Den beste batterigarantien får du ved å velge hybridbilen Ioniq fra Hyundai. Velger du Ford eller Peugeot får du ikke batterigaranti i det hele tatt.

17.02.18: Les også hybridbil-garantiguiden 2018, som inneholder enda flere bilmerker og oppdaterte resultater.

Den 17. mars publiserte vi elbil-garantiguiden, der vi fortalte deg hvilke elbiler som kan skilte med de beste batterigarantiene. Den 28. mars publiserte vi ladehybrid-garantiguiden. I dag har turen kommet til de ordinære hybridbilene.

I motsetning til elbilen og ladehybriden, kan hybridbilen ikke lades fra strømnettet. Likevel har også hybridbilen et høyvolt-batteri. Batteriet lades under kjøring ved å regenerere bremseenergi, blant annet i nedoverbakker og andre situasjoner du går av gasspedalen. Strømmen som lagres på batteriet, brukes i neste omgang til å drive en elektromotor. Elektromotoren bistår forbrenningsmotoren, slik at denne bruker mindre drivstoff.

I noen tilfeller vil både elmotor og forbrenningsmotor jobbe sammen, i andre situasjoner vil forbrenningsmotoren kutte og elmotoren ta helt over, eksempelvis ved saktegående køkjøring. Noen hybrider gir også føreren mulighet til å aktivt velge elektrisk drift til batterikapasiteten er oppbrukt.

Se også: Den store bilgarantiguiden

Se også: Elbil – hvilke merker tilbyr de beste garantiene?

Se også: Ladbar hybridbil – hvilke merker tilbyr de beste garantiene?

Foto: Halvor Solhjem Njerve

Viktig komponent

Selv om hybridbil-batteriet er langt mindre enn batteriene i ladehybridene og elbilene, har batteriet en avgjørende funksjon. Jo mer strøm batteriet kan lagre, jo lenger kan batteriet bistå forbrenningsmotoren – og jo lavere blir drivstoff-forbruket. Batteriets kapasitet er derfor viktig. Det er selvsagt også viktig at det ikke oppstår feil på batteriet, da utskifting av et hybrid-batteri kan bli dyrt.

Lenger ned i artikkelen finner du en enkel tabell

Her finner du en større og utdypende tabell

Batterigaranti og kapasitetsgaranti

Forbrukerrådet har derfor sett nærmere på hvilke batterirelaterte garantier som tilbys i det norske hybridbil-markedet. Fra vår gjennomgang av elbilene og ladehybridene vet vi at det eksisterer to batteri-relaterte garantier: batterigaranti og kapasitetsgaranti. Batterigarantien sikrer deg mot utgifter hvis det skulle oppstå feil på batteriet, mens kapasitetsgarantien sikrer deg at batteriet har en viss kapasitet et gitt antall år frem i tid. Kapasiteten er normalt oppgitt i prosent av kapasiteten batteriet hadde da bilen var ny. Les mer om batterigarantier her, og om kapasitetsgarantier her.

Ingen hybrider med kapasitetsgaranti

Mens de fleste elbiler og mange ladbare hybrider leveres med kapasitetsgaranti, viser det seg at ingen av hybridbilene i det norske markedet har denne fine garantien. Som hybridbil-eier må du derfor foreløpig nøye deg med en batterigaranti.

I tillegg til at vi har undersøkt hvor gode batterigarantier de ulike merkene tilbyr, har vi undersøkt hvilke merker som krever at du følger serviceprogrammet for at garantiene skal være gyldige. Les mer om servicekrav her.

To tabeller

For å kunne rangere merkene, har vi utviklet et poengsystem. Under finner du en forenklet tabell som viser hvor mange poeng de ulike merkene tildeles. I tillegg har vi laget en utdypende tabell. I den utdypende tabellen finner du blant annet informasjon om når dagens garantier ble innført, og hvilke garantier som var gjeldende tidligere. Dette er interessant for deg som allerede eier en hybridbil eller planlegger å kjøpe en brukt utgave.

I likhet med alle andre biler, leveres også hybridbiler med nybilgaranti, lakkgaranti, gjennomrustningsgaranti og gratis veihjelp. Disse garantiene er ikke tema denne gangen, men er grundig omtalt i Den store bilgarantiguiden, der Kia, Peugeot og Hyundai for tiden innehar pallplasseringene.

Hyundai på topp

Hyundai vinner vår hybrid-kåring med sin Ioniq Hybrid. Ioniq har batterigaranti som gjelder i 8 år og 200 000 km (det som inntreffer først). Hyundai oppnår dermed 8,3 poeng og gullmedalje.

På en sterk andreplass finner vi Kia Niro med 7 år/150 000 km batterigaranti.

Vi nevner også Lexus, som er det eneste merket som ikke har et servicekrav knyttet til sin batterigaranti.

Nederst finner vi Ford og Peugeot, som ikke tilbyr batterigaranti overhodet.

Slik leser du tabellen

Da ingen av merkene tilbyr kapasitetsgaranti, gjelder oppgitt varighet og kjørelengde kun for batterigarantien. Under tabellen finner du flere kapitler som blant annet gjennomgår de seks bilmerkenes garantivilkår samt kapitler som forklarer de ulike garantiene og poengsystemet i detalj.

 Huyndai_100-100 1. Hyundai

Modeller: Ioniq Hybrid

8,3 poeng

 

Varighet: 8 år Grønt smile fjes, ikon
Kjørelengde: 200 000 km Grønt smile fjes, ikon
Servicekrav: Ja Rødt surt fjes, ikon
Ingen kapasitetsgaranti Rødt surt fjes, ikon
 Kia_2-100-100  2. Kia

Modeller: Niro

4,7 poeng

 

Varighet: 7 år Grønt smile fjes, ikon
Kjørelengde: 150 000 km Grønt smile fjes, ikon
Servicekrav: Ja Rødt surt fjes, ikon
Ingen kapasitetsgaranti Rødt surt fjes, ikon
 Toyota_100-100  3. Toyota

Modeller: Yaris, Auris, Prius, Prius+ seven, RAV4

3,0 poeng

Varighet: 5 år Rødt surt fjes, ikon
Kjørelengde: Ubegrenset Grønt smile fjes, ikon
Servicekrav: Ja Rødt surt fjes, ikon
Ingen kapasitetsgaranti Rødt surt fjes, ikon
 Lexus_100-100 4. Lexus

Modeller: CT 200h, IS 300h, GS 300h, GS 450h, NX 300h, RX 450h

1,2 poeng

 

Varighet: 5 år Rødt surt fjes, ikon
Kjørelengde: 160 000 km Grønt smile fjes, ikon
Servicekrav: Nei Grønt smile fjes, ikon
Ingen kapasitetsgaranti Rødt surt fjes, ikon
 Ford_100-100 5. Ford

Modeller: Mondeo Hybrid

0,0 poeng

 

Ingen batterigaranti Rødt surt fjes, ikon
Ingen batterigaranti Rødt surt fjes, ikon
Servicekrav: Ikke aktuelt
Ingen kapasitetsgaranti Rødt surt fjes, ikon
 Peugeot_100-100  6. Peugeot

Modeller: 508 RXH (Diesel)

0,0 poeng

Ingen batterigaranti Rødt surt fjes, ikon
Ingen batterigaranti Rødt surt fjes, ikon
Servicekrav: Ikke aktuelt
Ingen kapasitetsgaranti Rødt surt fjes, ikon

Her finner du en større og utdypende tabell

 

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

Garanti vs reklamasjon

Garanti

En garanti er noe produsenten eller selgeren kan velge å gi deg. Garantien skal gi deg noe mer enn det du allerede har krav på etter loven – enten i tid eller omfang.

En batterigaranti skal sikre deg mot feil på batteriet, mens en kapasitetsgaranti skal sikre deg en viss batterikapasitet.

Forutsetningen for at garantiene kommer til anvendelse er at feilen/den svekkede kapasiteten skyldes produksjonsfeil eller materialsvikt, med andre ord at ansvaret for feilen ligger hos produsent.

Reklamasjon

Reklamasjonsretten er dine lovbestemte klagerettigheter. Reklamasjonsretten som følger av forbrukerkjøpsloven, gir deg rett til å klage på mangler ved en vare innen en bestemt tidsfrist. I utgangspunktet har du to års reklamasjonsrett, men dersom produktet er ment å vare vesentlig lenger enn to år, kan du klage i inntil fem år. Dette vil gjelde for eksempel TV, PC og bil.

Husk at din reklamasjonsrett gjelder uavhengig av garantien. Det betyr at du alltid kan reklamere, selv om selger skulle avvise ditt garantikrav.

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker