Forside > Tester, guider og undersøkelser > Slik unngår du brann i kjøkkenviften
En fettete ventilator fungerer dårlig – og kan i verste fall starte en brann. Rengjøring er enkelt.

Artikkelen ligger under videoen.

Som vi skriver i miniguiden Ventilatorer: Hvilke merker er best?, finnes det i hovedsak to typer kjøkkenvifter:

Avtrekk-ventilatorene, også kalt utluft– og fraluft-ventilatorer, kjennetegnes ved at stekeosen føres helt ut av boligen via ventilasjonsrør. Resirkulasjon-ventilatorer, som også kalles kullfilter– og omluft-ventilatorer, forsøker å fjerne lukten fra stekeosen før den sender luften ut i rommet igjen (les mer i faktarammen).

Les også: Den store brannslukkeguiden

Fettfilteret

Begge typer kjennetegnes imidlertid ved at de er utrustet med et såkalt fettfilter. Dette ser ut som en metallrist og har som oppgave å fange mest mulig av fettet i stekeosen. Dermed vil fettfilteret etter hvert mettes med fett.

Hvis vi ikke med jevne mellomrom fjerner dette fettet, risikerer vi i verste fall at fettet renner ned på en varm stekeplate og antenner. Og hvis flammene skulle nå opp til et mettet fettfilter, kan situasjonen bli svært farlig.

Brannfaren er hovedårsaken til at vi jevnlig bør rengjøre fettfilteret. I tillegg får vi en bonuseffekt, fordi en kjøkkenvifte med et rent fettfilter vil gi et bedre avtrekk.

Hvor ofte bør vi rengjøre?

Svaret avhenger selvsagt av hvor ofte kjøkkenviften er i bruk, og hvilke oppgaver den blir satt til. En ventilator som stort sett slipper unna med å ta opp vanndamp, trenger selvsagt ikke rengjøres ofte. Et fettfilter som daglig håndterer heftig stekeos derimot, vil relativt raskt mettes med fett og bør derfor rengjøres hyppig. Uansett hvilket bruksmønster du har, er det en grei tommelfingerregel å sjekke tilstanden en gang i måneden. Begynner fettfilteret å bli gult, er det på tide med en vask.

Hvordan bør vi rengjøre?

Har du oppvaskmaskin, slipper du svært billig unna. Sett fettfilteret i maskinen, fyll på med maskinoppvaskmiddel og velg varmeste program. Ikke velg hurtigprogrammet. Jo varmere vannet er – og jo lengre tid varmtvannet får virke – jo mer fett vil løses opp. Ikke vask fettfilteret sammen med annen oppvask, la det få maskinen for seg selv.

Hvis du ikke har oppvaskmaskin, fyller du kummen med det varmeste vannet berederen din klarer å levere. Tilsett rikelig med håndoppvaskmiddel. Sjekk med jevne mellomrom om fettet har løst seg opp. Bruk oppvaskhansker, så du ikke brenner fingrene. Det skader ikke å bevege filtrene opp og ned noen ganger under vann, slik at det varme såpevannet får skylt gjennom filteret. Ta filteret ut når det har blitt blankt og fint.

Du bør unngå å la vaskevannet bli kaldt. Hvis du glemmer deg og vannet har blitt lunkent, begynner du på nytt med glovarmt vann. Jo varmere vannet er når du tar ut filteret, jo mer fett vil bli igjen i kummen og jo raskere vil filteret lufttørke etterpå. Fremskynd gjerne tørkeprosessen ved å riste filteret litt før du setter det til tørk.

Rengjøring av ventilatorhetten

Mens filteret godgjør seg i oppvaskmaskin eller kum, bør du benytte anledningen til å rengjøre selve ventilatorhetten innvendig. For sikkerhets skyld bør du trekke ut støpselet når du holder på med dette. Bruk fettløsende middel og rikelig med varmt vann, og fjern alt fett du finner inni hetten. Ikke glem viftehuset, som normalt er i sort plast.

Min ventilator har kullfilter

En avtrekksventilator benytter altså kun fettfilter. Hvis du bor i leilighet, har du sannsynligvis en resirkulasjons-ventilator. Denne inneholder – i tillegg til fettfilteret – ett eller flere kullfiltre, også kalt luktfiltre. Disse har som oppgave å fjerne lukt fra stekeosen før luften blåses ut i rommet igjen.

Når det gjelder eventuell rengjøring av kullfiltre, blir du imidlertid nødt til å finne frem bruksanvisningen, alternativt søke den frem på nett. I bruksanvisningen kan du lese deg frem til om dine kullfiltre er vaskbare, noe som dessverre ikke er noen selvfølge. Mange produsenter oppgir at deres kullfiltre verken tåler maskinvask eller håndvask. Det betyr at du risikerer å måtte kjøpe nye kullfiltre relativt hyppig.

Hvor ofte bør kullfilteret byttes?

Hvor ofte du er nødt til å bytte kullfilter, avhenger selvsagt av hvor ofte, lenge og hardt kullfiltrene dine må jobbe. Er du en aktiv kokk, risikerer du at kullfiltrene er mettet i løpet av noen få måneder. Er du en mikrobølge-person, kan det ta mange år før kullfilteret mettes av luktmolekyler. Fordi kullfilteret først og fremst har en komfortfunksjon – nemlig å fange matlukt – er det ingen risiko ved å bruke det lenge. Men hvis du ønsker en mest mulig effektiv kjøkkenvifte, kan det være lurt å vurdere utskifting halvårlig – eller årlig – avhengig av hvor mye ventilatoren brukes.

Noen kan vaskes. Og regenereres

Hvis du er heldig – eller var forutseende da du kjøpte ventilatoren – har du kullfiltre som tåler vask i oppvaskmaskin. Eller kullfiltre som kan regenereres i stekeovn. Vær imidlertid klar over at det er grenser for hvor mange ganger du kan vaske eller regenerere kullfiltre. Før eller siden vil luktfangings-evnen svekkes så mye at de bør skiftes ut.

For sikkerhets skyld bør du ta ut støpselet når du jobber med kullfiltre, spesielt hvis din ventilator har en utforming som forutsetter at armen må langt opp i viftehetten for å nå tak i filtrene.

Kilder: Bosch, Electrolux, Elkjøp, Miele, Norsk brannvernforening, Siemens

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no

De to teknologiene

Avtrekk-modeller: Hovedfordelen er at de frakter matosen ut av boligen og dermed fjerner lukt langt mer effektivt. Du slipper også å kjøpe og skifte kullfiltre. Ulempen er at varme tappes fra boligen sammen med matosen. Vær klar over at avtrekk-modeller sjelden tillates i blokkborettslag og -sameier.

Resirkulasjon-modeller: Hovedfordelen er at de ikke tapper varme fra boligen. Ulempene er først og fremst at de ikke fjerner lukt like effektivt, og at du må kjøpe og skifte kullfiltre, som kan være relativt dyre.

Vær klar over at mange modeller kan brukes både til avtrekk og resirkulasjon.

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker