Krever forbud mot giftstoff i matemballasje

Publisert 10. april, 2013
Å benytte Bisfenol A i matemballasje er å gamble med forbrukernes helse, mener Forbrukerrådet, som krever totalforbud mot det skadelige stoffet.

Forbrukerrådet og NRK Forbrukerinspektørene har testet hermetikk. Programlederen og en ansatt i Forbrukerrådet spiste hermetisert mat i to dager. Etter bare et døgn økte innholdet av giftstoffet bisfenol A i urinen med over tusen prosent.

Nå roper Forbrukerrådet varsko og vil ha forbud mot stoffet i all matemballasje.

– Å tillate bruk av Bisfenol A i matemballasje er å gamble med folks helse. Usikkerheten knyttet til skadevirkninger er så stor at det må innføres et totalforbud, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Hormonforstyrrende

Bisfenol A er et hormonforstyrrende stoff som mistenkes for å skade forplantningsevnen, i tillegg til en rekke andre skadevirkninger. Studier på pattedyr viser at stoffet i svært lave konsentrasjoner kan skade hjernens utvikling hos fostere. Det er også dokumentert at Bisfenol A kan overføres til foster og spedbarn fra gravide og ammende kvinner.

Vi utsettes kontinuerlig for en lav eksponering for Bisfenol A. Stoffet brukes på innsiden av hermetikkbokser og i lokk på glass for å hindre migrasjon av metall til maten, og for unngå at emballasjen ruster.

Se til Frankrike

– Bransjen må fase ut stoffet og finne tryggere alternativer. Norge bør følge Frankrikes eksempel og vedta et totalforbud i all emballasje til mat og drikke, sier Randi Flesland.

Bisfenol A er allerede forbudt i tåteflasker i Norge og i EU. I Sverige og Danmark er stoffet også forbudt i barnematemballasje. Frankrike har vedtatt et totalforbud i all matemballasje som trer i kraft i 2015. I Sverige går det nå i retning av et lignende forbud.

– Når anerkjente forskere mener at grensen for hva som er trygt å konsumere av dette stoffet kan være satt flere tusen ganger for høyt av matmyndighetene, er det god grunn til å rope varsko. Føre var-prinsippet må her legges tungt til grunn, sier Randi Flesland.

 

Bilde av ansatt: Øyvind Herseth Kaldestad
Pressekontakt / Kommunikasjonsrådgiver
(+47) 480 82 619
ohk@forbrukerradet.no

Abonner på vårt nyhetsvarsel