Seks av ti bytter julegavene sine

Hvis du får en genser som ikke passer, er det bra at du kan bytte i romjula. En undersøkelse Forbrukerrådet har gjort, viser at seks av ti bytter gavene de får til jul.

–  Ta med byttelappen, eller kvitteringen, til butikken. Du har vanligvis bytterett i romjula. Etter nyttår kan det være for sent, hvis det ikke står noe annet på byttelappen, sier regiondirektør Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

 –  Husk å ta med originalemballasjen. Meningen er at butikken skal kunne selge varen igjen. Retten til å bytte kommer av langvarig praksis i handelsstanden, og butikken setter premissene for bytteretten din, legger hun til.

Familie pakker opp julegaver. Foto.

Foto: Colourbox.com

Angrerett på nettet

Er gaven kjøpt på internett har du ikke bytterett i romjula, fordi det for nettbutikkene ikke er etablert samme byttetradisjon. På den annen side kan du ha angrerett.

–  Er gaven kjøpt i en norsk eller en EU/EØS-tilknyttet nettbutikk, er det fjorten dagers angrerett fra da varen kom frem til kjøper. Ligger det ikke byttelapp ved gaven, så spør den glade giver om den er kjøpt på nettet eller i en butikk. Det kan hende du fortsatt har angrerett, sier Ingeborg Flønes.

Noen nettbutikker tilbyr også bytterett nå i jula, men det må fremkomme av vilkårene til nettstedet. Skal du bruke angreretten din, må du huske å gi skriftlig melding til selger og betale for returen.

Spør etter tilgodelapp

Finner du ikke noe som passer, eller som du liker, kan du be om tilgodelapp. Bytteretten gjelder i utgangspunktet vare mot vare, slik at du ikke kan kreve penger tilbake.

–  Sjekk når tilgodelappen går ut, og når den kan brukes. Mange tilgodelapper varer i ett år og de kan ikke brukes på salgsvarer, avslutter direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Tilgodelapp er en service fra butikken, og butikken står fritt til å utforme den. Er ikke utløpsdato nevnt på lappen, sier loven at du kan bruke den i tre år. Noen butikker tilbyr også åpent kjøp. Det betyr at du blant annet kan få penger tilbake, men det må avtales spesielt.

Bytteråd

  • Ta vare på originalemballasjen
  • Ta med byttelapp eller kvittering
  • Bytt i romjula
  • Internettgave? – Sjekk om du har angrerett

Befolkningsundersøkelse 2014  Julebytting