Råd mot nettsvindel

Er du en av de mange som har vunnet i et lotteri du aldri har deltatt i, blitt tilbudt gratis prøve på en mirakelkur eller dyre merkeklær til en mistenkelig lav pris? Vi gir råd og veiledning for å forhindre at du blir lurt for penger.

Oppgi aldri kredittkortnummer eller kode til noen hvis du ikke er sikker på at vedkommende er til å stole på.

En typisk svindelmetode er å sende deg en e-post som ser ut som den kommer fra banken din, eller et annet nettsted hvor du har registrert betalingsinformasjon. I e-posten ber de om konto- eller kredittkortnummer, gjerne med kode, fordi de har hatt dataproblemer og trenger opplysningene.

Et annet eksempel er erotiske nettsteder som lokker med «gratis» innhold. Du trenger bare å bekrefte at du er over 18 år ved å oppgi kredittkortnummeret ditt.

Felles for begge eksemplene er at folk er blitt trukket for store beløp som de først ble kjent med da de fikk kontoutskriften fra banken eller regningen fra kredittkortselskapet.

Dobbeltsjekk om folk spør etter viktig informasjon. Sjekk med hjemmesiden til banken, eller andre du har en løpende avtale med.

Merkevaresvindlere

Enkelte personer forsøker å svindle folk ved å opprette nettbutikker som tilsynelatende selger populære varer. Etter at du har bestilt og forskuddsbetalt det du vil kjøpe, ser du imidlertid ikke noe til varen.

Bruk søkemotorer på nett for å finne ut om firmaet er til å stole på. Søk på firmanavnet pluss slikt som fraud, complaint, review og lignende.

Friere og tiggerbrev

Det er hyggelig at pene mennesker ønsker å ta kontakt med deg, og at de har så stor tillit til deg at de vil at du skal ta vare på penger for dem. Felles for disse henvendelsene er at folk prøver å få informasjon fra deg som de kan bruke for å tjene penger. Ofte kontakter de deg for å få en bekreftelse på at e-postadressen din er i bruk. Den kan så selges videre til firmaer som sender ut reklame. I verste fall er det folk som skal lure deg for penger.

Det er ikke bare du som når hele verden på internett. Du kan også nås av alle. Så ha det i tankene når du leser e-poster og finner gode tilbud på nettet.

Ikke send penger i posten

Vi anbefaler at du bruker kredittkort når du handler på nett. Det finnes også trygge betalingssystemer som amerikanske paypal og payex. Det verste du kan gjøre er å sende penger i posten.

Dessverre har vi har hørt om tilfeller av utspekulerte kjeltringer som har laget egne systemer som ser nesten ut som de kjente betalingssystemene så vær på vakt.

Hjelp om uhellet er ute

Hvis du først har gitt penger til svindlere er det i utgangspunktet lite som kan gjøres. Særlig om luringene befinner seg i et annet land. Det gjør de gjerne på internett. Og hvis myndighetene først får tak i firmaet, viser det seg ofte at det ikke er noen penger å hente.

Den beste sikkerheten har du om du bruker kredittkort. Blir du lurt kan du kreve å få pengene tilbake av kredittkortselskapet.

Vil ikke kredittkortselskapet betale, kan du klage saken inn for Finansklagenemnda.

Nettsvindelråd:

  • Dobbeltsjekk når folk ber om viktig informasjon
  • Ikke betal på forhånd
  • Bruk kredittkort eller et kjent betalingssystem
  • Gjør nettsøk for å se om firmaet er til å stole på.
  • Unngå å gi fra deg personlig informasjon
  • Send aldri penger i posten