Forside > Tester, guider og undersøkelser > Hvor lenge kan barnesetet brukes? Endelig får du svar
Hvilke småbarnstoler kan du bruke lengst? Og hvilke vokser barnet ut av først? Forbrukerrådet kan endelig gi deg svaret.

650x433_Barneseter_Høyde_2017_Oppslag

Foto/montasje: Produsenter/Forbrukerrådet

Forbrukerrådet har i mange år oppfordret norske småbarnsforeldre om å bruke bakovervendt barnesete så lenge som mulig. Mange flinke småbarnsforeldre opplever imidlertid et uventet problem – barnet vokser ut av den bakovervendte stolen altfor tidlig. Derfor har Forbrukerrådet de siste årene mottatt mange henvendelser fra overraskede og fortvilte foreldre som spør oss hva de skal gjøre.

Hvor lenge kan barnesetet brukes? Tabell

Forvirrende merkeordninger

Vi forstår frustrasjonen, som blant annet har sin bakgrunn i forvirrende merkeordninger. Det at et barnesete er godkjent til 18 kg, betyr nemlig ikke nødvendigvis at det er stort nok til å romme et barn som veier 18 kg (les mer om de forvirrende merkeordningene i denne underartikkelen).

Derfor har Forbrukerrådet kontaktet produsentene av småbarnstolene i vår best-i-test-tabell og stilt dem følgende spørsmål:

– Hvor høye barn lover dere at deres småbarnstoler vil romme?

Les også: Den store barneseteguiden

Må ta utgangspunkt i de lengste overkroppene

Flertallet av produsentene var i utgangspunktet ikke villige til å besvare Forbrukerrådets spørsmål. Hovedinnvendingen som ble brukt, er at barn – akkurat som voksne – har ulike proporsjoner, i den forstand at forholdet mellom overkropp og underkropp varierer.

Det betyr eksempelvis at to 105 centimeter høye barn kan ha overkropp med ganske ulik lengde. Det betyr i neste omgang at barnet med kort overkropp kan sitte trygt og godt i en gitt småbarnstol, mens barnet med lang overkropp blir for høyt for den samme stolen.

Utfordringen ved at barna har ulike proporsjoner, kan imidlertid løses ved å ta utgangspunkt i barna med de lengste overkroppene. Og etter hvert klarte Forbrukerrådet å overbevise de fleste aktørene til å oppgi tall for sine modeller.

125 cm: Axkid Minikid og Rekid

De innhentede tallene viser at to stoler – begge fra Axkid – i henhold til produsent kan brukes helt til barna er 125 centimeter høye. Et gjennomsnittlig 125 cm høyt norsk barn er ca. 7 år. Fellesnevneren for Minikid og Rekid er at de er såkalte «gruppe II-stoler», som er godkjent til 25 kg (ca. 7 år). Dette i motsetning til «gruppe I-stoler» som kun kan brukes til 18 kg (ca. 4 år).

Dessverre kjennetegnes gruppe II-stoler ved at de ikke kan festes med isofix, noe vi forklarer i Den store barneseteguiden. I stedet må gruppe II-stoler festes med bilens egne belter, pluss såkalte underforankringsbelter. Det betyr at de er langt mer kompliserte å feste enn isofix-stoler.

120 cm: Britax Max-Way

På en sterk tredjeplass finner vi Britax Max-Way, som i henhold til produsenten skal romme et 120 cm høyt barn. Det betyr at gjennomsnittsbarnet vil kunne bruke stolen helt til det har passert 6 år. Også Max-Way er en gruppe II-stol.

116 cm: BeSafe iZi Plus og Britax Hi-Way II

På fjerde- og femteplassene finner vi ytterligere to gruppe II-stoler; BeSafe iZi Plus og Britax Hi-Way II. Her lover produsentene 116 cm, noe som betyr at stolene kan brukes til gjennomsnittsbarnet nærmer seg 6 år. Dermed kan også disse stolene brukes betydelig lenger enn de fleste andre småbarnstoler.

105 cm: Vanligst

For det store flertallet av småbarnstoler – nærmere bestemt 16 stykker – lover produsentene 105 cm, noe som tilsvarer ca. 4 år.

100 cm: Biltema, Cybex, Klippan og Takata

Fire av produsentene nøyer seg imidlertid med 100 cm, noe som tilsvarer ca. 3,5 år. Dette gjelder modellene Biltema 39-810, Cybex Sirona, Klippan Kiss 2 og Takata Midi.

87 cm: Maxi-Cosi AxxissFix

Helt nederst i vår liste finner vi kombistolen Maxi-Cosi AxxissFix. Her ønsker ikke produsenten å love mer enn 87 cm når stolen brukes bakovervendt. 87 cm tilsvarer ca. 2 år.

Ikke svar for alle modeller

Forbrukerrådet ønsker å takke alle produsentene som har valgt å besvare vår forespørsel, fordi dette gir oss mulighet for å videreformidle essensiell informasjon til norske småbarnsforeldre.

Produsenten Graco (tidligere AktaGraco) har utelukkende utgåtte modeller i vår liste og har valgt ikke å oppgi tall for disse (BeLogic, DuoLogic II). Recaro har oppgitt tall for Zero 1, men ikke for sin utgåtte modell Polaric. Forbrukerrådet har ikke lykkes å få svar fra produsenten Fair, som har én modell i vår liste.

Opplever du at produsentens lovnader ikke stemmer overens med dine erfaringer? Ta kontakt med Forbrukerrådet.

Les også underartiklene Forvirrende tall og Høyde og vekt versus kjønn.

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

Høyde og vekt: Viktig info

Høyde: Barnets høyde skal ikke overstige høyden stolen er godkjent for. Maksimal tillatt høyde finner du i tabellen i denne artikkelen samt i Den store barneseteguiden.

I tillegg må du være oppmerksom på at barnets øyehøyde ikke skal være høyere enn stolens/hodestøttens øvre kant.

Enkelte foreldre snur barnet tidligere enn nødvendig fordi barnet får liten plass til bena og tilsynelatende sitter ukomfortabelt med bøyde ben. Fra et sikkerhetsmessig synspunkt er det imidlertid uproblematisk at barnet må bøye bena.

Vekt: Barnets vekt må ikke overstige vekten stolen er godkjent for. Maksimal tillatt vekt finner du i tabellen i denne artikkelen, samt i Den store barneseteguiden.

Bruksanvisning: Les alltid barnesetets bruksanvisning nøye.

Montering: Det anbefales på det sterkeste å be om hjelp fra kompetent personale første gang du skal montere et nytt barnesete. Les mer i Den store barneseteguiden.

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker