Advarer mot hårfarging

Forbrukerrådet har testet 12 hårfargemidler for allergifremkallende stoffer og hormonforstyrrende kjemikalier. Forbrukerrådet vil ikke anbefale noen av produktene.

Se testen av hårfargemidlene

– Alle de testede produktene inneholder stoffer som kan gi alvorlige allergiske reaksjoner. I tillegg inneholder 10 av 12 produkter hormonforstyrrende stoffer, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

– Mange forbrukere vet ikke at hårfarger er versting-produkter, med mange skadelige kjemikalier. Vi vil spesielt advare unge, gravide og ammende mot å farge håret med slike produkter. Dette er grupper som er spesielt sårbare overfor skadelige kjemikalier, sier Flesland.

Hvis man først har utviklet allergi for et fargestoff, forblir man allergisk resten av livet. Hvis man da fortsetter å farge hår, vipper eller bryn, kan allergien bli mer alvorlig og forverre seg over tid.

Versting-produkter

Forbrukerrådet har lenge tatt til orde for en strengere regulering av skadelige kjemikalier i kosmetikk og etterlyser en politisk handlingsplan for en giftfri forbrukerhverdag, slik både Sverige og Danmark har hatt i en årrekke.

– Det trengs en strengere regulering både av allergifremkallende stoffer og av hormonforstyrrende kjemikalier i kosmetikk. Det er helt urimelig at forbrukerne skal eksponeres for denne risikoen, sier Randi Flesland.

Villedende informasjon

Forbrukerrådet mener det er vanskelig for forbrukerne å ta opplyste valg om hårfargeprodukter. Innholdsdeklarasjon og  advarselsmerking står ofte med svært liten skrift på baksiden, mens framsiden forteller at produktene inneholder naturlige blomsteroljer, botaniske ekstrakter og er organisk basert.

– Hårfargestoffer er like allergifremkallende, selv om balsamen som følger med innholder naturlige oljer. Det som står på framsiden av emballasjen med stor skrift, må stemme bedre overens med det som står på baksiden, sier Randi Flesland.

Naturigin organic Beauty (dark coffee Brown 3.0) er etter Forbrukerrådets vurdering direkte feilmerket og vil derfor bli meldt til Mattilsynet, som har tilsynsansvar på kosmetikkområdet.

Hvilke produkter bør forbrukerne velge?

For å unngå produkter med hormonforstyrrende stoffer kan man bruke Forbrukerrådets app Hormonsjekk  (Google play eller App store) og scanne strekkoden på produktene.

Det er langt vanskeligere å unngå de ekstremt og sterkt sensibiliserende stoffene som kan gi alvorlige allergiske reaksjoner. Det finnes noen få produkter på markedet som bare inneholder moderat sensibiliserende stoffer. Disse er ikke merket med varseltrekant og skriftlig advarsel, slik som produktene med ekstremt og sterkt sensibiliserende stoffer er. Forbrukerrådet fant ingen slike produkter i de butikkene som ble besøkt.

Det finnes dessverre ingen svanemerkede produkter i dette segmentet.

Se testen av hårfargemidlene

 

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad
Øyvind H. Kaldestad
Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm
(+47) 480 82 619
ohk@forbrukerradet.no

Slik er testen gjennomført

Alle produktene ble kjøpt inn i norske dagligvarebutikker, apoteker og parfymerier i perioden 1. oktober- 10. november 2013.

Forbrukerrådet har kontrollert ingredienslisten på produktene, og deretter kategorisert dem. Produkter som ifølge EUs vitenskapskomite SCCS (tidl. SCCP) inneholder ett eller flere stoffer som er ekstremt eller sterkt sensibiliserende, har fått rødt lys. Dette er stoffer som EUs vitenskapskomite mener ikke er sikre for forbrukerne (SCCP Memorandum 2006).

Produkter som inneholder ett eller flere stoffer på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer, har fått rødt lys.

Tips om hårfarging

Unngå å farge håret dersom:

  • du har utslett i ansikt eller hodebunn 
  • du tidligere har reagert med utslett eller lignende på hennatatovering
  • du tidligere har fått kløe, hevelser eller utslett av hårfarge
  • du er gravid eller ammer
  • du er under 16 år

Man kan også unngå de verste stoffene ved å gå til godkjente salonger med merket «grønn frisør».

Abonner på vårt nyhetsvarsel