Forside > Tester, guider og undersøkelser > Den store brannslukkeguiden

GUIDE

Den store brannslukkeguiden

3. april, 2019
Bør du velge pulverslukker eller skumslukker? Hvor mange? Hvor bør de plasseres? Hva med husbrannslange? Og slukkespray? Svarene får du i vår guide.

Klikk på bildet for å se våre anbefalinger.

Det er heldigvis liten risiko for at akkurat du vil oppleve en boligbrann. Men hvis du skulle være så uheldig å være blant dem som opplever tilløp til brann i egen bolig, er én ting sikkert: Har du varslings- og slukkeutstyret i orden, øker du sjansene kraftig for en lykkelig utgang for deg og dine.

Derfor er det så fint at brannslukningsutstyr både er lett tilgjengelig – og ganske billig. Investering i skikkelig slukkeutstyr vil for de fleste av oss kun utgjøre en bitte liten andel av våre totale boligutgifter.

12 ekspertkilder

Montasje: Produsenter/Forbrukerrådet

Men hva slags slukkeutstyr skal du kjøpe? Og hvor bør slukkeutstyret plasseres? For å kunne gi deg skikkelige svar på disse og en rekke andre spørsmål, har vi bedt om hjelp fra tolv ekspertkilder som samlet sitter med enorm kompetanse på slukkeutstyr.

De aller viktigste svarene finner du i faktarammen og i denne tabellen. Vi anbefaler deg også å klikke gjennom resten av guiden, som er delt inn i 14 underkapitler. Disse dekker ulike temaer og forklarer deg bakgrunnen for våre anbefalinger. Vi anbefaler deg også å ta en titt på denne tabellen, som viser de ulike slukkemidlenes viktigste egenskaper. Vi starter imidlertid med det aller viktigste:

Hvor mange slukkemidler bør du kjøpe?

Klikk på bildet for å se de ulike slukkemidlenes viktigste egenskaper.

I henhold til regelverket, skal du som bolig- og hytteeier sikre boligen med minimum ett slukkemiddel. Dette skal kunne brukes i hele boligen. Et stort flertall av våre kilder mener imidlertid at du som har en stor bolig og/eller en bolig med flere etasjer, minimum bør ha to slukkemidler. Noen kilder mener også at eldre personer og andre med redusert førlighet, minimum bør ha to slukkemidler.

Konklusjon: Alle boliger og hytter skal ha minimum ett slukkemiddel. Har du en stor bolig og/eller en bolig med flere etasjer, bør du minimum ha to slukkemidler tilgjengelig.

Har du en liten bolig? Les videre her.

Har du en stor bolig eller en bolig med flere etasjer? Les videre her.