Styr unna hemmelighetsfulle nettbutikker

Barn lærer at de ikke skal snakke med fremmede. Det er et tips Forbrukerrådet også gir til deg som skal handle på nett.

Stadig flere dropper stress i overfylte butikker og kjøper julegavene fra sofaen. Det kan være gunstig og effektivt, men Forbrukerrådets Ingeborg Flønes råder deg til å vite hvem du har med å gjøre.

Vit hvem du betaler til

– Hvem som helst kan sette opp en lekker nettside og tilby fristende kjøkkenredskaper eller gøyale leker til en god pris. Kanskje du gjør en god deal, men det kan også være at du blir lurt opp i stry. Du bør derfor se om selgeren lar deg vite hvem han er, og hvordan du kommer i kontakt med ham.

Par handler på nettet. Foto.

Foto: Colourbox.com

Nettbutikken bør oppgi slikt som navn, adresser, telefon- og organisasjonsnummer. Dersom den retter seg mot norske forbrukere, er det til og med et lovbrudd ikke å ha dette på plass, påpeker direktøren i forbrukerservice i Forbrukerrådet.

– En slik sjekk er en billig forsikring mot å bli utsatt for svindel. Du risikerer ellers å tape pengene du har betalt, og det kan dessuten bli en trist julaften hvis du ikke får byggeklossene til niesen, eller forkleet til far, legger hun til.

Forbrukerrådet anbefaler deg også å søke på nettet etter andre kunders erfaringer med nettbutikken. Søk på firmanavnet pluss slikt som fraud, complaint, review og lignende. For å finne ut noe om nettbutikker i USA, kan du gå på Better Business Bureau.

Lov å angre

Noen ganger kan det være stor forskjell på hvordan noe ser ut på skjermen og hvordan det ser ut i virkeligheten. Derfor sørger loven for at du kan angre deg. Kanskje så julegardinene stilige ut i nettbutikken, men når du pakker dem opp, finner du ut at du aldri kunne tenke deg å henge dem opp.

– Da er det ingen skam å snu, opplyser Flønes i Forbrukerrådet. Så lenge nettbutikken er i et EU/EØS-land, skal du ha fått informasjon om angreretten og angreskjema. Synes du gardinene er grelle, eller har ombestemt deg av en annen grunn, er det bare å returnere. Sjekk Forbrukerrådets sider om angrerett, dersom du er i tvil.

Tryggere med kredittkort

Dersom du betaler med kredittkort, får du en ekstra trygghet med på kjøpet.

– Ja, hvis ikke butikken gjør opp for seg, kan du klage til banken. Det gjelder uansett om du har angret på kjøpet, hvis det du kjøper ikke er i orden, eller om butikken går konkurs. Skjer noe slikt, kan du klage til banken, og få penger tilbake. Dette er det mange som ikke vet, men slik er det lønnsomt å bruke kredittkort. Så sant du betaler regningen på forfall, og unngår renter, avslutter Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet.

Klagemuligheter

Forbrukerrådet kan trolig hjelpe deg hvis du opplever problemer med norske nettbutikker. Har du handlet i nettbutikk i EU/EØS-området forøvrig, kan du kontakte Forbruker Europa, i USA går du via Better Business Bureau. I land utover disse må du undersøke mulighetene, men det er fare for at pengene er tapt. Husk at du kan kreve pengene tilbake av banken, dersom du har betalt selgeren direkte med kredittkort.

Sjekkpunkter

Pålitelighet

Se etter navn, post- og e-postadresse, telefon- og organisasjonsnummer. Søk også på nettet etter andres erfaringer med denne butikken. Hos Better Business Bureau kan du søke på butikker i USA.

Sikker betaling

Ikke betal på forskudd. Bruk heller kredittkort og betalingsløsninger som Paypal og PayEx. Hvis du har brukt kredittkort, og ikke får det du skal, kan du kreve pengene tilbake fra banken.

Vilkår

Selgere kan i mange tilfeller sette veldig ulike betingelser for hva som skjer ved for eksempel forsinkelse, avbestilling og retur. Dette er avtalen din med selger, så vær sikker på at du vil akseptere den.

Totalsum
Før du handler på nettbutikken, bør du sammenligne prisene med andre butikker. Husk å legge frakt, gebyrer og avgifter på prisen for å vite hva varen vil koste deg totalt. Skal du importere noe, kan du sjekke importkalkulatoren til Tollvesenet.

Ekte vare

Det florerer av piratkopier innen en rekke varegrupper og det er vanskelig å bedømme om du har med ekte vare å gjøre på nett. Vær klar over at Tollvesenet kan beslaglegge piratprodukter hvis de mistenker at du vil selge dem videre.

Personvern

Ikke gi informasjon om deg selv før du faktisk skal handle, og da bare det som er strengt nødvendig. Vær skeptisk til å avsløre personlige opplysninger, som personnummer.