Guide

Hvilke elektrokjeder har de beste ordningene?

Prisløfte? Åpent kjøp? Annonsegaranti? Nettpris i butikk? Forbrukerrådet har funnet ut hvilke elektrokjeder som tilbyr deg de mest forbrukervennlige ordningene.

«Norges råeste prisrobot. Pengene tilbake hvis du ikke er fornøyd. Prisløfte. Samme lave pris på nett og i butikk. Åpent kjøp i 30 dager. Alltid nettpris i butikk. 100 % fornøyd»

Elektrokjedene lokker med et virvar av ordninger for å tiltrekke seg deg som kunde.  Men hvor forbrukervennlige er de egentlig? Forbrukerrådet har tatt et dypdykk i elektrokjedenes lovnader for å finne ut av hvilken kjede som faktisk tilbyr deg de mest verdifulle ordningene.

650x433_Elektrokjeder_Guide_2016_oppslag

Hi-Fi-klubben på topp

Og vår konklusjon er klar: Hi-Fi-klubben henter hele 228 poeng i vår kåring og er dermed den overlegent mest forbrukervennlige av de syv elektrokjedene vi har undersøkt. Riktignok skyldes den overlegne seieren at Hi-Fi-klubben i sammenheng med Forbrukerrådets undersøkelse valgte å innføre en meget raus annonsegaranti. Men selv uten annonsegaranti, ville Hi-Fi-klubben ha tatt en knepen seier foran sølvmedalje-vinner Elkjøp.

Artikkelen fortsetter under tabellen. 

Plassering: 1
Poeng: 228
Hi-fi-klubben
Åpent kjøp Grønt smile fjes, ikon
Nettpris i butikk Grønt smile fjes, ikon
Annonsegaranti Grønt smile fjes, ikon
Prisløfte Rødt surt fjes, ikon
Garanti utover 5 år Grønt smile fjes, ikon
Plassering: 2
Poeng: 191
Elkjøp
Åpent kjøp Grønt smile fjes, ikon
Nettpris i butikk Grønt smile fjes, ikon
Annonsegaranti Grønt smile fjes, ikon
Prisløfte Grønt smile fjes, ikon
Garanti utover 5 år Rødt surt fjes, ikon
Plassering: 3
Poeng: 136
Lefdal
Åpent kjøp Grønt smile fjes, ikon
Nettpris i butikk Grønt smile fjes, ikon
Annonsegaranti Grønt smile fjes, ikon
Prisløfte Rødt surt fjes, ikon
Garanti utover 5 år Rødt surt fjes, ikon
Plassering: 4
Poeng: 110
Expert
Åpent kjøp Grønt smile fjes, ikon
Nettpris i butikk Grønt smile fjes, ikon
Annonsegaranti Rødt surt fjes, ikon
Prisløfte Rødt surt fjes, ikon
Garanti utover 5 år Rødt surt fjes, ikon
Plassering: 4
Poeng: 110
Siba
Åpent kjøp Grønt smile fjes, ikon
Nettpris i butikk Grønt smile fjes, ikon
Annonsegaranti Rødt surt fjes, ikon
Prisløfte Rødt surt fjes, ikon
Garanti utover 5 år Rødt surt fjes, ikon
Plassering: 6
Poeng: 60
Spaceworld Soundgarden
Åpent kjøp Gult skeptisk fjes, ikon
Nettpris i butikk Grønt smile fjes, ikon
Annonsegaranti Rødt surt fjes, ikon
Prisløfte Rødt surt fjes, ikon
Garanti utover 5 år Rødt surt fjes, ikon
Plassering: 7
Poeng: 0
Euronics
Åpent kjøp Rødt surt fjes, ikon
Nettpris i butikk Rødt surt fjes, ikon
Annonsegaranti Rødt surt fjes, ikon
Prisløfte Rødt surt fjes, ikon
Garanti utover 5 år Rødt surt fjes, ikon

Fire av fem ordninger

Forbrukerrådet har valgt å vektlegge fem ulike ordninger og Hi Fi-klubben tilbyr nå hele fire av dem: åpent kjøp (pengene tilbake), nettpris i fysiske butikker, annonsegaranti og garanti utover fem år. Sistnevnte er for øvrig unikt for Hi-Fi-klubben og innebærer at du får 6 års garanti på samtlige produkter kjøpt hos dem. Denne garantien er svært forbrukervennlig. I tillegg har den en potensiell miljøeffekt, fordi den vil kunne begrense bruk og kast-problematikken.

Solid sølvmedalje til Elkjøp

På en soleklar andreplass – med 191 poeng – finner vi Elkjøp, som fører et betydelig bredere produktspekter enn Hi-Fi-klubben. Blant annet er Elkjøp sammen med Expert og Lefdal de eneste kjedene som fører hvitevarer. Også Elkjøp tilbyr fire av fem ordninger og er den eneste kjeden som tilbyr deg et prisløfte. Prisløftet omfatter alle produktgrupper og gjelder også mot rene nettbutikker. Ikke nok med det – prisløftet gjelder hele 30 dager etter at du kjøpte varen. Det betyr at du kan kreve mellomlegget om du skulle finne produktet rimeligere hos en av Elkjøps konkurrenter i ettertid.

