Advarer mot fancy piratveske

Er du i fanklubben til et av de store veskemerkene, kan bruktmarkedet friste for at prisen skal bli overkommelig. Men ta til deg Forbrukerrådets advarsel før du slår til.

Mange har lagt sin elsk på veskene fra en bestemt produsent, og har kanskje én spesiell modell de trakter etter. Prisene er eksklusive, og det kan være fornuftig å se seg om etter en brukt utgave av drømmevesken.

– Men du skal være årvåken for å unngå å bli lurt. Det er nemlig mange piratkopier på markedet, advarer Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Finner du en annonse på nett om en brukt veske i dette segmentet, er det derfor viktig å være skeptisk.

– Kanskje vesken på bildet er akkurat den du ønsker deg, men det er ikke sikkert det er den du får i posten. Så hvis du ikke skal møte selgeren, er det viktig at du bruker sikker betaling som Payex eller Paypal. Da overføres ikke pengene før du har fått undersøkt vesken og klagefristen er ute, opplyser direktøren for forbrukerservice.

Veske. Foto.

Foto: Colourbox.com

Ikke regn med veldedighet

Når du kjøper noe brukt, skal prisen være lavere enn i butikken. Verdien på de fleste ting reduseres nemlig straks de forlater butikken. Unntak er kunst og annet det kan lønne seg å investere i. Noen regner også inn en og annen sagnomsust veskemodell i den kategorien. Men er det mistenkelig billig, er det ingen grunn til å juble.

– Noen annonserer luksusvesker til «gibortpris». Jeg tar for gitt at de ikke driver veldedighet, så hvorfor skulle de ta vesentlig mindre enn markedsverdi? Det er mer du bør sjekke. For hvis noen har kjøpt en ekte veske i dette sjiktet, er det stor sjanse for at de har tatt godt vare på kvittering, ekthetsbevis og tøyposen vesken kom i – den kalles gjerne «dustbag». Så spør etter disse tingene, råder Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

En ærlig selger vil heller ikke ha noe imot å skrive under på en kontrakt, og du finner en kontrakt for kjøp av ting generelt på forbrukerrådet.no.

  • Bruk sikker betaling som Payex og Paypal. Betal aldri på forhånd.
  • Hent inn kunnskap om vesken. Gå på offisiell nettside eller butikk, og finn ut hvilke materialer fôr, håndtak og logo er laget av, eller andre kjennetegn.
  • Sjekk serienummer eller ekthetsbevis.
  • Undersøk kvittering.
  • Be om å få med «dustbag».

Er du på jakt etter en ny veske på nett, bør du sjekke Forbrukerombudets liste over butikker som selger falske varer. Forbrukerombudet har tilsyn med næringsdrivendes markedsføring.