Forside > Tester, guider og undersøkelser > Verdt å vite om e-bøker
Skal du ut på reise og ønsker å ta med deg bøker, eller leser du på vei til jobb? Da kan e-bøker være et godt alternativ. Det finnes mange løsninger, og Forbrukerrådet hjelper deg å finne den løsningen som passer best for deg.

Skal du ut på reise og ønsker å ta med deg bøker, eller leser du på vei til jobb? Da kan e-bøker være et godt alternativ. Det finnes mange løsninger, og Forbrukerrådet hjelper deg å finne den som passer best for deg.

E-bøker er elektroniske bøker som du leser på en skjerm, for eksempel nettbrett, lesebrett eller mobiltelefon. Det finnes mange løsninger, og Forbrukerrådet hjelper deg å finne den løsningen som passer best for deg.

Det er flere grunner til å velge e-bøker: E-bøkene er lett tilgjengelige og kan leses så snart de er kjøpt, og de koster gjerne mindre enn papirbøker. E-bøker tar ikke mer plass enn enheten du leser på, så det er et godt alternativ om du skal ut på tur og vil ha med deg lesestoff.

Det finnes dog noen ting du bør tenke på når du kjøper e-bøker, og det avhenger av dine lesepreferanser og vaner. Legg merke til at denne guiden ikke er en test av de ulike løsningene, men en guide for å hjelpe deg med å finne løsningen som passer best for deg, slik at du lett kan komme i gang.

Det finnes mange steder du kan få e-bøker. De fleste norske nettbokhandlene er tilknyttet Bokskya, og på Bokskyas nettsider finner du en liste over de norske nettbokhandlene. Du kan også få gratis e-bøker, for eksempel fra Nasjonalbiblioteket, og du kan låne e-bøker på bibliotek. Du trenger imidlertid en enhet å lese på. Mange synes det er best å lese på lesebrett, men nettbrett og mobiltelefon er også populære å lese på.

Alternativene: lesebrett, nettbrett eller smarttelefon

Det finnes flere måter å lese e-bøker på, så det er lurt å tenke gjennom hva som passer best for deg. Mange velger å lese e-bøker på nettbrett eller smarttelefoner, mens andre kjøper egne lesebrett. Om du allerede har et nettbrett, kan du gratis laste ned en e-bok-app som lar deg enkelt komme i gang med e-bøker.

Fordeler og ulemper med lesebrett

Et lesebrett er spesielt laget for å lese på, og kan derfor gi deg en bedre leseopplevelse. Hovedforskjellen mellom å lese på et lesebrett og nettbrett er skjermen. Lesebrettene bruker elektronisk papir i stedet for en vanlig LCD- eller LED-skjerm (som er det vanlige på nettbrett og telefoner). Elektronisk papir reflekterer lys på samme måte som trykt papir. Dermed oppleves det mer som vanlig papir, og det oppleves gjerne bedre for øynene. Du kan også bruke lesebrett i sterkt sollys uten at dette gjør det vanskeligere å lese.

Lesebrett har betraktelig bedre batteritid enn et nettbrett: Du kan gjerne bruke lesebrettet i noen uker før du må lade det, mens mange nettbrett må lades etter bare noen timers bruk. Dessuten veier lesebrett vanligvis under halvparten av et nettbrett, som gjør det mer behagelig å holde over lengre tid. Dersom du ønsker en enhet som hovedsakelig skal erstatte bøker og være lett å ta med seg, bør du vurdere et lesebrett.

Siden lesebrett er designet kun for å lese på, kan du som regel ikke installere apper, surfe på nett, eller skrive på dem. Derfor er de også gjerne mindre fleksible på hvilke kilder du kan lese bøker fra, det er for eksempel ikke sikkert at du kan lese e-bøker fra ditt lokale bibliotek på et hvilket som helst nettbrett. Se avsnittet «Låne e-bøker fra bibliotek» nedenfor for mer informasjon om dette.

 Fordeler og ulemper med nettbrett / smarttelefoner

Siden mange har allerede et nettbrett, slipper man å kjøpe en ny enhet for å komme i gang. Nettbrett har bredere bruksområder enn et lesebrett, og lar deg for eksempel bruke ordlister, ta notater på det du leser, osv. Smarttelefoner fungerer på samme måte som nettbrett, og e-bokløsninger for nettbrett fungerer også på smarttelefoner. Forskjellen i å lese e-bøker på smarttelefoner og nettbrett ligger kun i skjermstørrelsen.

Du kan lese e-bøker fra alle bibliotek med e-bok-utlån på et nettbrett eller smarttelefon, siden utvalget av apper gir deg fleksibilitet. Om du også ønsker å bruke enheten til andre ting enn å lese e-bøker, som å sjekke e-post, lese nyheter, sjekke Facebook og så videre, kan nettbrett være et bedre valg.

På grunn av det brede funksjonsområdet har nettbrett langt kortere batteritid enn lesebrett, og veier betydelig mer. Selv om skjermer på nettbrett har blitt svært gode, kan sterkt sollys og refleksjoner gjøre det vanskelig å lese.

Låne e-bøker fra bibliotek

Det finnes i dag to systemer for utlån av e-bøker i Norge: eBokBib og BS Weblån. For å vite hvilket system ditt lokale bibliotek bruker, og mer informasjon om hvordan du låner e-bøker, bør du kontakte biblioteket ditt, eller lese på deres nettsider.

  • eBokBib er en app som kan lastes ned til Android og iOS. Dette betyr at du kan låne e-bøker til nettbrett og smarttelefoner, men ikke til lesebrett som Amazon Kindle.
  • BS Weblån lar deg laste ned e-bøker til PC, nettbrett, smarttelefoner og enkelte lesebrett. Om du vil bruke et lesebrett, må det støtte Adobe DRM. Kindle støtter ikke Adobe DRM, og kan derfor ikke brukes med BS Weblån.

Les mer