Bronse til Lefdal

På bronseplass finner vi Elkjøps søsterkjede Lefdal, som også er en fullsortimentkjede. Lefdal tilbyr de samme ordningene som Elkjøp, med unntak av prisløftet. Riktignok opplyser Lefdal at kjeden i praksis ofte praktiserer prisløfte, men da kjeden ikke er villig til å love dette offisielt, går Lefdal glipp av 55 potensielle poeng. Dermed ender Lefdal opp med 136 poeng i vår tabell.

Expert og Siba

På delt fjerdeplass finner vi Expert og Siba. Expert er en fullsortiment-kjede som tilbyr 30 dager åpent kjøp og nettpris i butikk. Siba, som kun har tre butikker i Norge, tilbyr de samme to ordningene. Det betyr at verken Expert eller Siba gir deg annonsegaranti, prisløfte eller garanti utover 5 år.

Spaceworld Soundgarden

På sjetteplass, med bare 60 poeng, finner vi Spaceworld Soundgarden, som i likhet med Hi-Fi-klubben hovedsakelig satser på lyd og bilde. Spaceworld Soundgarden tilbyr nettpris i butikk og åpent kjøp, men åpent kjøp gjelder kun for uåpnede produkter. Dermed mister kjeden mange potensielle poeng.

Euronics: 0 poeng

På jumboplass finner vi Euronics, som faktisk ikke oppnår et eneste poeng. Euronics tilbyr verken åpent kjøp, nettpris i butikk, annonsegaranti, prisløfte eller garanti utover 5 år. Hos Euronics er det med andre ord stort potensial for å bli mer forbrukervennlig.

Kun fysiske butikker

Forbrukerrådet har i denne omgang utelukkende valgt å fokusere på elektrokjeder som opererer med fysiske butikker. Rene nettbutikker er altså ikke med. I utgangspunktet hadde vi med Coop Elektro, men Coop har uttrykt et ønske om ikke å bli med i sammenligningen. Dette har vi akseptert, da Coop i tillegg til sitt elektro-sortiment blant annet også fører mat og byggevarer.

I tillegg til den enkle tabellen over har vi laget en mer utvidet tabell som gir deg full innsikt i hvilke ordninger som tilbys.

Under finner du kapitler som forklarer de ulike ordningene i detalj.

Kjeden gir deg rett til å returnere en uåpnet vare innen et gitt antall dager. Du trenger ikke å begrunne returen. Om du ønsker det, får du pengene tilbake.

Hos Hi-Fi-klubben gjelder åpent kjøp for samtlige produkter. Alle de andre kjedene opplyser at enkelte produktgrupper ikke omfattes av hovedregelen. Mobiltelefoner og andre produkter med abonnement er gjengangere blant produktgruppene som unntas.

Alle kjedene som tilbyr åpent kjøp, praktiserer 30 dager. Forbrukerrådet har valgt å gi 1 poeng per dag. Vi har valgt å gi 10 ekstrapoeng til kjeder som lar åpent kjøp gjelde for samtlige produktgrupper. På den annen side gir vi 10 minuspoeng hvis flere enn fem produktgrupper er unntatt fra åpent kjøp-ordningen.

Åpnede produkter

Flere kjeder tilbyr åpent kjøp også for åpnede produkter. Vi belønner også denne ordningen med 1 poeng per dag og gir 10 ekstrapoeng hvis ordningen gjelder alle produktgrupper.

Produkter som er tatt i bruk

Flere kjeder tilbyr i tillegg åpent kjøp for produkter som er tatt i bruk. Vi belønner også denne ordningen med 1 poeng per dag og 10 ekstrapoeng hvis ordningen gjelder alle produktgrupper.

«Gjentagende misbruk»

Forbrukerrådet har valgt å gi poeng også til kjeder som tar forbehold om at det kan gjøres unntak ved «gjentagende misbruk», eksempelvis at en person kjøper seg ny TV hver 30. dag og jevnlig benytter seg av åpent kjøp.

Alle kjedene i vår undersøkelse har fysiske butikker. I tillegg har de nettbutikker.

Tidligere var det vanlig at prisene i kjedenes fysiske butikker var høyere enn prisene i nettbutikkene. Dette er selvsagt en ulempe for deg som handler i de fysiske butikkene. Forbrukerrådet har derfor valgt å gi 10 poeng til kjeder som gir kunden rett til å kreve nettpris i fysiske butikker.

Vi har gitt 10 ekstrapoeng til kjedene som opplyser at ordningen gjelder alle produktgrupper. På den annen side gir vi 10 minuspoeng hvis flere enn fem produktgrupper er unntatt.

