Kjøp gode møbler brukt

Våren er tid for å gjøre gode bruktkjøp, hvis du ser etter møbler. På loppemarked, hos bruktselgere og på nettet kan du gjøre varp med god miljøsamvittighet.

– Bruktkjøp er miljøvennlig handel som Forbrukerrådet synes er flott. Vi gleder oss over at sofaen som er til overs, vil kunne få et nytt liv hos andre, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes.

Regler for gamle møbler

Selv om brukte møbler er billige og gamle, gjelder det samme for dem som for nye møbler: Du skal få det som er avtalt.

– Når ting er brukt er de sjelden i samme tilstand som nye varer, men alt er avhengig av hva slags opplysninger du får. Skaff deg derfor en god kontrakt, legger direktøren til.

Gamle stoler. Foto.

Foto: Colourbox.com

Kjøper du noe av en privatperson, kan du ikke forvente den samme kunnskapen om varen av selgeren, som når du handler noe av en profesjonell bruktselger. Du har også kortere klagefrist når du kjøper noe av en privatperson, enn når du kjøper noe av en som er næringsdrivende.

– Kjøpsloven som gjelder når du handler fra en privatperson, gir deg rett til å klage i to år, menskjøper du fra for eksempel en antikvitetsforretning, gjelder forbrukerkjøpsloven. Da kan du kan klage i fem år på gjenstander som er ment å vare vesentlig lenger enn to år, sier Ingeborg Flønes.

Kjøper du møbler på nettet, er det viktig å vite at du ikke har angrerett, hvis du handler med en annen privatperson. Og kjøper du møbler fra en profesjonell part, kan det lønne seg å ta en god titt på møbelet på forhånd. Du må selv betale for retur om du ombestemmer deg og bruker angreretten din.

Se etter slitasje, og bruk kontrakt

Kjøper du et møbel som er brukt, så ta en ekstra titt for å få med deg feilene og all slitasjen. Da slipper du å bli skuffet.

–- Det er smart å ta en titt der hvor du ikke kan bedømme møbelet ved første øyekast, som under senga, under stolsetet eller bak skuffene. Er møbelet stoppet, så se etter eventuelle hull, og se om fjærene fortsatt er godt festet, legger hun til.

Det lønner seg alltid å bruke kontrakt. Den bør ha med en beskrivelse av møbelet, alder, tilstand og eventuelle kjente feil, samt prisen og dato for handelen. Eventuelle vilkår som at den «selges som den er», må også med.

– Kjøper du et møbel med et «selges som den er»-vilkår, må du ta en ekstra sjekk av møbelet. Det skal mye til for å vinne frem hvis du oppdager skjulte feil og mangler i ettertid, minner Flønes om.

Her er vår kontrakt for brukte møbler

Forbrukerrådet kan hjelpe

Ender bruktkjøpet i en tvist, og kjøper og selger ikke blir enige, kan Forbrukerrådet megle i saken.

– Vi hjelper deg gjerne, men det beste er å unngå å kjøpe katta i sekken, avslutter direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes.

Tips for en vellykket bruktmøbelhandel

  • Ta en titt under senga/stolen, og sjekk fjæringer.
  • Dra ut skuffer, og se på baksiden av skap.
  • Sjekk ut andre tegn på slitasje.
  • Bruk kontrakt – sjekk om den har en «selges som den er»-klausul.
  • Forbrukerrådet kan hjelpe hvis dere blir uenige.