten endte opp med jumbo-plassen. Mens mange andre merker altså befinner seg i prisklassen 700 til 1000 kroner, koster de sju testede Skopunkten-parene bare 307 svenske kroner i snitt. Det betyr at Skopunkten er det rimeligste merket som er testet tre ganger eller mer.

7. Pax

Det svenske merket Pax føres i flere norske nettbutikker og er testet tre ganger. Med unntak av i 2009, da merket endte opp på delt femteplass, har Pax endt opp med svært svake plasseringer i form av jumbo og nest siste plass.

I snitt har merket oppnådd 2,83 poeng. Med en snittpris på 583 svenske kroner, er ikke dette resultatet spesielt imponerende.

8. DinSko

Rett bak Pax, med 2,82 poeng i snitt, finner vi DinSko. DinSko, som er en søsterkjede av Skopunkten, er testet fem ganger. Testene har resultert i to jumboplasser, en nestsisteplass og to plasseringer midt på treet.

Snittprisen i tillegg ligger på 545 kroner, langt høyere enn Skopunkten. Dermed fremstår DinSkos vinterstøvler ikke som interessante, verken for deg som er opptatt av kvalitet eller pris.

9. Coop

Coop ender helt nederst på vår liste, med svake 2,63 poeng i snitt. Merket er testet fire ganger og har endt opp med to jumboplasseringer og én nestsisteplass. Dette resultatet er skuffende, da Coop har gjort det imponerende bra i Forbrukerrådets tilsvarende merkeanalyse for parkdresser.

Til gjengjeld kostet Coop-modellene i snitt moderate 350 svenske kroner og er dermed det nest rimeligste merket i testen.

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

Fakta

Listen under viser gjennomsnittspoengsummen merkene har oppnådd, hvor mange ganger de er testet, og snittpris for de testede produktene.

Prisene som ligger til grunn for snittprisen, er svenske priser i svenske kroner hentet fra de sju Testfakta-testene. Tallene gir likevel et godt bilde av de relative prisforskjellene merkene imellom.

1. Viking: 4,59
Testet 7 ganger, snittpris 839 kr

2. Ecco: 4,53
Testet 7 ganger, snittpris 914 kr

3. Superfit: 4,10
Testet 6 ganger, snittpris 758 kr

4. Kamik: 3,83
Testet 4 ganger, snittpris 988 kr

5. Eurosko: 3,79
Testet 7 ganger, snittpris 757 kr

6. Skopunkten: 2,93
Testet 7 ganger, snittpris 307 kr

7. Pax: 2,83
Testet 3 ganger, snittpris 583 kr

8. DinSko: 2,82
Testet 5 ganger, snittpris 545 kr

9. Coop: 2,63
Testet 7 ganger, snittpris 350 kr

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker