Campingvogn til behag

Forbrukerrådet får jevnlig klager på kjøp av campingvogn. Ofte handler klagene om at kjøperen oppdager råte og fukt i vogna, men også plassleie kan skape problemer.

– Det viktigste er å bruke skriftlig kontrakt og få campingvogna sjekket for fukt og vannlekkasje, så er du dekket mot det meste, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes.

Last ned vår campingvognkontrakt på forbrukerrådet.no

– Når du kjøper campingvogn av en næringsdrivende, så spør eksplisitt om det er fukt. Skriv ned svaret i kontrakten, anbefaler direktøren.

Etter forbrukerkjøpsloven skal selger kunne gi deg alle nødvendige opplysninger, hvis ikke kan du klage på kjøpet i etterkant.

Campingplass. Foto.

Foto: Colourbox.com

Skaff deg profesjonell hjelp

Kjøper du noe av en privatperson, har du færre rettigheter etter loven enn hvis du kjøper noe av en næringsdrivende. Du må derfor være mer på vakt.

– Det beste er å få undersøkt campingvogna for fukt av en profesjonell før du slår til, sier Ingeborg Flønes.

Det finnes flere firmaer som tilbyr fuktmåling. Selger har opplysningsplikt, men er vogna gammel og selgeren en privatperson, er det begrenset hvor mye du kan forvente av kunnskap om fukt.

Sjekk om det er pant i campingvogna

– Ved å ta en titt i Brønnøysundregistrene kan du finne ut om det er registrert heftelser på campingvogna. Dette er viktig, så du ikke risikerer å få en annens gjeld med på kjøpet, tipser hun.

Her finner du Brønnøysundregistrene.

Få en god plasskontrakt

Ofte følger plassen med, men her gjelder vanlig avtalerett. Hvis avtale om plassleie var en viktig årsak til at du kjøpte campingvogna, kan det være en mangel du kan klage på om plassen likevel ikke følger vogna.

– Vår erfaring er at plasskontraktene ofte er muntlige, og med dårlige vilkår for den som leier, sier Flønes.

Det er fri avtalerett for plassleie. Du er beskyttet mot urimelige vilkår, men det er ingen standardregler som er utarbeidet på området. Så her må du passe på, slik at du ikke inngår en kontrakt som du ikke kan leve med.

– Hvis det avtales depositum for plassen, så bør den stå på egen konto. Da har du en viss kontroll over pengene, avslutter direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes.

Sjekkliste for campingvogn og plassleie

  • Sjekk campingvogna nøye
  • Få en profesjonell fuktvurdering
  • Sjekk plassleievilkårene grundig
  • Bruk depositumskonto om mulig
  • Bruk skriftlig avtale