Forside > Tester, guider og undersøkelser > Slik skaper du trygg moro med fyrverkeri
Fyrverkeri forbindes med fest, moro og et nytt år. Men fyrverkeri inneholder sprengstoff og kan derfor skade deg og barna dine. Følg våre tips for en trygg nyttårsfeiring.

Foto: Colourbox

Hvorfor mase om fyrverkeri og sikkerhet?

Det er viktig å huske at fyrverkeri faktisk er sprengstoff og derfor medfører en åpenbar risiko for personskader, deriblant øyeskader. Bruk av fyrverkeri innebærer også brannfare. Dette, i kombinasjon med at de fleste av oss ikke har noen trening i å håndtere eksplosive stoffer, er gode grunner til å mase litt.

Hvilke regler må vi forholde oss til?

Det er kun en gang i året det er lov å bruke fyrverkeri uten å søke om lov: Nyttårsaften kl. 18:00 til 02:00. I Norge er det forbud mot raketter med styrepinne, samt kinaputter. Det er også forbudt å frakte fyrverkeri over grensen, noe som i praksis betyr at det er ulovlig å kjøpe med seg fyrverkeri fra Sverige. Mange norske byer har i tillegg egne forbudssoner der det ikke er lovlig å bruke fyrverkeri. Vær også klar over at det ikke er tillatt å demontere eller modifisere fyrverkeri.

Hvem har lov til å bruke fyrverkeri?

Det er faktisk 18-årsgrense både for å kjøpe – og bruke – fyrverkeri. Det er gjort et lite unntak for korte stjerneskudd, som har 12-årsgrense.

Hvordan bør det oppbevares?

Fyrverkeri bør oppbevares utilgjengelig for barn og bør ikke utsettes for fukt. Fukt øker risikoen for funksjonsfeil.

Hvilket utstyr bør vi skaffe oss?

Alle – både du som tenner på og tilskuerne – bør bruke beskyttelsesbriller. I tillegg bør vi bruke tennstav eller peistenner, noe som bidrar til økt sikkerhetsavstand ved opptenning. Barn som skal holde stjerneskudd bør bruke hansker eller votter.

Hvordan bør vi forberede oss før oppskyting?

Start med å lese bruksanvisningene god tid i forveien. Les bruksanvisningene for de største batteriene spesielt grundig. Planlegg oppskytningsstedet i dagslys. Oppskytningsstedet må gi tilskuerne mulighet for å oppnå god sikkerhetsavstand. Tilgang til et plant og stabilt underlag er avgjørende. Noe av det farligste som kan skje, er at fyrverkeriet velter og skyter innholdet mot oss. Tenk over om det finnes spesielt brennbart materiale i området. Ta en titt opp i luften, og sjekk at det ikke går ledningsstrekk over oppskytningsstedet: Fyrverkeri som treffer en kabel kan komme farlig raskt ned igjen. Vil du være skikkelig flink, sjekker du på forhånd at fyrverkeriet ikke er synlig skadet og kontrollerer at samtlige lunter virker uskadet og er lange nok.

OK, jeg har forberedt meg. Hvordan tenner jeg opp?

Husk at alkoholfritt og fyrverkeri er en god kombinasjon. Vurdér vindstyrke og vindretning. Kraftige vindkast kan påvirke fyrverkeriet. Sjekk fyrverkeriet for skader, og sjekk lunta hvis du ikke allerede har gjort det. Ta med deg én morosak om gangen. Plasser fyrverkeriet stabilt, og sett deg ned på huk. Hold kropp og ansikt lengst mulig unna og tenn på med strak arm. Så snart lunta tenner, gå raskt vekk til du har oppnådd trygg sikkerhetsavstand. Ikke vær utålmodig, vær helt sikker på at fyrverkeriet har gjort seg ferdig før du går tilbake til oppskytningsstedet med neste morosak.

Fyrverkeriet fungerte ikke. Hva gjør jeg?

Da har du et problem. Ikke forsøk å tenne på nytt. Ekspertene mener du bør holde deg unna ikke-detonert fyrverkeri i 30 minutter, før du går bort og dynker det med vann. Det betyr at du risikerer å bli tilskuer resten av kvelden, hvis du ikke finner et annet sikkert oppskytningssted. Den beste måten å unngå denne dumme situasjonen på, er å være nøye med å frigjøre luntene fra silkepapiret og strekke dem ordentlig ut før du tenner på. Hvis du likevel er uheldig, husk at fyrverkeri med funksjonsfeil ikke skal kastes i søpla, men returneres til forhandler.

Kjæledyret mitt er redd for fyrverkeri. Hva gjør jeg?

Mange hunder og katter har det dessverre vondt nyttårsaften. Det viktigste er å ikke la dem være alene. Husk at det er lovlig å skyte opp fyrverkeri helt fra kl. 18:00, og at de mest utålmodige fyrverkeri-elskerne nok vil begynne før dette. Det er også en risiko for at det blir skutt opp fyrverkeri etter kl. 02:00 og utover første nyttårsdag. Du bør derfor ikke forlate dyret verken nyttårsaften eller første nyttårsdag. Ved å søke på nettet vil du finne mange gode tips, blant annet lydfiler av fyrverkeri i aksjon. Begynn med å spille lydfilen lavt mens dyret er i en trygg og leken situasjon og øk etter hvert volumet. I beste fall vil dette gi god motstandskraft når selve nyttårsaften står for døren. Hvis ikke dette hjelper, vil veterinæren kunne hjelpe deg med beroligende midler.

Kilder: brannvernforeningen.no, dsb.no, dincairn.no, fyrverkeri.no, sikkerhverdag.no, snl.no, sveafireworks.no, ung.no

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no
Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker