Beskytt deg mot smurfebær

Publisert 11. november, 2011
Eier du en smarttelefon, eller et nettbrett? Da kan det koste deg dyrt hvis du lar barna spille i vei. Forbrukerrådets Ingeborg Flønes viser deg hvordan du beholder kontroll over pengene dine.

I løpet av det siste året har vi sett en rekke saker der eiere av smarttelefoner og nettbrett har mottatt voldsomme fakturaer for å eksempelvis ha kjøpt store mengder smurfebær. Bakgrunnen for mange av historiene har vist seg å være såkalte «In-App Purchases», eller «Kjøp i program», som fenomenet kalles på norsk.

Lavere terskel

«Kjøp i program» innebærer at kunder som har lastet ned gratis spill og andre applikasjoner, blir oppfordret til å kjøpe virtuelle produkter inne i ulike spill og applikasjoner. Andre spill opererer med «Kjøp i program» for at brukeren skal komme videre til neste nivå i spillet. Direktør for forbrukerservice, Ingeborg Flønes, mener at problemet er at det ofte ikke er opplagt at det er en virkelig transaksjon som foretas.

– Resultatet er altså at det har dukket opp mange saker der barn har kjøpt virtuelle produkter for tusenvis av kroner – uten at verken barna eller foreldrene har forstått hva som har skjedd før fakturaen kommer. Blant spillene som har gått igjen i disse sakene er spillet Smurf’s Village, opplyser Ingeborg Flønes.

Hun forteller at du kan sikre deg ved å gjøre det nødvendig å legge inn en kode for å gjennomføre «Kjøp i program». Dette er heldigvis ganske enkelt, og her følger fremgangsmåtene for Apple- og Androidprodukter.

Slik gjør du det på en iPod, iPhone eller iPad

 1. Trykk Innstillinger (Settings)
 2. Trykk Generelt (General)
 3. Trykk Restriksjoner (Restrictions)
 4. Tast inn din sikkerhetskode. Hvis du ikke tidligere har vært inne på Restriksjoner, vil du få opp valget Aktiver restriksjoner. Trykk på Aktiver restriksjoner og fyll deretter inn en selvvalgt kode to ganger (Forslag: Velg den samme koden som pin-koden, så blir den lettere å huske)
 5. Rull ned til Kjøp i program (In-App Purchases)
 6. Deaktiver muligheten ved å fjerne det blå 1-tallet

Slik gjør du det på en enhet med Android

Hvis har Android Market 3.1 eller nyere, kan du angi en personlig kode for å forhindre utilsiktede kjøp. (Hvis du ikke er sikker på hvilken versjon du kjører, finner du informasjon under Oppdatering av Android Market).

Slik angir du en personlig kode for kjøp:

 1. Åpne Android Market
 2. Trykk på Meny og deretter på Innstillinger
 3. Trykk på Angi eller endre personlig kode
 4. Skriv inn en personlig kode
 5. Skriv inn den personlige koden på nytt for å bekrefte
 6. Merk av i ruten for Bruk personlig kode for kjøp.

Når du forsøker å kjøpe en app eller foreta et kjøp i en app, blir du nå bedt om å oppgi den personlige koden for å fullføre kjøpet.