Innhold i leppepomader kan gi kreft og nedsatt fruktbarhet

Fire av fem leppepomader inneholder skadelige stoffer. Det viser en test fra Forbrukerrådet, som mener det er særlig alvorlig at flere av produktene er ment for barn.

Forbrukerrådet har testet 50 leppepomader, og funnet ut at 40 av dem inneholder stoffer som kan redusere muligheten til å få barn, være kreftfremkallende, eller utløse allergi.

Hvordan kom din leppepomade ut i testen? Se alle resultatene.

– Testresultatene er skuffende. Dette er produkter mange smører på leppene, kanskje flere ganger om dagen. De kan fint lages uten skadelige stoffer, og da er det trist at forbrukerne helt unødvendig blir utsatt for dette, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Stoffer som er mistenkt for å være hormonforstyrrende, ville ikke utgjort en risiko dersom vi fikk dem fra kun ett produkt. Dessverre får vi dem fra mange ulike hverdagsprodukter, som til sammen kan utgjøre en risiko for hormonforstyrrende effekter. Tidligere har vi testet for eksempel deodoranter, våtservietter og solkrem, og funnet grunn til bekymring. Derfor har Forbrukerrådet lenge etterlyst strengere regulering.

Inneholder skadelige stoffer

blank_rod_barn

Disse produktene på bildet inneholder stoffer som kan gi alvorlige skadevirkninger. Da er det særlig alvorlig at barn er målgruppen.

Særlig alvorlig å utsette barn for giftstoffer

Mange parfymestoffer er svært allergifremkallende, og kan gi livslange plager. Forbrukerrådet anbefaler derfor å styre unna parfymerte produkter til barn, som er særlig utsatt. I testen inneholdt hele 29 av leppepomadene parfyme. Videre fant Forbrukerrådet stoffer som er mistenkt for å være hormonforstyrrende i 25 av produktene. Ni av disse er attpåtil ment for barn.

– Vi ser spesielt alvorlig på at produkter for barn inneholder hormonforstyrrende stoffer. Barn er ekstra sårbare for stoffene, siden de har så lite hormoner i kroppen fra naturens side før puberteten. Forskerne frykter at da kan selv ørsmå mengder utgjøre en risiko, sier Flesland.

Skuffet over regjeringen – krever handling fra bransjen

Forbrukerdirektøren krever at produsentene nå slutter med skadelige stoffer. Hun vil sende brev til H&M, Nille og TGR, som er blant dem som selger verstingproduktene. Og hun håper myndighetene vil være med og stille krav til bransjen.

– Hvorfor legger ikke regjeringen mer press på bransjen for å unngå stoffer som er mistenkt for å være skadelige? Arbeidet i EU med å få strengere regulering går altfor sakte, og regjeringens egen handlingsplan for giftfri hverdag var skuffende. Vi forventer et kraftigere grep mot hverdagsgiftene, og et press på produsentene og butikkene.

Videre påpeker hun:

– Det er fullt mulig å lage gode produkter uten å utsette forbrukerne for denne risikoen. Vi snakker om svært alvorlige skadevirkninger, som kreft, redusert mulighet til å få barn, i tillegg til allergiske plager. Enn så lenge får vi forbrukere vise forbrukermakt ved å velge de leppepomadene som får smilefjes i testen vår, er svanemerket, eller en du ser har giftfri ingrediensliste.

Testens verstinger ment for barn

  • H&M Lipbalm Ugle
  • H&M Lipbalm Hund
  • H&M Disney Frozen Lip Balm
  • Disney Frozen Lip Balm
  • Disney Star Wars Lip Balm
  • Nille Black Duck
  • Nille White Duck
  • Sanrio Hello Kitty Lip Balm
  • Tiger Lipgloss Strawberry

Se hva vi fant i de ulike leppepomadene her.

leppepomader med skadelige stoffer. Foto

Foto: Forbrukerrådet

Alle disse leppepomadene inneholder stoffer som kan medvirke til ulike former for kreft, samt redusert mulighet til å få barn.

Intervju?

Kontakt Randi Flesland | 911 01 420 
Direktør i Forbrukerrådet

Abonner på vårt nyhetsvarsel