Forside > Kjernesak > Bolig > Brukte boliger skal som hovedregel selges med teknisk tilstandsrapport

Kjernesak

Brukte boliger skal som hovedregel selges med teknisk tilstandsrapport

Forbrukerrådet har i 40 år kritisert den manglende faktainformasjonen i bolighandelen og krevd tekniske tilstandsrapporter.

I Norge eier de fleste sine egne hjem. Dermed er vi ett av de få land i verden der helt alminnelige mennesker uten noen spesiell forkunnskap og med varierende forutsetninger kjøper og selger boliger – eiendommer til flerfoldige millioner. Da trenger vi ryddige, forutsigbare forhold – slik at vi forbrukere kan være trygge. Slik er det ikke i Norge i dag. Til tross for at boligen både er vårt hjem og det dyreste vi eier. Derfor ønsker Forbrukerrådet mange forandringer i norsk bolighandel.

I bruktboligmarkedet handles det med millionverdier, på utrolig kort tid, med altfor lite fakta og uten noen form for angrerett. Mulighetene til å nå frem med en reklamasjon er små og kan føre til årevis i finansiell usikkerhet og stor risiko – for forbruker.

Sannheten om boligen må frem

Forbrukerrådet har i 40 år kritisert den manglende faktainformasjonen i bolighandelen og krevd tekniske tilstandsrapporter, med fornuftige unntak for boliger der tilstandsanalyse ikke har en viktig hensikt.

Når boligen markedsføres for å selges, er det helt naturlig at hele sannheten kommer frem  – slik at kan alle bli kjent med svakheter og styrker før de byr – slik blir det mindre fare for at kjøperen og selgeren havner i konflikt etter handelen.

Forbrukerrådet har spurt norske forbrukere om de ønsker at en bygningssakkyndig skal vurdere tilstanden før de selv byr, og svaret er et helt overveldende ja.

En omfattende undersøkelse om boligkjøpernes egne erfaringer for årene 2009 til 2014, som Forbrukerrådet har fått gjennomført av TNS Gallup, viser at mer enn hver femte boligkjøper har klaget, eller vurderte å klage, etter kjøpet.

Norsk bolighandel er dyr og dårlig

Med tanke på hvor dyrt det er å engasjere en eiendomsmegler, fortjener norsk bolighandel å kalles dyr og dårlig. Godt da, at Forbrukerrådet har laget gode råd som trygger deg i bolighandelen dersom du som forbruker velger å gjøre markedsføringsjobben selv og spare titusener i meglerhonorar.

Kun på ett område er norsk bolighandel utmerket – nemlig systemet med tinglysing gjennom Statens Kartverk og overføring av kjøpesum via advokat eller megler, slik at alle parter kan være sikker på hvem som eier, og trygg når eiendommen bytter eier.

For kostnadene er store ved norsk bolighandel – og de må betales av selger – når eiendomsmeglerkjeder og all den reklameinnsatsen de pådytter forbrukerne, skal betales. De store inntektene som eiendomsmeglerkjedene oppnår, brukes i stor utstrekning til profilering av egen meglerkjede, tiltak som hemmer konkurranse, til lobbyvirksomhet og til informasjonstiltak som er egnet til å dytte boligprisene ytterligere oppover.