Ulydige flyselskap

Publisert 22. desember, 2014
Forbrukerrådets gjennomgang viser at en rekke flyselskap ikke følger vedtak fra Transportklagenemnda. Verst ut kommer Norwegian.

– De fleste passasjerene får det de har krav på, men det er ikke bra at enkelte flyselskap ikke følger vedtakene fra Transportklagenemnda, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Fly på flyplass. Foto.

Foto: Colourbox.com

Svarteliste

Vi har sett på statistikken fra Transportklagenemnda fra 2013, og av den ser vi at flypassasjeren fikk helt, eller delvis medhold i 131 saker.

– Vi fant at flyselskapene lot være å følge 33 av disse vedtakene. Det er hele 25 prosent av medhold-sakene, og et svært skuffende resultat, sier Flønes. Som føyer til at ett selskap utmerket seg negativt

– Omtrent halvparten av sakene gjelder Norwegian. Alle vedtakene er knyttet til Dreamliner-trøbbel. Selskapet er uenig i jussen, og vil derfor ikke betale det de skylder.

WizzAir kom som nummer to ved ikke å følge fem vedtak, mens Vueling og Ryanair kom på delt tredjeplass med to vedtak.

– Det er lov å være uenig i et vedtak, men nemnda følger gjeldende rett, og da bør man gjøre opp for seg, legger direktøren til.

Bruk forbrukermakt

– Skal man trekke en konklusjon, ser det ut som at det er selskap som markedsfører seg som lavprisselskap, som ikke følger vedtakene. Kjente merkenavn som SAS, Lufthansa, British Airways og KLM glimrer fra listene over de som ikke følger vedtakene, påpeker Ingeborg Flønes.

Hun oppfordrer flypassasjerene til å bruke forbrukermakten sin til å velge et selskap som følger Transportklagenemndas avgjørelser. Det må ikke lønne seg å være ulydig, avslutter direktør for forbrukeservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Her finner du Transportklagenemndas avgjørelser

Egen flyrettighetskalkulator til jul?

Du har gode rettigheter som flypassasjer, men det er ikke alltid like lett å vite hva slags rettigheter du har når noe skjer. Forbrukerrådet har laget en flyrettighetskalkulator hvor du raskt kan regne ut hva du har rett på. Den kan enkelt lastes ned på din smarttelefon.

Her kan du laste ned flyrettighetskalkulatoren.

 

Pressekontakt / Kommunikasjonsrådgiver
(+47) 996 46 617
martin.halsos@forbrukerradet.no

Om tallene


I 131 av 412 klagetvister fikk passasjeren helt eller delvis medhold i Transportklagenemnda i 2013. I 33 av disse sakene fulgte ikke flyselskapet nemndas avgjørelse.

Det tar lang tid før det blir klart at vedtakene fra Transportklagenemnda ikke følges til det blir offentliggjort. Det gjør at vi først nå kan se på vedtakene fra 2013. Det er en viss usikkerhet rundt eksakt antall saker som ikke blir fulgt, slik at undersøkelsen må forstås som et øyeblikksbilde og ikke en endelig rapport.

Abonner på vårt nyhetsvarsel