Gavekort – en gave til butikken?

Én av ti nordmenn har minst ett ubrukt gavekort fra jul i fjor, ifølge Forbrukerrådets undersøkelse. Ingeborg Flønes ber deg derfor kjøpe gavekort etter hva folk allerede interesserer seg for.

Yogakurs til sinnataggen

Mange ser gavekort som løsningen til folk som har alt. Det kan være en glimrende gave som blir tatt godt i mot, men det kan også være at den smuldrer opp i en skuff. Forbrukerrådet har nemlig gjort en undersøkelse som viser at hver tiende nordmann ennå ikke har brukt et gavekort fra fjorårets julegaveåpning. Forbrukerrådets direktør for forbrukerservice råder deg derfor til ikke å bruke julegaven til å forsøke å omvende folk, eller få dem inn på et nytt spor.

– Sofagrisen kunne sikkert trengt treningstøy, og sinnataggen nok hatt nytte av et yogakurs. Det spørs likevel om  det er en god idé som julegave. Har du imidlertid en idrettsfanatiker av en nevø, er nok gavekort i sportsforretningen midt i blinken, sier hun.

Du bør derfor vite at den du gir til er interessert i noe det er mulig å kjøpe for gavekortet. Da kan det være nettopp din gave som gjør susen på julaften. Noen gavekort kan du også benytte i en rekke forskjellige butikker i en by, eller på alle butikkene i et kjøpesenter.  Der skulle de fleste finne noe de interesserer seg for, føyer Flønes til.

Sjekk datoen

Du bør ta en kikk på hvilke vilkår som gjelder for gavekortet du velger. Direktøren for forbrukerservice forteller nemlig at det er store variasjoner.

– Enkelte gavekort er null verdt etter relativt kort tid, mens andre varer i flere år. Lang utløpstid kan jo bli en sovepute, men den bør være lang nok til at det er praktisk mulig å bruke det. Og står det ikke utløpsdato på gavekortet, er det faktisk gyldig i tre år, ifølge foreldelsesloven, påpeker hun.

Dette er også tiden for å sjekke om du selv har et gavekort liggende fra i fjor.

– I så fall er det en gave fra i fjor du har glemt å pakke opp. Det kan jo bli en hyggelig overraskelse til deg selv i førjulstria.  Sørg i alle fall for at det ikke blir en gave til butikken, minner Forbrukerrådets Ingeborg Flønes om.

Om undersøkelsen

Undersøkelsen er gjennomført som en omnibusundersøkelse i Norstats respondentpanel, som består av cirka 83000 nordmenn. Primært er disse rekruttert via landsrepresentative telefonundersøkelser. Utvalget blir trukket tilfeldig og proporsjonalt i forhold til den enkelte landsdels befolkningstall og kvoteres på kjønn og fylke. Resultatene er vektet på kjønn, alder og geografi i henhold til offentlig statistikk. Intervjuene ble gjennomført pr. e-post/ web i perioden 15. – 21. oktober 2013. Det ble totalt gjennomført tusen intervjuer.