Dette må du tenke på når du skal leie bolig

Nå er det snart høysesong i leiemarkedet. I disse dager er det mange studenter som får beskjed om studieplass, og starter jobben med å finne sted å bo. Hva bør du tenke på når du skal leie bolig? Vi gir deg 10 råd for å unngå å havne i leiefella:

Leiligheter. Foto.

Foto: Colourbox.com

  1. Bruk alltid kontrakt. Du kan bruke Forbrukerrådets husleiekontrakt
  2. Ikke betal usett, eller uten å ha skrevet kontrakt.
  3. Sjekk hva husleien dekker – dekker den f.eks. strøm, vann og avløp, internett og kabel-tv?
  4. Undersøk hvilke vedlikeholdsplikter du har.
  5. Vær obs på oppsigelsestiden. Det vanlige er å ha tre måneders oppsigelsesfrist. Det er mulig å avtale at du bor i leiligheten fra en bestemt dato til en annen, men da må utleier ha en god grunn til det. Hvis ikke, skal kontrakten være på minimum tre år. Det er unntak for hybler og sokkelleiligheter når utleier bor i huset, da sier regelen ett år.
  6. Krev depositumkonto – sett ikke pengene inn på utleiers private konto. Utleiere kan ikke kreve at depositum skal dekke mer enn seks måneders husleie. Depositum skal settes på egen depositumskonto, og den skal stå i ditt navn.
  7. Ikke kjøp garanti.
  8. Gå gjennom boligen sammen med utleier ved inn- og utflytting. Lag inventarliste hvis du leier møblert.
  9. Unngå å påta deg ansvar for et bofellesskap. Skal du leie sammen med andre, er det smart å ha hver sin individuelle kontrakt med utleier, eller en felles kontrakt hvor alle navnene står.
  10. Blir du og utleier uenige, kan du enten gå til konfliktrådet, forliksrådet, eller til husleietvistutvalgene i Oslo, Trondheim eller Bergen.

Hva gjør du hvis uhellet er ute?

Forbrukerrådet får hvert år mange henvendelser fra leietakere som har fått problemer med utleier. Spørsmål om husleie er det nest vanligste spørsmålet til Forbrukerrådet.

Kontakt oss gjerne om du har spørsmål. Forbrukerrådet gir deg råd og veiledning i husleiesaker. Bor du i Oslo, Akershus, Bergen eller Trondheim kan du klage til Husleietvistutvalget. Du kan også gå til konfliktrådet eller forliksrådet i kommunen.

Les mer om hvordan du klager på leieboligen din.

Bengt- Eigil Ruud.Foto
Bengt-Eigil Ruud
Kommunikasjonsrådgiver – forbrukerrettigheter og markeder
(+47) 906 67 828
benruu@forbrukerradet.no
Abonner på vårt nyhetsvarsel