Forside > Tester, guider og undersøkelser > Den store barneseteguiden
Vi viser deg de beste barnesetene for ditt barn. Og håper å kunne gi deg svar på alt du lurer på omkring sikring av barn i bil.

(Publisert: 7. desember 2011, sist oppdatert med nye resultater: 19. april 2022)

Denne guiden oppdateres løpende med nye testresultater.

Barneseter_Guide_Oppslag_Mai_2016_650x433 copyForbrukerrådet har siden 2003 publisert testresultater for mange hundre barnesete-modeller. Våre barnesete-tester har alltid vært blant de aller mest populære testene på forbrukerrådet.no, og vi har fått mange oppfordringer om å samle og presentere alle resultatene på en mer oversiktlig måte. Med denne guiden håper vi å svare på dette ønsket. Vi har nå samlet testresultatene for de aller beste modellene på ett sted. Samtidig gir vi deg en rekke artikler som forhåpentligvis vil gi deg svar på alt du måtte lure på omkring barnesikring.

Les også: Tenk deg om før du kjøper brukt barnesete

Les også: Barneseter: Sjekk beltene hver gang

Les også: Billige barneseter: Hold deg unna!

To kilder

I utgangspunktet har Forbrukerrådet siden 2003 publisert testresultatene fra den store, europeiske barnesete-testen som gjennomføres av ADAC/ICRT. Fra og med mai 2014 ble også testresultater fra svenske Plus Test tatt inn i våre tabeller. Les mer om hvordan de to testene gjennomføres i kapittel 13.

Les også: Den store privatleasing-guiden
Les også: Den store bilgaranti-guiden

Hvorfor teste?

For lovlig å kunne selge et barnesete i Europa, må produsenten sertifisere barnesetet i henhold til en av to europeiske standarder: R44 eller R129 (i-Size). Begge standardene inkluderer blant annet en frontkollisjonstest, mens den nyere R129 også inkluderer sidekollisjonstest.

Hva er da vitsen med å teste barneseter som selges i Europa? Jo, vitsen med å teste, er å finne ut hvilke av de sertifiserte barnesetene som beskytter barna best og dårligst. Dette gjøres ved å utsette dem for tøffere tester og flere vurderinger enn dem som ligger i de europeiske standardene. På denne måten har uavhengige tester kunnet påvise enorme forskjeller i hvor godt de ulike barnesetene fungerer når ulykken er ute. Uavhengige tester har til og med avdekket at sertifiserte barneseter har feilet fullstendig i kollisjonstester, noe som har ført til at flere produsenter har trukket barneseter fra markedet. Sertifisering i henhold til R44 eller R129 er med andre ord dessverre ingen garanti for at et barnesete leverer topp sikkerhet.

Veiviser

Barneseter er komplisert. Men forenklet kan vi dele alle barneseter inn i klasse, type og modell:

Klasse: Når du venter barn, må du først kjøpe en babystol. Når babyen har vokst ut av babystolen, er tiden kommet for en bakovervendt småbarnstol. Denne bruker du så lenge som mulig, ideelt helt opp i mot 7-årsalderen. Når barnet har vokst ut av småbarnstolen, har tiden kommet for en fremovervendt beltestol, som brukes oppover mot 10-årsalderen. (I tillegg har vi babykrybber for prematurfødte barn.)

Type: I tillegg til de tre klassene, blir du nødt til å forholde deg til ulike typer innenfor de tre klassene (isofix vs beltefestet, base vs ikke base, bakovervendt vs kombi vs fremovervendt). Leser du underartiklene lenger ned på siden, vil du ha et meget godt grunnlag for å avgjøre hvilken type som passer best for ditt barn, din bil og dine behov.

Modell: Når du har lest deg frem til hvilken type du skal kjøpe, er det på tide å finne ut hvilke modeller som har gjort det best i test. Svaret får du ved å klikke på boksene under. Da vil du få opp tabeller som gir deg oversikt over de aller beste modellene som er testet innenfor hver klasse og type.

De beste babystolene
De beste småbarnstolene
De beste beltestolene

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

De aller beste

Vi understreker at alle barnesetene i våre tabeller har oppnådd så gode resultater at de anbefales. Her er imidlertid stolene som har oppnådd de aller beste testresultatene siden 2017:

Babystoler

  • Frittstående modeller festet med bilbelter: Cybex Aton 5 (2017) og Peg Perego Primo Viaggio i-Plus (2019): Begge 79 poeng og full score i front- og sidekollisjon
  • Base-modeller festet med bilbelter: Cybex Aton 5 (2017) og GB Idan (2017): Begge 76 poeng og full score i front- og sidekollisjon
  • Base-modeller festet med isofix: Silver Cross Dream (2020): 81 poeng og Nuna Pipa Next (2020) og Peg Perego Primo Viaggio (2019): Begge 79 poeng. Alle tre full score i front- og sidekollisjon

Småbarnstoler

  • Bakovervendte modeller festet med isofix (til 105 cm/ca. 4 år): Joie i-Spin Safe (2020): 78 poeng og BeSafe iZi Kid X3 i-Size (2019): 76 poeng, begge full score i front- og sidekollisjon
  • Kombi-modeller festet med isofix (til 105 cm/ca 4 år): Joie i-Spin 360 (2019): 76 poeng og Cybex Sirona Z base Z (2019): 69 poeng. Begge 4 poeng i frontkollisjon, full score i sidekollisjon

Beltestoler

  • Festet med bilbelter: Cybex Solution M SL (2017): 77 poeng, 4 poeng i frontkollisjon, full score i sidekollisjon
  • Festet med isofix og bilbelter: Cybex Solution S-Fix (2018) og Cybex Solution M-fix SL (2017): Begge 77 poeng, 4 poeng i frontkollisjon, full score i sidekollisjon
Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker