Guide

Hvilke byggevarekjeder har de beste ordningene?

Byggmax, Bauhaus og Obs Bygg topper vår kåring, mens hele sju kjeder ender opp med 0 poeng. Forbrukerrådet gir deg oversikt over hvilke forbrukervennlige ordninger landets 18 byggevarekjeder kan friste med.

Åpent kjøp? Prisløfte? Nettpris i butikk? Utvidet garanti? Annonsegaranti?

I fjor undersøkte Forbrukerrådet hvilke elektrokjeder som tilbyr de mest forbrukervennlige ordningene. Nå har vi kartlagt forbrukervennlige ordninger hos de 18 norske byggevarekjedene og har avdekket overraskende store forskjeller. Mens Byggmax, Bauhaus og OBS Bygg tilbyr rause ordninger og dermed oppnår høye poengsummer, viser det seg at sju av kjedene ikke tilbyr en eneste av de forbrukervennlige ordningene vi har kartlagt.

Foto: Envato

Byggmax på topp

Helt på topp finner vi Byggmax-kjeden, som henter 187 poeng. Byggmax gir deg åpent kjøp /pengene tilbake  i 30 dager både for uåpnede og åpnede varer. Byggmax er i tillegg den eneste kjeden som gir deg pengene tilbake, selv om varen er tatt i bruk.

Byggmax er også én av kun tre kjeder som praktiserer prisløfte. Prisløftet innebærer at Byggmax gir deg prisavslag, hvis du kan dokumentere at en konkurrerende butikk selger den samme varen til lavere pris. Kan du dokumentere dette, lover Byggmax at du får varen ti prosent billigere enn hos konkurrenten. Prisløftet gjelder ikke bare i kjøpsøyeblikket, men inntil sju dager etter at varen er kjøpt. Byggmax lover også at de alltid gir deg samme pris i de 38 varehusene, som i kjedens nettbutikk. Ordningen ble innført allerede i 2007, noe som betyr at Byggmax var først ute med like priser på nett og i butikk.

Ved å klikke på firkantene, finner du utdypende tabeller som gir deg full oversikt over de 18 byggevarekjedenes ordninger:

Solid sølvmedalje til Bauhaus

På andreplass finner Bauhaus, som henter solide 176 poeng. Bauhaus tilbyr riktignok kun åpent kjøp på uåpnede varer, til gjengjeld kompenserer kjeden med en unik garanti: Bauhaus gir deg fem år garanti på alt elektroverktøy.

Bauhaus kan også skilte med et solid prisløfte, som gjelder 14 dager etter kjøp, og som gir deg 12 prosent lavere pris enn billigste konkurrent du finner. Prisløftet ble innført allerede i 2007, samtidig som Byggmax introduserte sitt prisløfte. Bauhaus lover også at prisene på nett og i kjedens to gigantiske varehus er de samme.

Bronse til Obs Bygg

Coops byggevarekjede Obs Bygg kaprer tredjeplassen med 116 poeng. Obs Bygg lover åpent kjøp og pengene tilbake både for uåpnede og åpnede varer, noe de har gjort helt siden 2001. I tillegg kommer et prisløfte som gjelder inntil 14 dager etter kjøp, og som gir deg 15 prosent lavere pris enn billigste konkurrent. Obs Bygg opererer også med nettpris i sine 49 varehus.

Årsaken til at Obs Bygg ikke oppnår enda flere poeng, er at åpent kjøp varierer fra 7 til 30 dager avhengig av hvilken butikk du handler hos. Hos Byggmax og Bauhaus er det 30 dager åpent kjøp i alle varehus. En annen årsak, er at Obs Byggs prisløfte ikke gjelder mot rene nettbutikker. Dette i motsetning til Byggmax og Bauhaus, som også matcher nettbutikker.

4. Carlsen Fritzøe

Fjerdeplassen går til Carlsen Fritzøe, som oppnår 100 poeng. Det spesielle med Carlsen Fritzøe, er at kjeden tilbyr åpent kjøp på både uåpnede og åpnede varer i en ubegrenset periode. Det betyr at du i teorien kan returnere en vare og få pengene tilbake flere måneder etter kjøp.

Dette er selvsagt særdeles forbrukervennlig, men ordningen svekkes av en forutsetning om at varen fortsatt må finnes i kjedens sortiment. Denne forutsetningen gjelder fra dag én. Det betyr at du risikerer å miste muligheten for å returnere varen allerede etter noen dager, hvis kjeden i mellomtiden har tatt varen ut av sortimentet. Carlsen Fritzøe opplyser imidlertid at denne problematikken svært sjeldent vil dukke opp, da kunder som kjøper varer som er på vei ut av sortimentet normalt vil bli tydelig informert om at varen er utgående. Carlzen Fritzøe praktiserer også nettpriser i sine 25 varehus.

5. Bygger’n

Femteplassen erobres av Bygger’n, som henter 80 poeng. Bygger’n opererer med de samme betingelsene som Carlsen Fritzøe når det kommer til uåpnede varer. Det betyr åpent kjøp i en ubegrenset tidsperiode, forutsatt at varen fortsatt finnes i kjedens sortiment. Når det kommer til åpnede varer, nøyer Bygger’n seg med 30 dager. Kjeden, som kan skilte med hele 97 varehus, lover også nettpris i butikk.

6. Maxbo og Ski Bygg

Maxbo og Ski Bygg deler sjetteplassen med 70 poeng. Ski Bygg tilbyr åpent kjøp i 30 dager for både uåpnede og åpnede varer, mens Maxbo kun gir pengene tilbake for uåpnede varer. Årsaken til at Maxbo likevel oppnår 70 poeng, er at kjeden er alene om å love åpent kjøp for alle varer, uten unntak. Mange andre kjeder opererer med unntak for visse varegrupper, eksempelvis spesialbestilte varer og fargetilsatt maling. Både Maxbo og Ski Bygg lover nettpris i butikk.

8. Gausdal Landhandleri og Montér

Åttendeplassen deles av Gausdal Landhandleri og Montér med 60 poeng. Gausdal Landhandleri lover åpent kjøp i 30 dager for både uåpnede og åpnede varer, mens Montér kun gir pengene tilbake for uåpnede varer. Årsaken til at Montér  likevel oppnår 60 poeng, er at kjeden tilbyr prisløfte på maling. Montér kan for øvrig skilte med hele 122 varehus og er dermed med god margin kjeden med flest utsalgssteder. Både Gausdal Landhandleri og Montér lover nettpris i butikk.

Byggvell og Byggmakker

På tiendeplass finner vi Byggvell. Byggvell er den siste av kjedene i vår rangering som gir deg åpent kjøp, i dette tilfelle i 30 dager. Byggvell henter derfor også 30 poeng.  Byggvell har ikke nettbutikk.

På ellevteplass finner vi Byggmakker, som verken kan skilte med åpent kjøp eller prisløfte. Årsaken til at Byggmakker likevel henter 20 poeng, er at kjeden lover nettpris i butikk.

Sju kjeder deler jumboplassen

På delt sisteplass finner vi hele sju kjeder; Byggeriet, Byggfag, Byggi, Byggtorget, Neumann, Stangeskovene og XL-Bygg. På kjedenivå tilbyr ingen av disse aktørene noen av de forbrukervennlige ordningene Forbrukerrådet har kartlagt. Dermed ender samtlige opp med 0 poeng.

Kun fysiske butikker

Forbrukerrådet har utelukkende valgt å fokusere på byggevarekjeder med fysiske butikker. Rene nettbutikker er altså ikke med. Kjedene har kun fått poeng for ordninger som gjelder på kjedenivå, altså for samtlige varehus. Les mer om hvordan vi har tildelt poeng i underartiklene.

Utvidede tabeller

I tillegg til smilefjes-tabellen, har vi laget utvidede tabeller som gir deg full innsikt i hvilke ordninger som tilbys.

Under finner du kapitler som forklarer de ulike ordningene i detalj.

1. Hva er åpent kjøp (pengene tilbake)?

Kjeden gir deg rett til å returnere en uskadet vare innen et gitt antall dager. Du trenger ikke å begrunne returen. Om du ønsker det, får du pengene tilbake.

a) Uåpnede varer

10 av de 18 kjedene i vår undersøkelse tilbyr åpent kjøp for uåpnede varer. De aller fleste kjeder gjør unntak for spesialbestilte varer og fargetilsatt maling. Noen gjør også unntak for trevirke, vinduer, kjøkken, skyvedørsgarderober og fuktsensitive varer.

Sju av kjedene praktiserer 30 dager åpent kjøp, mens Obs Bygg tilbyr 7 til 30 dager, avhengig av hvilket varehus du besøker. To av kjedene – Bygger’n og Carlsen Fritzøe – tilbyr et ubegrenset antall dager, med forutsetning om at varen fortsatt finnes i sortimentet.

Forbrukerrådet har valgt å gi 1 poeng per dag åpent kjøp, maksimalt 60. Vi har valgt å gi 10 minuspoeng for hvert forbehold som er knyttet til ordningen, eksempelvis at varen fortsatt må finnes i sortimentet. Vi har valgt å gi 20 ekstrapoeng til kjeder som opplyser at åpent kjøp gjelder for alle typer varer (kun Maxbo). Vi har også valgt å gi 10 ekstrapoeng til kjeden som var først ute med å innføre ordningen (Obs Bygg, 2001).

b) Åpnede varer

6 av de 18 kjedene i vår undersøkelse tilbyr åpent kjøp for åpnede varer. De aller fleste kjeder gjør unntak for spesialbestilte varer og fargetilsatt maling. Noen gjør også unntak for trevirke og fuktsensitive varer.

Fire av kjedene praktiserer 30 dager åpent kjøp, mens Obs Bygg tilbyr 7–30 dager og Carlsen Fritzøe tilbyr et ubegrenset antall dager. Sistnevnte forutsetter at varen fortsatt finnes i sortimentet.

Forbrukerrådet har valgt å gi 1 poeng per dag åpent kjøp, maksimalt 60. Vi har valgt å gi 10 minuspoeng for hvert forbehold som er knyttet til ordningen, eksempelvis at varen fortsatt må finnes i sortimentet. Vi har valgt å gi 20 ekstrapoeng til kjeder som opplyser at åpent kjøp gjelder for alle typer varer (ingen). Vi har også valgt å gi 10 ekstrapoeng til kjeden som var først ute med å innføre ordningen (Obs Bygg, 2001).

c) Varer som er tatt i bruk

Kun én kjede – Byggmax – tilbyr åpent kjøp for varer som er tatt i bruk. Ordningen gjelder i 30 dager. Forutsetningene er at emballasjen er intakt, og at produktet kun er testkjørt.

Forbrukerrådet har valgt å gi 1 poeng per dag åpent kjøp, maksimalt 60. Vi har valgt å gi 10 minuspoeng for hvert forbehold som er knyttet til ordningen, i dette tilfellet at emballasjen er intakt, og at produktet kun skal være testkjørt. Vi har valgt å gi 20 ekstrapoeng til kjeder som opplyser at åpent kjøp gjelder for alle typer varer (ingen). Vi har også valgt å gi 10 ekstrapoeng til Byggmax, som er alene om ordningen og dermed også innførte den først (2007).

Les om hva et prisløfte er her.

2. Hva er et prisløfte?

Et prisløfte innebærer at kjeden gir deg prisavslag hvis du kan dokumentere at konkurrerende butikker selger den aktuelle varen til lavere pris. Om du dokumenterer dette, forplikter kjeden seg til å selge deg produktet til den lavere prisen.

I tillegg til dette løftet, lover kjedene i vår undersøkelse at du skal få varen enda billigere enn hos konkurrenten du har funnet frem til. Hos Obs Bygg vil du få varen 15 prosent billigere, mens Bauhaus og Byggmax lover henholdsvis 12 og 10 prosent rabatt på konkurrentens pris.

Vi har valgt å gi 20 poeng for prisløfte og ytterligere 20 poeng hvis prisløftet omfatter alle produktgrupper (Byggmax og Obs Bygg). Vi gir 20 ekstrapoeng om prisløftet også gjelder mot rene, norske nettbutikker (Byggmax og Bauhaus). Hvis prisløftet også gjelder etter kjøpet, gir vi 1 poeng per dag prisløftet kan kreves innløst. Der det gis lovnad om rabatt på konkurrentens pris, gir vi i tillegg 1 poeng per prosent. Til sist gir vi 10 ekstrapoeng til kjeden/kjedene som først innførte ordningen (Byggmax og Bauhaus, 2007).

Montér-kjeden har valgt å gi prisløfte utelukkende på maling og tildeles derfor et begrenset antall poeng; 5 poeng for prisløftet og 5 poeng fordi ordningen også gjelder mot rene nettbutikker.

Forbrukerrådet har valgt å gi poeng selv om kjedene gjør unntak fra prisløftet i tilfeller der konkurrenter kjører helt spesielle kampanjer i sammenheng med åpning av nye varehus og lignende.

Les om nettpris i fysiske butikker her.

3.  Hva er nettpris i fysiske butikker?

Alle kjedene i vår undersøkelse har fysiske butikker. I tillegg har mange av dem nettbutikker.

Tidligere var det vanlig at prisene i kjedenes fysiske butikker var høyere enn prisene i de samme kjedenes nettbutikker. Dette er selvsagt en ulempe for deg som vanligvis handler i de fysiske butikkene. Forbrukerrådet har derfor valgt å gi 10 poeng til kjeder som opererer med de samme prisene i de fysiske varehusene  som i nettbutikken. Vi gir 10 ekstrapoeng hvis lovnaden gjelder alle produktgrupper og ytterligere 10 ekstrapoeng til kjeden som først innførte ordningen (Byggmax, 2007).

Ti av kjedene i vår undersøkelse har nettbutikker på kjedenivå og samtlige lover nettpris i butikk. Åtte av kjedene har foreløpig ikke opprettet nettbutikker på kjedenivå.

Les om utvidet garanti her.

 

4. Hva er utvidet garanti?

I henhold til forbrukerkjøpsloven har du alltid 2 eller 5 år reklamasjonsrett, avhengig av hvilken produktgruppe vi snakker om (les mer om reklamasjon her). Vi har valgt å belønne kjeder som gir spesielle garantier.

Da Forbrukerrådet i 2017 kartla forbrukervennlige ordninger hos elektrokjedene, kunne vi fortelle at Hi Fi-klubben gir 6 års garanti på samtlige produkter. Dette er naturligvis en svært forbrukervennlig ordning. I tillegg har den en potensiell miljøeffekt, fordi den vil kunne begrense bruk og kast-problematikken.

Ingen av byggevarekjedene tør å tilby en så raus garanti. Bauhaus tilbyr imidlertid fem års garanti på alt elektroverktøy. Ved å tilby en slik garanti, påtar Bauhaus seg bevisbyrden, noe som betyr at Bauhaus må gi deg et nytt produkt eller pengene tilbake, dersom de ikke kan påvise at den oppståtte feilen er din skyld.

Forbrukerrådet har valgt å gi 20 poeng til kjeder som tilbyr en utvidet garanti, samt 10 poeng per varegruppe som omfattes av garantien. I tillegg gir vi 2 poeng per år per produktgruppe og ekstrapoeng for kjeden som først innførte ordningen (Bauhaus, 2007).

Les om annonsegaranti her.

5. Hva er annonsegaranti?

Lokketilbud er ikke forbrukervennlig. Vi har derfor valgt å belønne annonsegarantier.

En annonsegaranti innebærer at kjeden lover at du vil få kjøpt den annonserte varen, alternativt en tilsvarende vare av samme kvalitet.

Vi gir 20 poeng for annonsegaranti og 20 ekstrapoeng om annonsegarantien gjelder alle produktgrupper. Vi gir ekstrapoeng hvis annonsegarantien er gyldig utover dagen annonsen ble publisert. Hvis annonsegarantien gjelder flere dager, belønnes dette med 2 poeng per dag, maksimalt 60 poeng.

Dessverre viser det seg at ingen av de norske byggevarekjedene tilbyr annonsegaranti. Det betyr at du aldri kan være garantert at en annonsert vare faktisk er tilgjengelig i butikken når du tropper opp.

Les fakta om undersøkelsen her.

6. Fakta om undersøkelsen

Byggevarekjede-undersøkelsen ble gjennomført i juni og juli 2018.

Denne undersøkelsen er i likhet med vår bilgarantiguide, elbil-garantiguide, ladehybrid-garantiguide, hybridbil-garantiguide og elektrokjede-guide gjennomført ved at Forbrukerrådet har sendt de aktuelle byggevarekjedene spørsmål per e-post. Respondentene er gjort tydelig oppmerksomme på viktigheten av at svarene er korrekte og forankret i egen organisasjon. Respondentene blir også gjort tydelig oppmerksom på at svarene vil bli publisert av Forbrukerrådet, og at vi anser svarene å være forpliktende.

For å kunne rangere kjedene, har vi utviklet et poengsystem. Poengsystemet er forklart i underartiklene som omtaler de ulike forbrukervennlige ordningene.

