Forside > Tester, guider og undersøkelser > Tenk deg om før du kjøper brukt barnesete
Det er mange grunner til at du bør være skeptisk til å kjøpe brukte barneseter fra fremmede.

Som småbarnsforelder med bil, blir du nødt til å kjøpe minst tre barneseter; først en babystol, deretter en bakovervendt småbarnstol og til slutt en beltestol. Har du flere barn og/eller flere biler, kan det hende du blir nødt til å kjøpe både fire, fem og enda flere barneseter i løpet av din karriere som småbarnsforelder.

Billig og miljøvennlig

En babystol med isofix-base kan fort koste 4.000 kr, en bakovervendt småbarnstol koster ofte rundt 5.000 kr og beltestolen rundt 2.000 kr.

Dermed kan det være fristende å vende seg til bruktmarkedet, der prisene er langt lavere. Utvalget er det heller ikke noe i veien med, på finn.no alene ligger det for tiden nesten 5.000 barneseter ute til salgs, inkludert testvinnere. Ved å kjøpe brukt sparer du ikke bare penger, du gjør i tillegg miljøet en tjeneste.

Likevel anbefaler vi deg altså å tenke deg godt om før du kjøper et brukt barnesete fra fremmede. Hvorfor?

Kjøp av brukt barnesete er både billig og miljøvennlig. Det er imidlertid risikabelt å kjøpe barnesete fra fremmede, fordi stolen kan ha fått strukturelle skader. Dermed er det en risiko for at stolen ikke klarer å beskytte barnet skikkelig i en kollisjon. Foto: Colourbox

Strukturelle skader

Et barnesete er ikke et hvilket som helst produkt – men et sikkerhetsprodukt. Hovedoppgaven er å beskytte barnet ditt i en kollisjon. Dermed er det helt avgjørende at det fungerer så godt som mulig den dagen behovet eventuelt skulle oppstå.

Problemet med å kjøpe et brukt barnesete fra fremmede, er at du ikke kan vite hva forrige eier har utsatt det for. Har barnesetet vært utsatt for kollisjon? Har det falt i bakken? Har det generelt vært utsatt for røff og brutal behandling?

Et moderne barnesete er en avansert konstruksjon som kan ta alvorlig skade hvis det utsettes for store belastninger. Et barnesete som har vært utsatt for kollisjon skal åpenbart kasseres. Men også et barnesete som har vært utsatt for fall og slag kan ha fått strukturelle skader. Og strukturelle skader kan medføre at stolen svikter når det virkelig gjelder.

Les også: Den store barneseteguiden

Vanskelig å avdekke

Et av problemene med strukturelle skader, er at de kan være svært vanskelige å avdekke. Selv om stolen fremstår som strøken utvendig, er ikke dette noen garanti for at det ikke kan ha oppstått sprekker eller skader dypere ned i konstruksjonen.

Dessverre ikke alle som er ærlige

Så lenge et barnesete er helt i orden, er det selvsagt ikke noe problem at det er brukt. Utfordringen ligger i å få bekreftet at barnesetet faktisk er helt i orden. Dessverre har du ingen garanti for at en barnesete-selger er ærlig når vedkommende lover at stolen aldri har vært utsatt for kollisjon, fall, slag eller røff behandling.

Stjålne stoler

I tillegg har Forbrukerrådet kommet over en ny problemstilling som aktualiserer risikoen ved kjøp av brukte barneseter. Vi kjenner nemlig til at en barnesete-forhandler nylig ble utsatt for et innbrudd der en rekke barneseter ble stjålet. Flere av de stjålne barnesetene var brukte stoler som var levert inn til forhandleren fordi de hadde feil og mangler, blant annet på beltestrammere. Disse stolene skulle egentlig returneres til produsentene – i stedet er det nå risiko for at de vil bli forsøkt solgt i privatmarkedet.

Venner og kjente

Forbrukerrådet mener altså at du bør tenke deg godt om før du kjøper barnesete fra fremmede. Men hva med å arve eller kjøpe fra familie og venner?

Arv eller kjøp fra personer du kjenner og kan stole på, er selvsagt noe helt annet. Hvis du føler deg sikker på at stolen er pent behandlet og ikke har strukturelle skader, er det ingen grunn til å takke nei.

Viktige uansett

Husk imidlertid å følge de samme huskereglene som når du kjøper et nytt barnesete: For det første er det avgjørende at stolen passer barnet ditt og bilen din. I tillegg bør stolen ha oppnådd gode testresultater, noe du kan sjekke i vår barneseteguide. Fordi korrekt montering er helt avgjørende, bør du få med monteringsanvisningen eller sjekke opp om det er mulig å laste ned denne hos importør eller produsent. Stolen bør heller ikke være altfor gammel, da elde gir en risiko for materialsvikt uavhengig av behandling.

Flere spørsmål om barneseter? Da bør du ta en titt på Forbrukerrådets store barneseteguide, der vi forsøker å svare ut det meste som har med barneseter å gjøre.

Jogrim Aabakken.Foto
Jogrim Aabakken
Evaluering og læring
jogrim@forbrukerradet.no
Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker