Forside > Tester, guider og undersøkelser > Ventilatorer: Hvilke merker er best?
Hvilke produsenter lager de beste kjøkkenviftene? Takket være grundige tester fra Råd & Rön, kan vi i dag gi deg svaret.

Det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön er medlem av det internasjonale testsamarbeidet ICRT (International Consumer Research and Testing), som utfører noen av verdens grundigste, laboratoriebaserte produkttester. Råd & Rön har gitt Forbrukerrådet tillatelse til å lage merkeoversikter basert på deres omfattende testdatabaser.

Les også: Slik unngår du brann i kjøkkenviften

Foto: Colourbox

Miele. Igjen.

Tidligere har vi blant annet fortalt at Miele lager de beste vaskemaskinene og tørketromlene, at AEG lager de beste oppvaskmaskinene, at Electrolux lager de beste støvsugerne og at Samsung lager de beste TV-ene. Denne gangen tar vi for oss ventilatorer, eller kjøkkenvifter, som de ofte kalles.

Råd & Rön har testet hele 34 modeller, og denne gangen er konklusjonen usedvanlig tydelig: Den tyske produsenten Miele oppnår overlegne resultater og ender på toppen av samtlige lister.

Bosch, Gorenje og Siemens

Dermed parkeres de andre merkene ettertrykkelig. Først langt bak Miele finner vi tyske Bosch, som tar andreplassen. Men deretter blir det jevnt. Rett i ryggen på Bosch finner vi slovenske Gorenje og rett bak Gorenjes modeller finner vi Siemens, som for øvrig er søstermerke av Bosch.

Avtrekk vs resirkulasjon

I ventilatorverdenen skiller vi mellom to hovedteknologier: avtrekk-ventilatorer og resirkulasjon-ventilatorer. Avtrekk-ventilatorene, som også kalles utluft– og fraluft-ventilatorer, kjennetegnes ved at stekeosen føres helt ut av boligen via ventilasjonsrør. Resirkulasjon-ventilatorer, som også kalles kullfilter– og omluft-ventilatorer, forsøker å rense stekeosen før den sender luften ut i rommet igjen (les mer i faktarammen). Råd & Rön har testet begge teknologier, og Mieles seier er like overlegen uansett type.

Avtrekk best

Ikke overraskende viser Råd & Röns test at avtrekk-teknologien i snitt er mer effektiv enn resirkulasjon-teknologien. Blant annet har avtrekk-modellene i snitt et kraftigere avsug, samtidig som de likevel støyer mindre. Dette har blant annet sammenheng med at de slipper å presse avsug-luften gjennom kullfiltre, slik resirkulasjon-modellene må.

Hvis du har mulighet til å velge en avtrekk-modell, er dette derfor å anbefale. Hvis du bor i blokk, blir du imidlertid høyst sannsynlig nødt til å velge en resirkulasjon-modell, da avtrekk-modeller sjeldent aksepteres i borettslag.

Gode fettfiltre og lav støy

Hvorfor er Mieles seier så overlegen? Jo, først og fremst fordi merkets fettfiltre er svært effektive. Mieles modeller er i tillegg stillegående, er de enkleste å rengjøre både innvendig og utvendig, og kjennetegnes ved god belysning.

Dyre modeller

Når alt dette er sagt, så må det understrekes at Mieles modeller er kostbare og ligger helt i øvre prissjikt. Selv den rimeligste testede Miele-modellen koster rundt 7500 kroner og er dermed dyrere enn alle de andre testede ventilatorene.

Hvis du ikke ønsker eller har mulighet til å legge mange tusen kroner i en kjøkkenvifte, bør du derfor titte nærmere på Bosch, Siemens og Gorenje, som befinner seg i en egen klasse mellom Miele og de andre merkene.

Vær for øvrig klar over at det finnes ventilatorer helt ned mot 350 kroner.

Alle resultatene finner du hos Råd & Rön (betalingstjeneste)

Les mer om interessante forskjeller samt tips og råd i underartiklene.

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

Fakta om ventilatorer

Ventilatorens viktigste egenskaper

  • Fange opp matos. Fettet fanges i fettfiltre. Lukt fjernes ved at matosen føres ut av boligen (avtrekk-modeller) eller ved at matosen tvinges gjennom kullfiltre (resirkulasjon-modeller)
  • Støy
  • Belysning av kokeplater
  • Brukervennlighet: Betjening av viftehastighet og belysning. Rengjøring av filtre. Rengjøring inn- og utvendig.

 

De to hovedteknologiene

Avtrekk-modeller: Hovedfordelen er at de frakter matosen ut av boligen og dermed fjerner lukt langt mer effektivt. Du slipper også å kjøpe og skifte kullfiltre. Ulempen er at varme tappes fra boligen sammen med matosen. Vær klar over at avtrekk-modeller sjelden tillates i blokk-borettslag og -sameier.

Resirkulasjon-modeller: Hovedfordelen er at de ikke tapper varme fra boligen. Ulempene er først og fremst at de ikke fjerner lukt like effektivt, og at du må kjøpe og skifte kullfiltre, som kan være relativt dyre.
Vær klar over at mange modeller kan brukes både til avtrekk og resirkulasjon

 

Tre monteringsalternativer

  • Veggmontert
  • Integrert i/under overskap
  • Takmontert (mest aktuelt ved kjøkkenøy)

 

Se tips og råd i underartiklene.

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker