Fant giftstoffer i barneklær

Forbrukerrådet har analysert barneklær hos de største kleskjedene og funnet hormonforstyrrende kjemikalier i klær fra HM, Cubus, KappAhl og Zara.

– Det er urovekkende at hvert tredje barneplagg vi sjekket, inneholder stoffer med egenskaper som kan være skadelige. Dette er stoffer som ikke bør finnes i barneklær, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Testen er utført i forbindelse med seminaret «Hvordan sikre forbrukerne en giftfri hverdag», som arrangeres av Forbrukerrådet i Norge og Danmark med støtte fra Nordisk råd.

Barneklærne som er testet. Foto.

Foto: Forbrukerrådet

Helseskadelig

Testen avslørte blant annet de skadelige stoffene DBP og DEHP i en t-skjorte fra Cubus. Stoffene er forbudt i leker og småbarnsprodukter fordi de kan skade evnen til å få barn og gi skader på fosteret. De kan også virke hormonforstyrrende. Stoffene står dessuten oppført på EUs kandidatliste over stoffer som gir grunn til stor bekymring fordi de er svært helseskadelige.

– Barn og unge er ekstra sårbare for skadelige kjemikalier og er ikke godt nok beskyttet gjennom dagens regelverk, sier Forbrukerrådets direktør Randi Flesland, som etterlyser en mer offensiv holdning fra norske myndigheter og bransjeaktørene.

– Farlige stoffer i hverdagsprodukter er et økende problem. Det er helt uakseptabelt at forbrukerne skal bære denne risikoen på vegne av bransjen, sier Randi Flesland.

Hormonforstyrrende

I undersøkelsen ble det også funnet nonylfenoletoxilat i en rekke plagg; en dongeribukse fra Hennes & Mauritz, to dongerijakker fra Zara, en boksershorts fra KappAhl, en dongeribukse og en genser fra Cubus.

Nonylfenoletoxilat brytes ned til det hormonforstyrrende stoffet nonylfenol. Stoffet har vært forbudt i klær som produseres i EU i en årrekke, men er fortsatt tillatt brukt i klær som importeres.

– Når framstående forskere roper varsko om hva hormonforstyrrende stoffer kan gjøre med helsa vår, må politikerne våkne. Norske myndigheter må legge betydelig mer press på EU for å forby stoffene, samtidig som bransjen må oppfordres til å starte utfasingen straks, sier Flesland.

Sverige saksøker EU-kommisjonen

I forrige uke varslet den svenske regjeringen at de saksøker EU-kommisjonen for å hale ut arbeidet med å fase ut og regulere hormonforstyrrende stoffer. Miljøminister Lena Ek uttalte at hun mener Kommisjonen har løpt fra sine forpliktelser og gitt etter for press fra kjemikalieindustrien.

Forbrukerrådet har lenge etterlyst en handlingsplan for en giftfri hverdag etter mønster fra Sverige og Danmark for å beskytte barn bedre mot hverdagskjemikaliene som finnes i leker, klær, barneutstyr og i en rekke andre produkter.

– Det er på høy tid at våre politiske myndigheter setter hormonforstyrrende stoffer og andre hverdagskjemikalier skikkelig på dagsordenen. Jeg har lyst til å sitere den svenske miljøministeren når hun slår fast at hormonforstyrrende stoffer står like høyt på den politiske dagsordenen i Sverige som klima, fordi begge deler handler om menneskenes framtid, sier Randi Flesland.

 

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad
Øyvind H. Kaldestad
Kommunikasjonsrådgiver
(+47) 480 82 619
ohk@forbrukerradet.no

Om testen

Hormonforstyrrende stoffer finnes i en rekke produkter og forbrukerne eksponeres daglig. Forskerne frykter de kan være årsak til raskt økende omfang av ulike kreftformer, nedsatt forplantningsevne, diabetes type 2, fedme og ADHD.

I fjor kom rapporten fra WHO og UNEP som foreslo strengere regulering av stoffene. Forskerne er redd det kanskje ikke finnes noen sikker nedre grense for akkurat disse kjemikaliene, og at hvis man eksponeres på et sårbart tidspunkt i livet, for eksempel på forsterstadiet, kan skade oppstå senere i livet, selv om dosen man utsettes for er svært, svært liten.

Abonner på vårt nyhetsvarsel