Forside > Tester, guider og undersøkelser > Den store barneseteguiden

GUIDE

Den store barneseteguiden

4. november, 2016
Vi viser deg de beste barnesetene for ditt barn. Og håper å kunne gi deg svar på alt du lurer på omkring sikring av barn i bil.

(Publisert: 7. desember 2011, Oppdatert: 23. januar 2017)

Denne guiden oppdateres løpende og ble blant annet oppdatert i sammenheng med følgende artikler:

Barneseter_Guide_Oppslag_Mai_2016_650x433 copyForbrukerrådet har siden 2003 publisert testresultater for mange hundre barnesete-modeller. Våre barnesete-tester har alltid vært blant de aller mest populære testene på forbrukerrådet.no, og vi har fått mange oppfordringer om å samle og presentere alle resultatene på en mer oversiktlig måte. Med denne guiden håper vi å svare på dette ønsket. Vi har nå samlet testresultatene for de aller beste modellene på ett sted. Samtidig gir vi deg en rekke artikler som forhåpentligvis vil gi deg svar på alt du måtte lure på omkring barnesikring.

Tre kilder

I utgangspunktet har Forbrukerrådet siden 2003 publisert testresultatene fra den store, europeiske barnesete-testen som gjennomføres av ADAC/ICRT (Forbrukerrådet var tidligere medlem i ICRT). Fra og med mai 2014 ble også testresultater fra svenske Plus Test tatt inn i våre tabeller og fra og med august 2014 integrerte vi i tillegg testresultater fra tyske Auto motor und sport (AMS). Les mer om hvordan de tre testene gjennomføres i kapittel 13.

Hvorfor teste?

For å lovlig kunne selge et barnesete i Europa, må produsenten sertifisere barnesetet i henhold til en av to europeiske standarder: R44 eller R129 (i-Size). Begge standardene inkluderer blant annet en frontkollisjonstest, mens den nyere R129 også inkluderer sidekollisjonstest. Hva er da vitsen med å teste barneseter som selges i Europa? Jo, vitsen med å teste, er å finne ut hvilke av de sertifiserte barnesetene som beskytter barna best og dårligst. Dette gjøres ved å utsette dem for tøffere tester og flere vurderinger enn dem som ligger i de europeiske standardene. På denne måten har uavhengige tester kunnet påvise enorme forskjeller i hvor godt de ulike barnesetene fungerer når ulykken er ute. Uavhengige tester har til og med avdekket at sertifiserte barneseter har feilet fullstendig i kollisjonstester, noe som har ført til at flere produsenter har trukket barneseter fra markedet. Sertifisering i henhold til R44 eller R129 er med andre ord dessverre ingen garanti for at et barnesete leverer topp sikkerhet.

Veiviser

Barneseter er komplisert. Men forenklet kan vi si at vi har tre klasser av barneseter: Når du venter barn, må du først kjøpe en babystol. Når babyen har vokst ut av babystolen, er tiden kommet for en bakovervendt småbarnstol. Denne bruker du så lenge som mulig, gjerne opp i 4-5-årsalderen. Når barnet har vokst ut av småbarnstolen, har tiden kommet for en fremovervendt beltestol, som brukes oppover mot 10-årsalderen.

I tillegg til de tre klassene, blir du nødt til å forholde deg til ulike typer (isofix vs beltefestet, base vs ikke base) innenfor de tre klassene. Leser du underartiklene lengre ned på siden, vil du ha et meget godt grunnlag for å avgjøre hvilken type som passer best for ditt barn, din bil og dine behov.

Når du har lest deg frem hvilken type du skal kjøpe, er det på tide å finne ut hvilke modeller som har gjort det best i test. Svaret får du ved å klikke på boksene under. Da vil du få opp tabeller som gir deg oversikt over de beste modellene som er testet innenfor hver klasse og type.

De beste babystolene
De beste småbarnstolene
De beste beltestolene

Bilde av ansatt: Jogrim Aabakken
Testansvarlig
jogrim@forbrukerradet.no

De aller beste


Babystoler

  • Beste frittstående modeller festet med bilbelter: Cybex Aton Q og Maxi-Cosi Pebble Plus: Begge 79 poeng
  • Beste base-modell festet med bilbelter: Cybex Aton Q: 81 poeng
  • Beste base-modell festet med isofix: Recaro Privia: 86 poeng og anbefalt av AMS

 

Småbarnstoler

  • Beste isofix-modeller (til 105 cm/ca 4 år): BeSafe iZi Kid X2 og Concord Reverso: Begge 76 poeng og Plus Test-sertifisert
  • Beste modell festet med bilbelter (til 25 kg/5-6 år): BeSafe iZi Plus: Ikke testet av ADAC/ICRT, men Plus Test-sertifisert og anbefalt av AMS

 

Beltestoler

  • Beste modeller festet med bilbelter: Britax Kid Plus Sict og Kiddy Smartfix: Begge 76 poeng
  • Beste modell festet med isofix: Cybex Solution X2-fix: 78 poeng

Abonner på vårt nyhetsvarsel