Nordmenn tar julerengjøringen selv

De neste to ukene skal gulv skures og vinduer pusses. Og en undersøkelse Forbrukerrådet har gjort, viser at kun seks prosent har bestemt seg for å kjøpe hjelp til julerengjøringen.

– Det viser at de fleste vil vaske selv til jul. Men undersøkelsen forteller også at 17 prosent ikke har tatt stilling til dette ennå. Vi har rådene for den som vil kjøpe seg fri fra julestria, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes.

Person rengjør ovn på kjøkkenet. Foto.

Foto: Colourbox.com

Få det på papiret

I likhet med alle typer tjenester er det greit å ha en skriftlig avtale.

– Skriv ned prisen og hva som skal vaskes. Bruker du ikke fagkyndig hjelp, så kan det være greit å skrive ned hvordan du gjør det, og gå gjennom huset sammen. Da slipper du at noen skrubber parketten, eller bruker dokluten på kjøkkenbenken, sier Flønes.

Du kan velge timebetaling, men for en husvask er det like greit å ha en fast pris. Så slipper du å bekymre deg over hva den endelige summen blir.

Få en du kan stole på

Ingen liker å ha ukjente folk i huset. Særlig når du ikke er til stede. Å ha tillit til den som skal vaske, er viktig.

– Kjøper du tjenesten av et vaskefirma, så sjekk kontaktinformasjon og om det er registrert i Brønnøysundregisteret. Et seriøst firma vil bli kontaktet om feil oppstår, og er det ikke registrert, så styr unna, oppfordrer Flønes.

Kjøper du tjenesten på en anbudsside, må du huske å sjekke firmaet på samme måte. Anbudssidene formidler bare tjenester, og er ikke en garantist for om firmaet er til å stole på eller ikke.

Du kan klage på vasken

Kjøper du tjenesten av en profesjonell, kan du klage. Husvask regnes som en håndverkertjeneste og faller inn under håndverkertjenesteloven.

– Hvis arbeidet er for dårlig utført, må du si ifra. Du kan blant annet kreve at det gjøres på nytt, eller at du får prisavslag, kan han fortelle.

Forbrukerrådet kan megle i saken, om du ikke blir enig med vaskefirmaet.

Her finner du klagebrev du kan benytte.

Ren samvittighet

– Noen kan la seg friste til å kjøpe julerengjøringen svart. Det vil vi ikke anbefale, fordi det kan bli krevende å klage om ting ikke går som det skal, sier direktøren.

Du har i utgangspunktet de samme rettighetene i forhold til tjenesten, men det kan bli vanskelig å komme noen vei. En som driver svart er ofte useriøs på andre måter også.

– Ønsker du å spare penger, kan du hyre inn nabogutten, eller nabojenta, til å gjøre julevasken for inntil 6000 kroner skattefritt, legger Flønes til.

Forutsetningen for å bruke regelen er at du betaler som privatperson, og at den som utfører tjenesten ikke lever av å gjøre rent. Det skal også fylles ut en oppgjørsblankett, som du skal gi til den som gjorde jobben.

– Du kan ikke forvente det samme arbeidet av en uprofesjonell, men det vil også gi ren samvittighet til jul, avslutter direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes.

Julerengjøringstips

  • Skriv avtale
  • Sjekk seriøsiteten til vaskefirmaet
  • Du kan klage til Forbrukerrådet
  • Du kan kjøpe tjenester inntil 6000 kroner skattefritt

Befolkningsundersøkelse 2014 – Julerengjøring