Les om Forbrukerrådets mål med undersøkelsen her.

7. Forbrukerrådets mål med undersøkelsen

Forbrukerrådets mål med å undersøke forbrukervennlige ordninger hos byggevarekjedene, er først og fremst å bistå norske forbrukere. I tillegg ønsker vi å påvirke bransjen.

Det kan være fort gjort å bli litt for ivrig når man er på handletur. Ektefellen kan vise seg å være svært uenig i investeringen – eller produktet kan av andre årsaker vise seg å være et bomkjøp. I slike tilfeller er det fint å kunne returnere varen og få pengene tilbake.

Prisløfte

Du har kanskje opplevd å kjøpe et produkt, for deretter – noen dager senere – å oppdage at produktet kostet langt mindre i en annen butikk? Da er et prisløfte fint å ha. Ikke bare får du produktet for den laveste prisen, i tillegg tilbys du hos mange aktører lavere pris enn hos billigste konkurrent.

Nettpris i butikk

Noen handler det meste i nettbutikker, andre liker best å handle i fysiske varehus. Sistnevnte ender ofte opp med å betale mer enn førstnevnte for samme vare. For den som liker best å shoppe fysisk, er det derfor en trygghet om den aktuelle kjeden opererer med samme pris i varehus og nettbutikk.

Utvidet garanti

Du har garantert opplevd at ting har gått i stykker uten at det var din skyld. Er du blant de flinke, har du benyttet deg av reklamasjonsretten som gir deg rett til å reklamere i 2 eller 5 år, avhengig av produktgruppe. Likevel er en garanti ofte å foretrekke, fordi bevisbyrden i hele garantiperioden hviler på selger. Dette i motsetning til reklamasjonsretten, der bevisbyrden kun ligger på selger første halvår og deretter flyttes over til forbruker. Erfaringsmessig vil det derfor være lettere å få innfridd et garantikrav enn en reklamasjon.

Annonsegaranti

Kanskje du også har opplevd å komme over en særdeles fristende annonse for akkurat det produktet du var på jakt etter. Men selv om du hiver deg i bilen umiddelbart, får du beskjed om at varen er utsolgt når du kommer frem. Du har kastet bort tid og drivstoff og står skuffet tilbake. Dette slipper du hvis kjeden opererer med en annonsegaranti. Med en annonsegaranti er du garantert å få kjøpt produktet som er annonsert, alternativt en tilsvarende og likeverdig vare til samme pris.

Informasjon og oversikt

Forbrukerrådets mål med denne undersøkelsen er å gi norske forbrukere en ryddig oversikt over hvilke forbrukervennlige ordninger som finnes og hvilke byggevarekjeder som tilbyr disse ordningene.

Påvirke bransjen

I tillegg håper Forbrukerrådet at vår kartlegging skal påvirke bransjen i retning av flere og bedre forbrukervennlige ordninger. Dette er bakgrunnen for at vi utvikler karaktersystemer som gir grunnlag for rangeringer. Våre erfaringer – blant annet fra bilbransjen og elektrobransjen – er at vårt fokus på disse bransjene i høyeste grad har påvirket dem i en positiv retning.

Jogrim Aabakken.Foto

Jogrim Aabakken

Evaluering og læring

Dette har vi vurdert

Guiden tar utgangspunkt i byggevarekjeder med fysiske varehus. Rene nettbutikker er altså ikke tatt med. Vi har kun gitt poeng for ordninger som gjelder på kjedenivå, ikke ordninger som kun gjelder enkelte varehus.

Vi har gitt poeng for følgende ordninger:

1. Åpent kjøp/pengene tilbake:

a. uåpnede produkter (10 av 18 kjeder)

b. åpnede produkter (6 av 18)

c. produkter tatt i bruk (Kun Byggmax)

2. Prisløfte (3 av 18)

3. Nettpris i fysiske butikker (10 av 18)

4. Utvidet garanti (Kun Bauhaus)

5. Annonsegaranti (Ingen)

Jo rausere den aktuelle ordningen er, jo flere poeng er tildelt. Byggmax oppnår hele 187 poeng og vinner vår kåring.

I de utvidede tabellene får du full oversikt over poenggivningen.

Du finner grundige forklaringer av de ulike ordningene i underkapitlene.

Abonner på vårt nyhetsvarsel