Advarer mot falske billetter

Billetter kan være lette å forfalske, og du kan bli stoppet i døra. Dessverre har mange dårlige erfaringer med å handle på svartebørs.

– Du må derfor være særlig påpasselig om du skal kjøpe billett av noen du ikke kjenner, sier Thomas Iversen, jurist i Forbrukerrådet.

– Kjøper du billetter på svartebørs, har du ingen garanti for at billettene som selges er ekte, eller vil bli levert.

Falsk.billett.Foto

Forbrukerrådet oppfordrer til å kjøpe billett av en offisiell leverandør. Kjøper du av andre, bør det være noen du stoler på, og du bør ta vare på kontaktinformasjon og kvittering.

Kopi-svindel

– Den vanligste svindelmåten er at samme billett selges flere ganger, sier Iversen. Det er vanskelig å sikre seg mot dette, så det viktigste er å ha god informasjon om hvem selgeren er – før du kjøper billettene. Det er ikke nok med en e-postadresse. Du må sørge for at det er mulig å få tak i personen – da er det større sjanse for å få igjen pengene.

Ofte kan det være vanskelig å vite om man kjøper billetter gjennom en offisiell leverandør eller ikke. Derfor kan det være lurt å sjekke på nett om selgeren har fått negativ omtale.

– Forbrukerrådets tips og råd ved netthandel

Klagemulighet

Om du opplever å bli svindlet, eller betaler for mye for billetten, kan du klage til Forbrukerrådet.

– Du kan klage, men mange useriøse aktører gjør det vanskelig å finne ut hvem selgeren er.

Hvis man vet hvem selgeren er, kan Forbrukerrådet hjelpe til med megling. Svindel kan man også anmelde til politiet.

Svartebørs

Å videreselge billetter er i utgangspunktet ikke ulovlig, men den såkalte svartebørsloven forbyr organisert salg av billetter til høyere pris enn det arrangøren selv solgte billettene for.

Mens Forbrukerrådet hjelper forbrukere i enkeltsaker, er det Forbrukerombudet som har tilsyn med svartebørsloven og kan gripe inn overfor praksisen til slike firmaer.

Unngå å bli lurt

  • Sjekk nettsiden du handler fra
  • Benytt sikre betalingsløsninger
  • Ikke betal på forskudd
  • Undersøk hvem selgeren er
  • Tips og råd ved netthandel
Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker