Klager inn hårfarge for grønnvasking

«Beskytter deg og miljøet» står det på hårfargeproduktet Naturigin Organic Beauty. Bare tull, mener Forbrukerrådet, som klager inn produktet til Matilsynet.

Forbrukerrådet testet nylig 12 hårfargemidler. Alle produktene inneholder stoffer som kan gi alvorlige allergiske reaksjoner. I tillegg er det hormonforstyrrende kjemikalier i 10 av produktene. Flere av produktene forsøker også å fremstille seg som sunne og miljøvennlige, og verst er Naturigin Organic Beauty.

– Markedsføringen av Naturigin Organic Beauty er direkte villedende. Det er ingen ting ved produktet som tilsier at det er bra for verken deg eller miljøet, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

Hårfarge: Naturigin Organic Beauty. Foto.

Foto: Forbrukerrådet

– Hårfargen er opplagt like allergifremkallende, selv om det faktisk skulle medføre riktighet at produktet inneholder «ecocert certified organic oils and 10 other pure and gentle organic extracts». Det er heller ikke lett å finne belegg for at dette er «A new way of couloring your hair».

Forbrukerrådet klager nå inn produktet til Mattilsynet, som har tilsynsansvar på kosmetikkområdet.

Verstingprodukter

Forbrukerrådet håper klagen kan bidra til at produsentene skjerper merking og markedsføring av produktene.

Gjennomgangen av hårfargemidlene viser at innholdsdeklarasjon og advarselsmerking ofte står med svært liten skrift på baksiden, mens framsiden forteller at produktene inneholder naturlige blomsteroljer og botaniske ekstrakter.

– At man har rørt inn en dråpe av avokadoolje, er mindre vesentlig. Dette er verstingprodukter som inneholder skadelige kjemikalier og allergifremkallende stoffer. Fortell oss om det som betyr noe, sier Gunstein Instefjord.

Forbrukerrådet har også lenge tatt til orde for en strengere regulering av skadelige kjemikalier i kosmetikk og etterlyser en politisk handlingsplan for en giftfri forbrukerhverdag, slik både Sverige og Danmark har hatt i en årrekke.

Les mer om Forbrukerrådets hårfargetips.

Klage til mattilsynet på villende merking av hårfargeprodukt

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad
Øyvind H. Kaldestad
Kommunikasjonsrådgiver – digitale rettigheter og strøm
(+47) 480 82 619
ohk@forbrukerradet.no
Abonner på vårt nyhetsvarsel