Samtidige prisendringer

Nettprisene kan endres ofte og raskt. Derfor vil det oppstå en risiko for at du betaler for mye i butikk dersom prisene ikke samtidig endres i nettbutikken og butikkenes kasser. Hvis prisene ikke endres samtidig, vil du som kunde være nødt til å sjekke nettprisen på telefonen din for å være sikker på at du faktisk får nettprisen når du betaler i kassen. Vi har derfor gitt 10 ekstrapoeng til kjeder som lover at kasseprisene i butikk alltid endres samtidig med nettprisene.

Prislappene

Når nettpris og kassepris alltid er identisk, er det ingen risiko for at du betaler for mye. Kjøpsprosessen vil imidlertid bli enda ryddigere og mer ukomplisert hvis butikkens prislapper alltid er identiske med nettpris/kassepris. Derfor vil vi gi poeng til kjeder som innfører sanntid-baserte elektroniske prislapper i sine butikker. Foreløpig har ingen av kjedene gjennomført dette, men Expert opplyser at rundt en av tre Expert-butikker nå har elektroniske prislapper.

Vi har også spurt kjedene om hvor ofte butikkenes papir-prislapper oppdateres mot nettpris/kassepris. Samtlige kjeder svarer at dette gjøres minst en gang per døgn.

Lokketilbud er ikke forbrukervennlig. Vi har derfor valgt å belønne annonsegarantier.

En annonsegaranti innebærer at kjeden lover at du faktisk vil få kjøpt den annonserte varen, alternativt en tilsvarende vare av samme kvalitet.

Vi gir 10 poeng for annonsegaranti og 10 ekstrapoeng om annonsegarantien gjelder alle produktgrupper.

Vi gir ekstrapoeng hvis annonsegarantien er gyldig utover dagen annonsen ble publisert. Hvis annonsegarantien gjelder flere dager, belønnes dette med 2 poeng per dag.

Forbrukerrådet har valgt å gi poeng også til kjeder som opplyser at de tidvis gjør unntak fra annonsegarantien ved å merke unntatte produkter tydelig med «bestillingsvare» eller «begrenset antall».

Et prisløfte innebærer at kjeden gir deg prisavslag hvis du kan dokumentere at konkurrerende butikker selger den aktuelle varen til lavere pris.

Om du dokumenterer dette, forplikter kjeden seg til å selge deg produktet til den lavere prisen.

Vi gir 20 poeng for prisløfte og ytterligere 10 ekstrapoeng hvis prisløftet gjelder alle produktgrupper. Vi gir 10 ekstrapoeng hvis prisløftet også gjelder mot rene, norske nettbutikker.

Hvis prisløftet i tillegg gjelder i tiden etter at du har gjennomført kjøpet, gir vi 0,5 poeng per dag prisløftet kan kreves innløst.

Forbrukerrådet har valgt å gi poeng også til kjeder som opplyser at de tidvis gjør unntak fra prisløftet, eksempelvis hvis konkurrenter kjører helt spesielle kampanjer i sammenheng med åpning av ny butikk og lignende.

I henhold til forbrukerkjøpsloven har du alltid 2 eller 5 år reklamasjonsrett avhengig av hvilken produktgruppe vi snakker om (les mer om reklamasjon her). Vi har valgt å belønne kjeder som gir deg en garanti som varer lenger enn 5 år.

Vi tildeler 2 poeng per måned over 5 år.

Vi gir 10 ekstrapoeng hvis ordningen gjelder samtlige produktgrupper, og ytterligere 10 poeng hvis ordningen har tilbakevirkende kraft. Med tilbakevirkende kraft mener vi at også kunder som har kjøpt produkter før kjeden innførte garantien, kan benytte seg av den.

Forbrukerrådet har valgt å gi poeng også til kjeder som opplyser at de gjør unntak fra den garantien hvis feilen skyldes brukerfeil, hardhendt behandling eller uhell.

Husk at din reklamasjonsrett gjelder uavhengig av garantien. Det betyr at du alltid kan reklamere, selv om selger skulle avvise ditt garantikrav.

[hvit-knapp]Her finner du den utvidede tabellen[/hvit-knapp]

Jogrim Aabakken.Foto

Jogrim Aabakken

Evaluering og læring

Dette har vi vurdert

Guiden tar utgangspunkt i elektrokjeder som både har nettbutikk og fysiske butikker. Rene nettbutikker er altså ikke tatt med.

Forbrukerrådet har bedt aktørene informere om sine forbrukervennlige ordninger og hvordan de fungerer.

Vi har gitt poeng for følgende ordninger:

  1. Åpent kjøp/pengene tilbake: a) uåpnede produkter, b) åpnede produkter, c) produkter tatt i bruk
  2. Nettpris i fysiske butikker
  3. Annonsegaranti
  4. Prisløfte
  5. Garanti utover 5 år

Jo rausere den aktuelle ordningen er, jo flere poeng er tildelt. Hi-Fi Klubben oppnår hele 228 poeng og vinner vår kåring.

I den utvidede tabellen får du full oversikt over poenggivningen.

Du finner grundige forklaringer av de ulike ordningene i underkapitlene.

Abonner på vårt nyhetsvarsel