Unge dropper å sjekke reiseforsikringen

Andelen som sjekker reiseforsikring før de drar på ferie, stiger med alderen til den som skal ut og reise. Det viser en undersøkelse fra Forbrukerrådet.

– Vi oppfordrer alle som skal reise, til å sjekke vilkårene, uansett alder. Selv om du er ung, bør du tenke på hva det vil koste dersom helsa svikter. Det kan koste deg millioner å la være, sier Elisabeth Realfsen, daglig leder i Finansportalen, som er en tjeneste fra Forbrukerrådet.

Undersøkelsen viser at bare 53 prosent av de under 30 år tar seg bryet med å sjekke hva reiseforsikringen dekker, mens 83 prosent av andelen over 60 år, har undersøkt vilkårene.

Dame jobber på PC. Foto.

Foto: Colourbox.com

Liten skrift bestemmer alt

En reiseforsikring gjelder bare for deg. Den dekker vanligvis skade på og tap av personlig reisegods ved for eksempel tyveri og ran. Den dekker også skader du ved uhell påfører andre. Du vil som oftest få dekket nødvendige utgifter som skyldes akutt sykdom eller ulykke. Får du varige mén, kan dette også erstattes av forsikringen. Må du reise hjem fordi du eller noen i din nærmeste familie plutselig blir rammet av alvorlig sykdom, ulykke eller død, får du også dekket det.

– Liten skrift bestemmer alt. Les derfor vilkårene nøye. For å få dekket andre utgifter, må du ha tilleggsforsikringer. Typisk blir ikke skader knyttet til sportsdykking, eller fjellturer i avsidesliggende strøk dekket, sier Elisabeth Realfsen.

Det samme gjelder ekstra kostbare gjenstander. Har du også tenkt til å ta med dyre smykker, eller bunaden din på reisen, bør du tegne en egen forsikring. Er du usikker, så sjekk med forsikringsselskapet.

Det er ikke alltid like lett å tyde vilkårene i en reiseforsikring. Blir det en uenighet mellom deg og forsikringsselskapet, kan du klage til Finansklagenemnda.

På finansportalen.no finner du oversikt over reiseforsikringer.

Vit hva du har

– Undersøkelsen viser at tre prosent av oss velger å reise uten forsikring. Det anbefaler vi ikke, men du er dekket for noen uhell på andre måter enn gjennom forsikringen, kan Realfsen fortelle:

  • EØS-avtalen gir deg samme helsehjelp som vertslandet gir egne borgere. Du kan bestille bevis på helfo.no. Du får imidlertid for eksempel ikke hjemtransport ved hjelp av denne ordningen, og du kan også risikere en høy egenandel.
  • Du er sikret å få dekket utgifter hvis bagasjen din blir borte eller forsinket på flyreisen. Går det 21 dager uten at bagasjen har dukket opp, blir den erstattet med opp til 10 000 kroner.
  • Blir flyet forsinket, eller kansellert, har du rett på å få dekket mat og overnatting om det er nødvending. Du kan finne ut hva du har rett til på Forbrukerrådets kalkulator for flyrettigheter.
  • Har du brukt kredittkort, kan det følge med en reiseforsikring, men sjekk vilkårene før du velger å satse på den. Uansett er kredittkortselskapet ansvarlig om du ikke får det du har betalt for.

Til slutt anbefaler vi deg å sjekke om du allerede har en reiseforsikring gjennom et medlemskap i en fagforening eller arbeidsplass:

– Det kan jo hende, på slump, at de tre prosentene som ifølge undersøkelsen tar sjansen på å reise uten forsikring allerede er dekket, avslutter Elisabeth Realfsen, daglig leder ved Finansportalen, som er en tjeneste fra Forbrukerrådet.
Befolkningsundersøkelse om forsikringsvaner juni 2015