Forbudt kreftfremkallende stoff i norsk kosmetikk

Forbrukerrådet har funnet et forbudt kreftfremkallende konserveringsmiddel i kosmetikk som selges i norske butikker, apotek og parfymerier. Nå anmeldes kosmetikkprodusentene til Mattilsynet for lovbrudd. 

– Vi ser alvorlig på at bransjen fortsetter å selge disse produktene som inneholder det forbudte stoffet PHMB. Derfor anmelder vi produsentene for å få de skadelige produktene ut av hyllene, sier fagdirektør for produktsikkerhet, mat og handel i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord.

Forbudt stoff i pleieprodukter

Stoffet polyaminopropyl biguanide (PHMB) har vært forbudt å bruke i kosmetikk siden januar 2015. EU klassifiserte da stoffet som et CMR-stoff; en type stoff som kan gi kreft, eller skade arvestoffet og menneskers forplantningsevne.

På tross av forbudet har Forbrukerrådet ved stikkprøvekontroll funnet kosmetikkprodukter med stoffet i norske butikkhyller, et helt år etter at stoffet ble forbudt.

– Forbrukerne bør styre unna disse produktene. Vi er redde for at de rett og slett ikke er trygge å bruke, sier Instefjord.

L’Oréal er versting

PHMB er et konserveringsmiddel og brukes i for eksempel sminkefjernere og hudkrem.  Stoffet mistenkes å være kreftfremkallende, i tillegg til at det er miljøskadelig og allergifremkallende.

Det er totalt åtte ulike produkter som nå er meldt til Mattilsynet: 

L’Oréal Eye Lip express Make-up Remover
Vichy Pureté Thermale
Vichy Pureté Thermale 3 in 1
Garnier Micellar Cleansing Water
La Roche-Posay Micellar Water
La Roche-Posay Waterproof Eye Makeup Remover
L’Occitane Gentle Toner
L’Occitane Milk Veil

Et av de anmeldte produktene er fra L’Oréal, verdens største kosmetikkprodusent.  I tillegg eier L’Oréal både Garnier, Vichy og La Roche-Posay, som nå meldes til Mattilsynet for regelbrudd.

– Det er svært uansvarlig av store virksomheter som L’Oréal å utsette kundene sine for denne helserisikoen, avslutter fagdirektør Instefjord som nå setter sin lit til at Mattilsynet griper inn og stopper salget.

Les brevet til Mattilsynet 

Relaterte saker