Advarer gravide

Publisert 11. april, 2012
Ny dansk studie viser at gravide får i seg en cocktail av ulike hormonforstyrrende kjemikalier som kan skade barnet. – Unngå kosmetikk og kroppspleie med hormonforstyrrende stoffer i svangerskapet, oppfordrer Forbrukerrådet.

– Vi vil råde gravide til å unngå kroppspleieprodukter og kosmetikk med hormonforstyrrende stoffer, og vi vil også fraråde at man bruker produkter som inneholder slike stoffer på barn, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

Bakgrunnen for advarselen fra Forbrukerrådet er en rykende fersk rapport fra danske myndigheter. Rapporten fra Miljøministeriet i Danmark konkluderer blant annet med at robuste data dokumenterer at både propylparaben og butylparaben, som ofte finnes i kroppsleieprodukter og kosmetikk, gir hormonforstyrrende, såkalt østrogene effekter. Det er dokumentert at eksponering for stoffene blant annet gir nedsatt sædkvalitet og lavere vekt på bitestiklene hos hanndyr, og økt vekt på livmor hos hunndyr.

Den danske rapporten peker på at fostertilværelsen og barndommen er de mest følsomme periodene i menneskelivet fordi kroppens organer da gjennomgår svært viktige utviklingsfaser. Når organene utvikles, er det avgjørende at de hormonelle systemene i kroppen er i balanse.

Krever strengere regulering

Nå råder danske myndigheter gravide til å unngå hormonforstyrrende stoffer i kosmetikk. Forbrukerrådet har lenge vært bekymret for den kjemikaliecocktailen vi får i oss daglig gjennom ulike hverdagsprodukter, og mener hormonforstyrrende stoffer i kosmetikk og kroppspleie må reguleres strengere enn i dag. Danmark har lenge hatt et forbud mot både propylparaben og butylparaben i produkter rettet mot barn under tre år.

– Norske barn og gravide fortjener et like godt vern som danske. Barns helse kan vi ikke gamble med, her må «føre var»- prinsippet legges til grunn og en strengere regulering på plass, sier Instefjord.

Relanserer suksessapp

Forbrukerrådet lanserte i november i fjor appen Hormonsjekk for iPhone, og nå er android-versjonen klar med ny funksjonalitet. Med appen kan forbrukere enkelt skanne strekkoden på kosmetikk og finne ut om produktet inneholder hormonforstyrrende stoffer. Kort tid etter lansering var Hormonsjekk den mest nedlastede gratis-appen i Norge, og fram til nå er det gjort nærmere halvannen million produktskanninger med appen. Med nylanseringen på android dekkes mer enn 90 % av det norske smarttelefonmarkedet.

Kosmetikkindustrien tar ikke samfunnsansvar

– Forbrukerrådet er skuffet over at kosmetikkindustrien ikke tar hormonforstyrrende stoffer mer på alvor. I Danmark er mange aktører nå i ferd med å fase ut stoffene fra sine produkter, forteller Instefjord.

I Norge har bransjen gjennom sin bransjeorganisasjon KLF gått hardt ut mot Forbrukerrådet og hevder at appen er ulovlig. Bransjen har kontaktet Apple og bedt om at Hormonsjekk fjernes fra App Store. Appen er også klaget inn til ESA av kosmetikkindustriens bransjeorganisasjon.

– Forbrukerrådets svar til kosmetikkbransjen er å relansere appen med ny funksjonalitet som gjør at forbrukerne kan rapportere nye produkter inn til oss. Hvis bildene er gode nok, publiserer vi innrapporterte produkter fra forbrukerne fortløpende, sier fagdirektør Instefjord.

Med en bransje som ikke tar samfunnsansvar mener Forbrukerrådet at norske politikere må komme sterkere på banen.

– Barn og gravides helse er så viktig at vi kan ikke ta noen sjanser. Når vi ser hvordan kosmetikkindustrien oppfører seg, må vi be politikerne om drahjelp. En handlingsplan for å redusere risikoen for skadelige kjemikalier i folks hverdag vil være et viktig første skritt. Sverige og Danmark har hatt slike handlingsplaner i flere år, og nå må Norge komme etter, avslutter Instefjord.

 

Abonner på vårt nyhetsvarsel