Forbrukeren uten matmakt

Matgigantenes makt kommer ikke forbrukeren til gode, fastslår Forbrukerrådets direktør Randi Flesland etter å ha lest Matkjedeutvalgets rapport.

Utvalget har gransket maktsituasjonen i det norske dagligvaremarkedet. Rapporten som legges frem i dag er trist lesning for norske forbrukere, mener Flesland.

Dyrest og dårligst

– Vi har det dårligste utvalget og den dyreste handlekurven i Europa. sier Flesland, som mener at dagens høye konsentrasjon av kjedemakt står i veien for forbrukernes rett til å velge.

Lytter ikke

– Det kan se ut til at de store kjedene har sluttet å lytte til kundene sine. Fire innkjøpssjefer bestemmer hva fem millioner nordmenn spiser. Den største aktøren, Norgesgruppen, står bak annenhver matbit som selges gjennom butikk, kiosk og bensinstasjon. Norske forbrukere rår ikke lenger over sitt mest grunnleggende behov, sier Flesland, som også er lettet over funnene i rapportene.

Lang vei

– Det Forbrukerrådet har sagt i mange år, er endelig blitt dokumentert. Nå har vi det svart på hvitt, og kan vi starte jobben med å få matmangfoldet og matgleden tilbake til norske dagligvarekunder. Norske forbrukere fortjener å bli begeistret!