Forside > Tester, guider og undersøkelser > Enda flere modeller i den store varmepumpeguiden
Forbrukerrådets store varmepumpeguide er oppdatert med to nye merker. Til sammen finner du nå 100 modeller i våre tabeller.

Den 14. august publiserte vi vår nye, store varmepumpeguide med oversikt over storparten av luft/luft-varmepumpene som selges i det norske forbrukermarkedet. I dag har guiden blitt enda mer omfattende. Blant annet har vi nå fått inn to nye merker, E|S Energy Save og Fujitsu. Det betyr at guiden nå totalt omfatter hele 100 modeller fordelt på 15 merker.

Flere kalde data

Alle produsenter som selger luft/luft-varmepumper i EU er pålagt å oppgi tekniske data for «temperert klimasone», som tar utgangspunkt i klimaet i den franske byen Strasbourg. Det betyr at vi har data for temperert klimasone for alle de 100 modellene i guiden.

Men dessverre er ikke produsentene pålagt å oppgi data for «kald klimasone», som tar utgangspunkt i den finske hovedstaden Helsinki. Fordi mange nordmenn lever under klimatiske forhold som ligger betydelig nærmere forholdene i Helsinki enn i Strasbourg, er pumpenes egenskaper i kald klimasone svært interessante sett med norske øyne.

Forbrukerrådet har derfor jobbet aktivt med å overtale merkenes norske representanter til å oppgi data for kald klimasone. Nå har også Mitsubishi Electric-importøren levert data for kald klimasone, noe som betyr at vi kan presentere «kalde data» for 50 modeller fra ni ulike produsenter.

Spennende modell fra E|S Energy Save

Varmepumpeguiden er nå altså utvidet med to nye merker, deriblant E|S Energy Save. Sistnevnte har kun én modell rettet mot det norske forbrukermarkedet, men oppgir til gjengjeld data både for temperert og kald klimasone. Og det viser seg at merkets modell – AA 5,5 Performance – er svært interessant, spesielt for deg som bor i kald klimasone. AA 5,5 Performance – som kun koster 14 000 kr – har en deklarert effekt på respektable 2950 watt (2,95 kW) ved -22 grader og leverer en årsvarmefaktor (SCOP) på 3,7. Det betyr at modellen kommer svært godt ut i flere av våre tabeller.

Ni modeller fra Fujitsu

Det andre nye merket – Fujitsu – har hele ni modeller på paletten og har også levert data for både temperert og kald klimasone. Noe av det mest interessante med Fujitsu, er at merkets modeller i praksis er identiske med pumpene fra Fuji Electric og General. Og fordi Fujitsu-importøren har valgt å legge seg på lave priser for seks av modellenes vedkommende, kommer disse svært godt ut i våre tabeller.

Blant annet har Fujitsu oppgitt en anbefalt utsalgspris på bare 12 210 kroner for modellen Fujitsu Extreme 09LMCB. Tilsvarende modeller koster henholdsvis 14 700 kr hos Fuji Electric (Norgespumpa 09LMCBN) og 15 490 kr hos General (Vinterkongen 9).

Senker prisene

Vi nevner også at Samsung har besluttet å senke prisene for alle sine sine modeller, noe som sørger for at Samsung-modellene nå oppnår enda bedre plasseringer i rangeringene som fokuserer på pris.

Forbrukerrådets store varmepumpeguide finner du her

 

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

Rekorder i varmepumpeguiden

Beste garanterte driftstemperatur:

Fuji Electric og Panasonic: -30 grader

Mest stillegående innedeler:

Veggmodeller: Mitsubishi Heavy SRK 25 ZM-SA – 50 dB(A)

Gulvmodeller: Mitsubishi Electric Kirigamine Furo 3400 – 49 dB(A)

Mest stillegående utedeler:

Veggmodeller: Bosch Compress 5000 AA og IVT Nordic Inverter 09PR-N: 58 dB(A)

Gulvmodeller: Mitsubishi Electric Kirigamine Furo 3400: 59 dB(A)

Beste årsvarmefaktor (SCOP) kald klimasone

Veggmodeller: Toshiba Daiseikai 8 25 – 4,8 SCOP

Gulvmodeller: Toshiba Daiseikai 8 25 gulvmodell – 4,0 SCOP

Beste årsvarmefaktor (SCOP) temperert klimasone

Veggmodeller: Daikin Ururu Sarara 25 – 5,9 SCOP

Gulvmodeller: Mitsubishi Electric Kirigamine Furo 3400 – 4,4 SCOP

 

Du finner flere rekorder i underartiklene under hovedartikkelen

 

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker