Jubler for giftfri forbrukerhverdag

En samlet energi- og miljøkomité fattet i går vedtak om at regjeringen skal utarbeide en handlingsplan for en giftfri hverdag. Forbrukerrådet jubler.

– En stor forbrukerseier i en sak vi har jobbet med i en årrekke, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

–  Nå får Norge endelig en egen handlingsplan for å sikre forbrukerne en giftfri hverdag. Planen skal sikre økt tilsyn og kontroll med skadelige stoffer i produkter. Den skal også gi bedre forbrukerinformasjon og styrke bransjedialogen.

Her kan du lese vedtaket

Viktig handlingsplan

– Forbrukerne, og spesielt barn og unge, er for dårlig beskyttet mot skadelige stoffer i hverdagsprodukter. Derfor er denne handlingsplanen så utrolig viktig, sier Flesland.

Les hva vi fant da vi undersøkte parfyme til barn.

Planen skal inneholde tiltak både nasjonalt og internasjonalt. Blant annet skal det jobbes internasjonalt for at produkter med skadelige kjemikalier får innholdsdeklarasjon.

– Bedre forbrukerinformasjon om produkter er svært viktig. I dag er det er umulig å velge bort giftstoffene, fordi produktene ikke er merket. Det er uholdbart. Forbrukerne må få vite om kreftfremkallende, hormonforstyrrende eller reproduksjonsskadelige stoffer i klær, leker eller andre forbrukerprodukter de kjøper, avslutter Flesland.

Hvilke produkter bør du velge?

For å unngå produkter med hormonforstyrrende stoffer kan du bruke Forbrukerrådets app Hormonsjekk (Google play eller App store) og skanne produktene for hormonforstyrrende kjemikalier.

Relaterte saker