Siste nytt

Dyrere å spise sunt

31. oktober, 2011

Nøkkelhullsmerket mat ble så populær at kjedene nå kutter ut å merke sunnere mat, slik at de kan øke prisene. Forbrukerrådet krever tiltak.

Vi vil gjerne spise sunt, men å vite hva som er sunneste middagsalternativ, er ingen lett oppgave. Nøkkelhullsmerket skulle gjøre det lettere å velge et sunt alternativ, slik at man slipper å finlese innholdsfortegnelser. Nøkkelhullsmerket er nå i ferd med å falle som offer i kampen mellom kjede og leverandør i dagligvarehandelen.
Kutter merking

Dagligvarekjedene og deres leverandører ønsker ikke å konkurrere på sunnhet. Mange har derfor bestemt seg for å fjerne nøkkelhullsmerket på de sunneste produktene, slik at de kan øke prisene.

Forbrukerrådet reagerer kraftig.

– Nok en gang ser vi at forbrukernes interesser ikke er det sentrale for kjedene og leverandørene, men at nøkkelhullordningen som skal være til forbrukernes beste, utnyttes i et spill der forbrukeren er den som sitter igjen med svarteper, sier forbrukerpolitisk direktør Audun Skeidsvoll i Forbrukerrådet.

Dersom dagligvaregigantene fjerner nøkkelhullsmerkede varer tilfeldig ut fra det som til enhver tid lønner seg, vil det undergrave nøkkelhullsmerket, og gjøre det enda vanskelige for norske kunder å velge sunnere.

Trenger regulering

Nøkkelhullsmerking er en frivillig ordning, og med dagens regelverk er det lite myndighetene kan gjøre. Forbrukerrådet etterlyser derfor strengere regulering av matbransjen.

– Det er ingen som illustrerer behovet for regulering av dagligvarebransjen bedre enn bransjen selv. Når forbrukernes ve og vel åpenbart settes til side til fordel for bransjens egne interesser, viser det at tiden er moden for å innføre tiltakene som ble foreslått av matkjedeutvalget, sier Skeidsvoll.

Et første skritt vil være å få en dagligvareportal. Det vil si en nettside der alle dagligvarer er med. Her vil kundene kunne finne informasjon om nøkkelhullsmerking, innhold og priser, slik at kundene lett kan finne ut hvem som har sunneste og billigste handlekurv. Men også en lov om god handelsskikk og et dagligvareombud er tiltak som kan hjelpe til med å rydde opp i matbransjen.

– Problemene i bransjen er åpenbart komplekse og her er det tydelig at det må kraftigere lut til enn milde oppfordringer om å tenke på forbrukernes beste. Det ville være sterkt beklagelig om myndighetenes eneste sunnhetsmerking skulle feile. Norske forbrukere etterlyser bedre utvalg og flere sunne matvarer i norsk dagligvare, dette burde bransjen lytte til, avslutter Skeidsvoll.

Abonner på vårt nyhetsvarsel