Fire av ti dropper å sjekke vilkår hos treningssenteret

Mange nordmenn har gode forsetter om å trimme bort julematen nå når året er nytt. Forbrukerrådets undersøkelse viser dessverre at vi skriver under på hva som helst hos treningssenteret.

– Det er skuffende at så få som seks av ti sjekker vilkårene. Verst er det blant unge mellom 18 og 30, og det kan de tape sure penger på. Vi får for eksempel ofte henvendelser fra studenter som oppdager at de fortsatt må betale til det lokale treningssenteret, selv om de flytter til en annen del av landet, sier kommunikasjonsrådgiver Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet. Det kunne de funnet ut i vilkårene, og heller valgt et annet senter.

Sjekk vilkårene

Forbrukerombudet har laget retningslinjer for hvordan kontraktene skal være, men du står i prinsippet fritt til å avtale det du vil, eller rettere sagt; det treningssenteret vil:

– Sjekk kontrakten nøye når du skal melde deg inn på et treningssenter. Få med deg totalprisen: Noen ganger må du betale et innmeldingsgebyr, sjekk om det er bindingstid, og om du kan fryse avtalen hvis du for eksempel blir syk, eller du er for ivrig og pådrar deg en idrettsskade, oppfordrer Ann Hege Skogly.

Treningssenter. Foto.

Foto: Colourbox.com

Husk at mange treningssenter krever å se en sykemelding på forhånd for å fryse medlemskapet, slik at du ikke kan komme i ettertid og krever pengene tilbakebetalt.

Du har angrerett om du tegner avtalen på en stand på gata, eller over internett. Gjør du det ved skranken, er det ingen returmuligheter hvis det ikke står i vilkårene, men du skal i alle tilfeller få all nødvendig informasjon.

Sjekk totalprisen

– Selv om treningsavgiften ikke er så høy, kan totalprisen bli drøy når etableringsgebyr og oppstartsavgifter legges til. Undersøk derfor hva som blir den totale prisen, foreslår kommunikasjonsrådgiveren.

Prislister skal være oppslått i treningssenteret, men du finner dem også på hjemmesiden deres. Forbrukerombudet har laget retningslinjer slik at du slipper å bli lurt.

Merk også at noen treningssenter krever at du må inngå en autogiro-avtale for betaling. På den måten kan treningssenteret få pengene automatisk fra din konto til seg. En slik avtale er i så fall noe du selv må opprette i banken.

Sjekk om det er bindingstid

Forbrukerombudet har anbefalt bindingstid på ett år, men det er lov å inngå avtale om lengre bindingstid.

–Sjekk om det er bindingstid på medlemskapet, og hvor lang den er. Undersøk også om du må gjøre noe aktivt for å melde deg ut.  De fleste treningskontraktene blir gjort om til en løpende avtale etter at bindingstiden er gått ut, forteller Ann Hege Skogly.

Sjekk oppsigelsesreglene

Sjekk alltid oppsigelsesfristen, og hvordan du skal si opp.  Vanligvis er fristen en måned, men den kan være lengre.

– En typisk tvist gjelder uenighet om du har sagt opp eller ikke. Det er derfor smart å sende en e-post av bevishensyn. Det kan vise seg å være en grei forsikring for ikke å måtte betale for en måned ekstra, avslutter kommunikasjonsrådgiver Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet.

Råd mot avtalerettslig treningsstrekk:

  • Sjekk totalsum
  • Sjekk bindingstid
  • Sjekk frysemuligheter
  • Sjekk oppsigelsestid
  • Si opp skriftlig

Befolkningsundersokelse 2014 Treningsvilkar