20 organisasjoner forventer bedre matomsorg til eldre

Publisert 2. september, 2015
– Kommunepolitikerne må ta større ansvar for eldre-maten, er den klare meldingen i et felles opprop fra Forbrukerrådet, Nasjonalforeningen for folkehelsen, Legeforeningen og 17 andre store, landsomfattende organisasjoner.

Blant andre støttespillere er Pensjonistforbundet og Norges Bondelag.

I Norge er inntil 60 prosent av eldre som mottar kommunale tjenester underernærte eller i ernæringsmessig risiko.

Riktig ernæring er avgjørende for god helse, for å helbrede og forebygge sykdom og for å opprettholde god funksjonsevne.

– Det er alvorlig at eldre ikke får i seg nok mat, for det har store konsekvenser for den enkelte og for samfunnet. At så mange støtter oss i dette oppropet, er et tydelig signal til kommunene og kommunepolitikerne, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet.

Eldre ektepar får mat. Foto.

Foto: Colourbox.com

Matomsorg på dagsordenen

Ifølge en spørreundersøkelse gjort av Norstat for Forbrukerrådet, mener åtte av ti at god matomsorg bør være en viktig valgkampsak i det kommende kommunevalget. Blant de spurte mener nær to tredjedeler at underernæring blant eldre er et stort problem i Norge.

Forbrukerrådet etterlyser politikere og ledere i eldreomsorgen som er modige nok til å sette maten, kjøkkenet og ansvaret for måltidene høyt på dagsordenen.

I en fersk undersøkelse blant 200 kommuner fant Forbrukerrådet stor variasjon i pengebruk på mat til eldre.

Oversikt brukerundersøkelser sykehjem 2015 Opprop appetitt på livet

Abonner på vårt nyhetsvarsel