Helsefarlige stoffer i barnekosmetikk

Forbrukerrådet har testet barneparfymer for hormonforstyrrende kjemikalier og allergifremkallende stoffer. – Styr unna disse produktene, er det klare rådet.

Se de testede produktene

– Alle produktene i testen inneholder flere ulike stoffer som kan være skadelige. Dette er produkter vi ikke anbefaler brukt av barn og unge, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Seks av de ti testede produktene inneholder et hormonforstyrrende UV-filter. Stoffet er dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk og står på EUs kandidatliste over hormonforstyrrende stoffer.

Alle de testede produktene inneholder også en rekke allergifremkallende stoffer. Tre av produktene inneholder dessuten parfymestoffet lyral, som EUs vitenskapskomité foreslo å forby allerede i 2011, fordi det forårsaker svært mange tilfeller av allergi. Ekspertene bak rapporten slo også fast at selv små doser av stoffet kan gi helseproblemer.

Barneparfymen i testen. Foto.

Foto: Forbrukerrådet

Kleskjeden Zara selger blant annet babyparfymene «Zara Baby Girl Eau de Toilette» og «Zara Baby Boy Eau de Toilette», som inneholder henholdsvis 14 og 13 av de verste  parfymestoffene. I tillegg inneholder begge produktene det omstridte stoffet lyral.

– Når man lager produkter rettet mot barn og unge, bør det være en selvfølge at de ikke inneholder slike skadelige stoffer, sier Randi Flesland.

Også produktet «Justin Bieber The Key Parfum Rollerball», som selges hos blant annet Cubus og Vita, inneholder lyral.

Strengere regulering

– Resultatet av testen viser at det trengs en strengere regulering av både hormonforstyrrende kjemikalier og av allergifremkallende stoffer. De minste og mest sårbare forbrukerne skal ikke bære denne risikoen, sier Randi Flesland.

Forbrukerrådet har lenge tatt til orde for en strengere regulering av skadelige kjemikalier i kosmetikk og etterlyst en politisk handlingsplan for en giftfri forbrukerhverdag, slik både Sverige og Danmark har hatt i en årrekke. Et forslag om en lignende handlingsplan skal snart behandles i Stortinget.

– Vi håper hensynet til barna går foran taktikkeri og partipolitiske skillelinjer når våre stortingspolitikere skal stemme over forslaget om bedre beskyttelse mot skadelige stoffer, sier Randi Flesland.

Allergifremkallende parfymestoffer

Allergi er blitt en svært vanlig lidelse, som også øker i omfang. Produsentene er pålagt å merke produkter med de mest allergifremkallende parfymestoffene. Forbrukerrådet mener barn og unge bør unngå disse produktene. Hvis man først blir allergisk mot et stoff, kan det bli en livslang plage som forverres over tid og ved gjentatt eksponering.

– Det er uforståelig at bransjen bruker disse stoffene i kosmetikk beregnet på barn og spedbarn. Hvis bransjen ikke klarer å lage disse produktene uten de verste stoffene, bør de rett og slett la være, sier Randi Flesland.

Hvilke produkter bør forbrukerne velge?

For å unngå produkter med hormonforstyrrende stoffer kan man bruke Forbrukerrådets app Hormonsjekk (Google play eller App store) og skanne produktene for hormonforstyrrende kjemikalier.

For å unngå de mest allergifremkallende parfymestoffene må man lese ingredienslista nøye og se opp for de 26 verste parfymestoffene som er pålagt å merke. Det finnes ingen svanemerkede parfymeprodukter på markedet.

Si ja til en giftfri hverdag!

Ta gjerne en kikk på filmen vi har lagd i forbindelse med Stortingets behandling av forslag om en handlingsplan for en giftfri hverdag.

cms_content

Om stoffene

Hormonforstyrrende stoffer mistenkes å kunne gi alvorlig helseskade. Forskere frykter de kan gi kreft, diabetes ll, nedsatt fruktbarhet og ADHD-lignende lidelser. Forskerne frykter også at det kanskje ikke finnes noen sikker nedre grense for når disse stoffene er trygge.

Det fulle navnet på stoffet Lyral erhydroksyisoheksyl-3-cykloheksenkarboksaldehyd.

Det hormonforstyrrende UV-filteret som er funnet er Ethylhexyl Metoxycinnamate.

Mer informasjon om de 26 parfymestoffene finner du på Mattilsynets sider.

Abonner på vårt nyhetsvarsel

Relaterte saker