Forside > Tester, guider og undersøkelser > Når bør barnet flyttes fra baby- til småbarnstolen?
BARN I BIL: Når er det tid for å flytte barnet over fra babystolen til småbarnstolen? Vi har spurt produsentene.

Som vordende forelder må du forholde deg til tre klasser av barneseter: babystoler, småbarnstoler og beltestoler. Som navnet tilsier, er babystolen spesiallaget for å beskytte de aller minste. Babystolen kan brukes helt fra barnet er nyfødt, noe som oftest tilsier at babyen er rundt 50 cm lang og drøye 3,5 kilo tung. Noen babystoler er laget for å kunne brukes til barnet er 75 cm (ca. 10 mnd), mens de største babystolene lover at de kan brukes helt til barnet har blitt 85 cm (ca. 1 år og 9 mnd). Når barnet har vokst ut av babystolen, er det på tide med en bakovervendt småbarnstol.

Les også: Den store barneseteguiden

Småbarnstol til venstre, babystol med bærehåndtak til høyre. Foto: Produsentene

Baby i småbarnstol?

Det som kompliserer det hele, er at det også finnes småbarnstoler med egne baby-innlegg. Disse kan i henhold til produsentene også brukes helt fra fødsel. Betyr dette at du like godt kan hoppe over babystolen og gå rett på en småbarnstol?

Nei. Du bør absolutt begynne med en babystol. Babystolen har nemlig en rekke fordeler sammenlignet med småbarnstoler.

Komfort og sikkerhet

Denne babyen hører åpenbart hjemme i en babystol. Foto: Colourbox

For det første tilbyr babystoler normalt en mer liggende posisjon enn småbarnstoler. En liggende posisjon er mindre belastende og vil normalt gjøre det lettere for babyen å sovne. En liggende posisjon vil også redusere risikoen for at hodet faller fremover, ikke minst når babyen sovner. Når hodet ligger trygt inntil barnesetets hodestøtte, vil barnesetet gi best beskyttelse både ved front- og sidekollisjon. I tillegg vil barnet oppnå en mer komfortabel søvn.

Mest praktisk

Babystoler er også utrustet med bærehåndtak og er mye lettere enn småbarnstoler. Det betyr at du slipper å vekke babyen når kjøreturen er over. I stedet kan du bære babyen med deg.

Du kan også oppbevare babystolen innendørs, slik at den holder seg varm. Når babyen legges i et varmt barnesete, trenger du ikke å bruke så mye yttertøy. Jo mindre yttertøy, jo lettere blir det å feste babyen korrekt i stolen. Det å feste en baby i fred og ro inne i varmen, er også å foretrekke fremfor å jobbe gjennom en trang bildør utendørs, spesielt når det er mørkt og kaldt. Etter at babyen er korrekt festet, kan du legge et teppe over den varme babyen og bære stolen ut i regn, sludd, snø og en kald bil.

Kjøp base-stol

HELT FEIL: Dette barnet er plassert i en fremovervendt småbarnstol. Forbrukerrådet anbefaler utelukkende bakovervendte småbarnstoler. Foto: Colourbox

Det aller beste er å kjøpe en base-basert babystol. Da kan du montere basen i bilen en gang for alle og kvikt og enkelt klikke babystolen fast på basen når du skal ut på tur. Babystoler kan for øvrig også brukes i andre transportmidler, eksempelvis i taxi, buss, tog og fly.

Når er det på tide med småbarnstol?

Babystolen har altså mange fordeler. Men på et eller annet tidspunkt er det på tide å flytte barnet over i en småbarnstol. Det store spørsmålet er: når?

For å kunne besvare dette spørsmålet, har vi tatt kontakt med åtte av de største barnesete-produsentene (se produsentene her). Det viser seg imidlertid at produsentene gir overraskende ulike svar. Halvparten av produsentene svarer at babystolen bør brukes så lenge som mulig, tre produsenter svarer at barnet kan flyttes før det har vokst ut av babystolen mens én produsent svarer at babyen bør flyttes før den har vokst ut av babystolen.

Barnet må kunne sitte

Ikke flytt barnet over i en småbarnstol før det kan sitte oppreist på egen hånd. Foto: Colourbox

Det alle ekspertene imidlertid synes å være enige om, er at barnet ikke bør flyttes over i småbarnstolen før det kan sitte stødig på egen hånd. Mange barn tilegner seg denne evnen når de er 7–8 måneder gamle og de fleste er i mål før de fyller 10 måneder.

Konklusjon

Basert på produsentenes svar, har Forbrukerrådet kommet frem til følgende råd for når barnet bør flyttes over fra babystolen til småbarnstolen:

  • Tidligst: Barnet bør tidligst flyttes over i en småbarnstol når det kan sitte oppreist på egen hånd
  • Senest: Barnet må senest flyttes over i en småbarnstol når barnet har blitt for høyt for babystolen. Høydegrensene varierer fra modell til modell, men ligger som regel mellom 75 og 85 cm. Uansett oppgitt makshøyde, bør du flytte barnet over i en småbarnstol før barnets hode stikker høyere enn øverste del av babystolens hodestøtte
  • Opp til deg: Bruk gjerne babystolen til barnet har vokst ut av den. Det er imidlertid ingen stor fare ved å ta i bruk en god, bakovervendt småbarnstol tidligere, forutsatt at den er tilpasset barnets vekt og høyde

 

Våre råd

Når er det på tide å bytte fra babystol til småbarnstol?

Tidligst: Når barnet kan sitte oppreist på egen hånd

Senest: Når barnet har blitt for høyt for babystolen

Opp til deg: Bruk gjerne babystolen til barnet har vokst ut av den. Hvis du ønsker det, kan du imidlertid ta i bruk en god, bakovervendt småbarnstol før dette.

Du finner flere detaljer i artikkelen.

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker