Volkswagen stakk av med gullmedaljen da Forbrukerrådet i fjor kåret Norges beste batteri- og kapasitetsgarantier i elbil-klassen. Volkswagen garanterte at batteriene i merkets elbiler skulle ha minst 70 prosent kapasitet etter 8 år/160 000 km (det som inntreffer først). I tillegg var Volkswagen ett av svært få merker som ikke knyttet et servicekrav til sine batteri- og kapasitetsgarantier, noe merket ble belønnet for i vårt poengsystem. Resultatet ble 41,7 poeng og gullmedalje.
Hyundai overtar ledelsen
Hyundai måtte i fjor nøye seg med sølvmedalje, til tross for at det koreanske merket lovet 70 prosent kapasitet i 8 år og hele 200 000 km. Hyundai valgte imidlertid å knytte et servicekrav til sine garantier, og måtte dermed nøye seg med 38,8 poeng.
I år har imidlertid Hyundai valgt å fjerne servicekravet og innkasserer dermed hele 44,3 poeng. Det betyr at Hyundai rykker helt til topps i årets kåring.
Flere merker utfordrer VW
Også BMW og Mitsubishi har valgt å forbedre sine garantivilkår og tilbyr nå – i likhet med Volkswagen – 70 prosent kapasitetsgaranti i 8 år/160 000 km uten servicekrav. Det resulterer i at BMW, Mitsubishi og Volkswagen deler årets sølvmedalje.
Nykommere: Opel og Smart
I fjor var det til sammen 12 bilmerker som markedsførte elbiler her i landet. I årets guide har vi fått inn ytterligere to merker; Opel og Smart. Opel har fått mye oppmerksomhet for sin Ampera-e, som kan skilte med svært god rekkevidde. I likhet med BMW, Mitsubishi og VW har Opel valgt å tilby sine kunder 70 prosent/8 år/160 000 km. Men i motsetning til nevnte merker, krever Opel at eierne følger serviceprogrammet for at garantien skal være gyldig. Opel må derfor nøye seg med 36,2 poeng og åttendeplass.
Smart kan skilte med to elbil-modeller; fortwo og forfour. I likhet med søstermerket Mercedes-Benz har Smart valgt å legge seg på 70 prosent/8 år/100 000 km med servicekrav. Smart ender dermed på en delt tiendeplass.
75 prosent: Citroën og Peugeot
Det er for øvrig verdt å merke seg at søstermerkene Citroën og Peugeot fortsatt er de eneste merkene som tilbyr hele 75 prosent kapasitetsgaranti. Årsakene til at de to franske merkene likevel må nøye seg med en delt sjetteplass, er at de praktiserer servicekrav, og at de har valgt å legge seg på moderate 100 000 km kjørelengde.
Kia på tolvteplass
For en uke siden publiserte vi årets bilgarantiguide, der Kia nok en gang gikk til topps. Bilgarantiguiden tar for seg nybilgaranti, lakkgaranti, rustgaranti og veihjelpgaranti. Når utgangspunktet er batteri- og kapasitetsgarantier, må imidlertid Kia nøye seg med en tolvteplass. Kia tilbyr en kapasitetsgaranti på 70 prosent/7 år/150 000 km, noe som betyr at deres elbil Soul har ett år kortere garanti enn mange av konkurrentene. Kia knytter også et servicekrav til garantien og må derfor nøye seg med 31,2 poeng. Når det er sagt, må det understrekes at også Kias elbil-kunder selvsagt vil nyte godt av merkets ledende generelle garantivilkår, som gjelder for både fossilbiler, elbiler, ladbare hybrider og hybrider.
Tesla fortsatt nederst
Tesla var i fjor det eneste merket som ikke tilbød sine kunder noen kapasitetsgaranti overhodet. Det amerikanske merket har fortsatt ikke valgt å innføre kapasitetsgaranti og ender derfor også i år helt nederst på vår liste.
Slik leser du tabellen
Oppgitt varighet og kjørelengde gjelder for både batteri- og kapasitetsgarantiene for alle merker unntatt Tesla, som ikke tilbyr kapasitetsgaranti. Du finner mer informasjon i den utdypende tabellen.
Under tabellen finner du en rekke underkapitler som blant annet forklarer hvorfor batteri- og kapasitetsgarantier er viktig for deg som elbil-eier. Underkapitlene gir deg også grundige forklaringer av batterigarantier, kapasitetsgarantier og poengsystemer.
* Nissan og Renault praktiserer ulike garantivilkår for ulike modeller.
** Nissan garanterer 9 av 12 streker i bilens kapasitetsdisplay. Importøren har valgt å oversette dette til 70 % i sammenheng med Forbrukerrådets undersøkelse.
Her finner du en større og utdypende tabell
Les om hvorfor batteri- og kapasitetsgarantier er viktige for deg.

Garanti vs reklamasjon
Garanti
En garanti er noe produsenten eller selgeren kan velge å gi deg. Garantien skal gi deg noe mer enn det du allerede har krav på etter loven – enten i tid eller omfang.
En batterigaranti skal sikre deg mot feil på batteriet, mens en kapasitetsgaranti skal sikre deg en viss batterikapasitet.
Forutsetningen for at garantiene kommer til anvendelse, er at feilen/den svekkede kapasiteten skyldes produksjonsfeil eller materialsvikt, med andre ord at ansvaret for feilen ligger hos produsent.
Reklamasjon
Reklamasjonsretten er dine lovbestemte klagerettigheter. Reklamasjonsretten som følger av forbrukerkjøpsloven, gir deg rett til å klage på mangler ved en vare innen en bestemt tidsfrist. I utgangspunktet har du to års reklamasjonsrett, men dersom produktet er ment å vare vesentlig lenger enn to år, kan du klage i inntil fem år. Dette vil gjelde for eksempel TV, PC og bil.
Husk at din reklamasjonsrett gjelder uavhengig av garantien. Det betyr at du alltid kan reklamere, selv om selger skulle avvise ditt garantikrav.